Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα ενημέρωσης για τα αιολικά στην Άνδρο, αντίδραση από την Πάρο



Δείτε και το http://www.kokoras.net/2014/02/blog-post_24.html, από την Άνδρο: Εγκλήματα ζητούν δράστες - Το κόλπο των Περιφερειακών Πάρκων και ο ρόλος των Μ.Κ.Ο. στη διάλυση της τοπικής κοινωνίας.

Και το http://fileleutheros.net/main/2014/2/24/--2, από την Πάρο.
 
Τα αιολικά δεν είναι ούτε "καλά" ούτε "οικολογικά".   Ο σχεδιασμός να έρθουν στις Κυκλάδες, και στις Τήνο, έχει ξεκινήσει από το 2000 τουλάχιστον. Ή προσπάθεια των Κοπελούζου/Σαμαρά/ENEL έχει ξεκινήσει από τουλάχιστον το 2005. Οι διάφοροι νόμοι που έχουν περαστεί τόσο για τις χωροθετήσεις και για τον τρόπο χυδαίων επιδοτήσεων γράφτηκαν μετά από τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Το Π.Δ. 13/2/2003, ΦΕΚ 27/2/2003 (αυτό που έκανε το 1/3 της Τήνου "βιομηχανική ζώνη" έγινε με αυτό το σκοπό (με διάφορα ποταπά ανταλλάγματα σε διάφορους ντόπιους επίδοξους).

Δεν είμαι ούτε κατά της ανάπτυξης, ούτε κατά της ηλεκτροπαραγωγής. Ούτε, πλέον, με ενοχλούν τα αιολικά επειδή απλά "δεν μ' αρέσουν". Τα αιολικά δεν είναι "ανάπτυξη". Είναι "υπανάπτυξη".  Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Παράγουν ρεύμα τυχαία, και μεταβλητά, όπως ο αέρας. Και επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, το αιολικό ρεύμα δεν κάνει για ηλεκτροπαραγωγή.

Τα αιολικά δεν έρχονται στις Κυκλάδες ή στην Ελλάδα για να έχουμε ρεύμα, ή καν "οικολογικό" ρεύμα.  Έρχονται γιατί έχουν αναδουλειές οι Γερμανοί και οι Δανοί που τις φτιάχνουν και ψάχνουν για άδειους τόπους, σκουπιδότοπους, άχρηστους για αυτούς, με αφελείς, να ξεφορτωθούν τα απούλητα.  Και μας ανάγκασαν να περάσουμε νόμους που επιδοτούμε αυτά τα πράγματα, αφού χωρίς επιδοτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν.

Τα αιολικά διώχνουν τον τουρισμό, δεν φέρνουν καμία μα καμία θέση εργασίας και με φόρο στο ρεύμα (περί φόρου πρόκειται) ακριβαίνουν το ρεύμα και μειώνουμε κάθε ίχνος ανταγωνιστικότητας. Πετσοκόβουμε μισθούς για χάρη της "ανταγωνιστικότητας".  Με αιολικά την ξαναχάνουμε.

Ούτε είναι τα αιολικά "αντιστάθμισμα" της ρύπανσης στην Πτολεμαΐδα ή την Μεγαλόπολη. Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν, ούτε εξοικονομούν λιγνίτη, ούτε τον "καθαρίζουν". Τα αιολικά είναι δικαιολογία να καίμε πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο, κάτι που δεν είναι καν σίγουρο ότι θα μας δίνουν σε ποσότητες ικανές για ηλεκτροδότηση.

Ακούστε το πάνελ των ομιλητών... Ενημερωθείτε.  Πείτε όχι στην απάτη που θα επιφέρει μόνιμη βλάβη στα νησιά, χωρίς κανένα ενεργειακό, περιβαλλοντικό ή οικονομικό όφελος για κανέναν (πλην των τριών "επιχειρηματιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: