Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Απάντηση σε επιστολή

 

Ο πιο απλός, ασφαλής και ανώδυνος τρόπος να πει κανείς ψέματα είναι να μην πει την αλήθεια. Ή να πει μισή αλήθεια χωρίς να πει την υπόλοιπη μισή (που αναιρεί την πρώτη μισή). Αυτό κάνουν, κατά την γνώμη μου, όλοι οι επίδοξοι αιολικοί επιχειρηματίες, παγκοσμίως, και φυσικά και στην Ελλάδα και, γιατί όχι, και στην Τήνο.

1. Η περιβαλλοντική άδεια με νόμιμες διαδικασίες. Βεβαίως και ακολουθήθηκαν οι νομότυπες διαδικασίες και φυσικά είναι όλα εγκεκριμένα (όπως όλες οι άδειες για όλα τα αιολικά). Αλλά έχω δει τις μελέτες, και σας ενημερώνω ότι κατά την άποψή μου, από την γνώση του θέματος και των περιοχών και από την γνωμάτευση ανεξάρτητων μελετητών, οι μελέτες είναι από επιπόλαιες μέχρι, για να το πω λαϊκά, "μαϊμούδες". Έχω δει αρκετές μελέτες και αρκετές άδειες στην επαγγελματική μου ζωή, και αυτές οι μελέτες και οι άδειες έγιναν και εγκρίθηκαν μάλλον αφού είχαν ληφθεί οι αποφάσεις. Θεωρώ δηλαδή την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ συνενόχους σε μια ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική απάτη, αλλά , ναι, οι διαδικασίες υπήρξαν νόμιμες, αφού ψηφίστηκε και ο Νόμος Μπιρμπίλη.   Υπάρχουν όμως αρκετές "τρύπες", αλλά αυτές κατ' ιδίαν, γιατί εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

2. Καθαρό, φιλικό προς το περιβάλλον, και το νησιωτικό τοπίο με πολλά οφέλη για εμάς και την Τήνο. Εδώ κυρίες και κύριοι γελάμε. Είναι "καθαρά" τα αιολικά;  Εξαρτάται σε σχέση με τι τα συγκρίνουμε και τι παίρνουμε με από αυτά με τα οποία τα συγκρίνουμε, αφού συγκρίνουμε κόστος, παρενέργειες κλπ.  Τα αιολικά δεν ρυπαίνουν, καθ' εαυτά, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας!  "Εγχέουν" ρεύμα (όταν φυσάει) που όμως είναι από περίπου άχρηστο εώς εξαιρετικά προβληματικό για τα δίκτυα.  Το περίπου άχρηστο είναι καθαρό. Εάν δεν υπήρχε, θα ήταν καθαρότερο! Και για την Τήνο και άλλη την ηλεκτροδότηση της χώρας. Είναι ίσως δύσκολο να δεχτεί ο μη ειδικός ότι κάτι που "παράγει ρεύμα από δωρεάν αέρα, όταν φυσάει, είναι συνολικά πανάκριβο και προβληματικό, αλλά έτσι είναι. Αλλά ακόμα και το σχετικά άχρηστο που δεν ρυπαίνει, δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τα αιολικά απαιτούν διανοίξεις δρόμων σε βασικά παρθένα τοπία, και στην περίπτωση των νησιών μας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, και μεταλλικές κολώνες ύψους 80 ή 100 μέτρων με μία φτερωτή στην άκρη, που πατάει σε ένα γήπεδο μπετόν, σε αντίστοιχα σκάμματα, που στάζει λάδια, απαιτεί καλώδια, αλέθει που και που πουλιά, είναι όσο φιλικά προς το νησιωτικό τοπίο όσο ένας καθαρός βιομηχανικός σκουπιδότοπος. Και, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για σκουπιδότοπο που καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη. Η μόνες ανάγκες που καλύπτουν τα αιολικά είναι (α) η θέληση των κατασκευαστριών εταιριών να τα πουλήσουν και (β) η επιδοτήσεις που κυνηγάνε αυτοί που τα βάζουν και τα λειτουργούν. Επιδοτήσεις που πληρώνουμε εμείς, χωρίς όμως να παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα, αφού, δεν θα βαρεθώ να επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει "ηλεκτροδότηση από αιολικά" ούτε καν εξοικονόμηση καυσίμων από αιολικά. Πρόκειται για μια καλοστημένη οφθαλμαπάτη.  Πόσο φιλική με το νησιωτικό περιβάλλον είναι η ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα, ή τα αιολικά της Νότιας Εύβοιας, ή αυτά που είναι σαν οδοντογλυφίδες στην κορυφογραμμή της Σύρου, το αφήνω στην κρίση σας.

3. Θα μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος. Αυτό είναι ωμό ψέμα. Είναι πρωτοσέλιδο και μείζον πολιτικό θέμα στην Γερμανία ότι τα αιολικά και οι ΑΠΕ έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος.  Οι απανταχού βιομήχανοι ωρύονται ότι οι ΑΠΕ τους ακριβαίνουν το ρεύμα και τους κλείνουν!  Δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγοι για να δείτε ότι ο δικός σας λογαριασμός της ΔΕΗ έχει ανέβει (σε καιρό ύφεσης και μειωμένης ζήτησης!!). Και η αύξηση στον λογαριασμό σας κρύβει τα ελλείμματα ενός τμήματος της ΔΕΗ που λέγεται "ΛΑΓΗΕ" και που έχει μαζέψει ελλείμματα, προκειμένου να σας τα φέρουν να τα πληρώσετε σταδιακά, και μετά τις εκλογές. Το ρεύμα δεν έχει ανέβει και δεν θα ανεβαίνει μόνο από τα αιολικά. Φταίνε τα αιολικά και οι υποδομές τους, και οι άλλες ΑΠΕ με τις εγγυημένες, υποχρεωτικές και υψηλές ταρίφες τους και η αυξημένη χρήση φυσικού αερίου. Και σημειώστε, ότι δεν είναι η "ακριβή ταρίφα", από μόνη της, που κάνει τα αιολικά πανάκριβα. Είναι το ότι πληρώνονται χωρίς να ηλεκτροδοτούν και ότι απαιτούν συν-ηλεκτροδότηση από ακριβό φυσικό αέριο, που όμως κάνουν ακόμα ακριβότερο λόγω επιβολής και στην ηλεκτροδότηση από αέριο, μεταβλητότητας, που μας υποχρεώνει να επιδοτούμε και το ήδη ακριβό αέριο. Σημειώστε παρακαλώ:  Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε εξοικονομούν, ούτε μπορούν να συγκριθούν με λιγνίτη ή κάρβουνο. Δεν μπορούν καν να συνυπάρξουν με κάρβουνο.  Απαιτούν αέριο. Τα ακριβά αιολικά, απαιτούν ακριβό αέριο, και η ύπαρξή του το κάνει ακόμα ακριβότερο. Το ότι θα μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος οποιουδήποτε, από τα αιολικά, είναι εκ των πραγμάτων που βιώνουμε, ψέμα. Εάν η ΕΛΙΚΑ το πιστεύει ωστόσο,  ας φτιάξουμε μια σύμβαση, καλυμμένη με τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, που να εγγυάται κάποια μείωση στο ρεύμα από τα αιολικά, και δεν αστειεύομαι. Θα προσθέσω στην σύμβαση και ρήτρα ηλεκτροδότησης.  Θα γελάσω κιόλας.

4.  Θα δώσει η "ΕΛΙΚΑ" το 3% της αιολικής ενέργειας προς εμάς. Αυτή είναι μια παραπλανητική υπόσχεση, αφού εμείς θα πληρώνουμε το 3%.   Αλλά εάν θέλει η ΕΛΙΚΑ, ας την βάλουμε στη προαναφερθείσα σύμβαση για μείωση της τιμής του ρεύματος.  Το 3% που μας τάζουν θα το πληρώνουμε εμείς, μόνο που δεν θα πληρώνουμε μόνο 3%, θα πληρώνουμε 30% ή 130% καπέλο, (μαζί με τα αέριο) και από το 30% ή 130% μας τάζουν δώρο το 3%. Εγώ λέω να προτείνουμε στην ΕΛΙΚΑ να μας δώσει σε όλους από 100 ευρώ, και θα τους κάνουμε δώρο τα 3. Τόσο χυδαίο. Και προσέξτε:  Δεν πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο που θα επιδοτείται από όλους τους Έλληνες καταναλωτές, για να παίρνουμε εμείς την έκπτωση!  Σχεδιάζουν να βάλουν σε όλη την Ελλάδα αιολικά, θα ακριβύνουν το ρεύμα για όλους, και τάζουν ...εκπτώσεις!   Αφήνω κατά μέρος ότι εάν η Ευρωπαϊκή ιστορία επαναληφθεί, σε 2-3 χρόνια θα κοπούν και οι πολλές αιολικές επιδοτήσεις, και ακόμα και η έκπτωση-μαϊμού θα πάει περίπατο -- αν δηλαδή τίποτα επίδοξοι Δήμαρχοι ποντάρουν σε αυτήν...

5. Η κάλυψη των ηλεκτροδοτικών αναγκών και οι διακοπές του ρεύματος.  Πολλές "μη αλήθειες" ή "μισές αλήθειες" σε ελάχιστες λέξεις. Τα 30-40 αιολικά μεγαβάτ (ή έστω τα 3-4, ή τα 300-400) δεν μπορούν να καλύψουν καμία ηλεκτροδοτική ανάγκη, ούτε για ένα περίπτερο. Εκτός εάν το περίπτερο δουλεύει μόνο όταν φυσάει.   Πουθενά στον πλανήτη Γη, κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει ηλεκτροδοτήσει τίποτα. Ούτε καν πολλά, διάσπαρτα, και διασυνδεδεμένα αιολικά πάρκα. Αυτή είναι η αλήθεια, που η ΕΛΙΚΑ μοιάζει να ...μην γνωρίζει.  Που βεβαίως και την γνωρίζει, αφού σε Μελέτη Επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ (άλλο τέως κομμάτι της ΔΕΗ) αναφέρεται ότι για λόγους υπολογισμού επάρκειας ισχύος, τα αιολικά είναι κατά 90%...άχρηστα! Τα λογίζει ο ΑΔΜΗΕ στο 10% της ονομαστικής τους ισχύος (και αυτό μόνο για να μην παραβεί κάποια πολιτική ορθότητα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα).   Όσο για τις διακοπές ρεύματος, ξεχνάει η ΕΛΙΚΑ ότι η Τήνος και η Άνδρος είναι ήδη διασυνδεδεμένες με το δίκτυο και δεν έχουν "διακοπές ρεύματος", αν και είχαμε μία, πρόσφατα, από πυρκαγιά σε κάποιο ...αιολικό πάρκο της Εύβοιας!  Μην πείτε στον πειρασμό να πιστέψετε τα περί ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι από αιολικά. Ναι, έχουμε μελτέμια τον Αύγουστο, αλλά όχι πάντα. Ναι, έχουμε άπνοιες τον Ιούνιο και Ιούλιο (και τον Σεπτέμβριο), αλλά όχι πάντα.  Αλλού τα παραμύθια, εδώ ζούμε, ξέρουμε, και ξέρουμε ότι ο καιρός στο Αιγαίο είναι συνήθως ενιαίος. Το τυχαίο ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση. Όσοι έχουν σπίτι εκτός δικτύου, ξέρουν.

6. Οι 50 που θα γίνουν 20 μόνιμοι εργαζόμενοι. Εδώ δεν μπορώ να απαντήσω, δεν γνωρίζω. Μπορεί η ΕΛΙΚΑ να προσλάβει ντόπιους χωματουργούς και ντόπια μπετά, για την καταστροφή των βουνών της Τήνου, όπως η "Θόλος" πήρε ντόπιους (μερικοί, ακούω, ακόμα περιμένουν να ...πληρωθούν).  Σε καιρό ανεργίας, αυτό είναι δελεαστικό. Αλλά 20 μόνιμοι εργαζόμενοι;  Αμφίβολο, δεν με αφορά, αλλά θα τους πληρώνουμε εμείς από τον φουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος. Και εάν έχουμε 20 πραγματικές θέσεις εργασίας, κρυφοί εταίροι με ποσοστά δεν μετράνε, παρακαλώ. Εδώ είμαστε, βλέπουμε, μικρό το μέρος...  Όσες μελέτες έχω δει, λένε ότι όπου πάνε αιολικά, μειώνεται η απασχόληση λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της οικονομίας,  την απώλεια τουρισμού, και την πτώση στις τιμές των ακινήτων. Να χαρώ τους 20 μόνιμους εργαζόμενους... Η μόνη πραγματική απασχόληση από τα αιολικά της ΕΛΙΚΑς θα είναι στην Γερμανία που τα κατασκευάζουν.

7. Θα διασυνδεθεί η Τήνος με το ηπειρωτικό σύστημα. Τι λέτε κύριοι;  Η Τήνος είναι ήδη διασυνδεμένη και δεν πάσχει από επάρκεια δικτύου. Η πρόσθετη καλωδίωση δεν είναι για τις ανάγκες της Τήνου, ούτε προβλέπεται κάποια τρομερή αύξηση στην ζήτηση ισχύος από το δίκτυο με την σημερινή κατάσταση. Η καλωδίωση είναι για την απόρριψη ("έγχυση" το λένε) του τυχαίου και μεταβλητού ρεύματος των αιολικών στο ηπειρωτικό δίκτυο, και όχι για την ηλεκτροδότηση της Τήνου ή της Άνδρου. Αυτά τα επιχειρήματα ίσως περνάνε στην Μύκονο, στην Πάρο και στην Νάξο, όχι εδώ. Όσο για το ποιος θα πληρώσει... Εμείς θα τα πληρώσουμε από το φουσκωμένο ρεύμα. Ή το ΕΣΠΑ (ακούγεται ότι έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ -- κάτι περίεργο, αφού το ΕΣΠΑ δεν είναι για ήδη επιδοτούμενες δραστηριότητες, αλλά δεν μας αφορά αυτό, αφορά την Κυβέρνηση).

8. Η Τήνος θα γίνει ενεργειακά αυτόνομη. Παραμύθι. Το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, και το δήθεν ενεργειακό πλεόνασμα του ...Αυγούστου, δεν καλύπτει  τον Ιούνιο.  Μέσοι όροι, με το ρεύμα, δεν υπάρχουν. Η ενεργειακή αυτονομία από αιολικά και ανεξάντλητα δωρεάν αιολικά δυναμικά είναι, με συγχωρείτε, αρλούμπες (τεχνολογικά, μηχανολογικά, ασχέτως κόστους, και κάτι καταλαβαίνω από τεχνολογία και κόστη.  Τα αιολικά στην σημερινή τους μορφή είναι τεχνολογία του 1970, επιδοτούνται στην Ευρώπη από το 1990 ή 1991,  θα είχαμε ακούσει κάτι για αυτονομίες, 40 χρόνια τώρα).

9. Πράσινο νησί και πράσινη τουριστική ανάπτυξη. Αυτά είναι δωρεάν λόγια για ηλίθιους και δεν είμαστε ηλίθιοι.  Υπάρχει ένα νησί στην Δανία που το έκαναν Πράσινη Βιτρίνα, δεν ξέρω κανέναν να φιλοδοξεί να πάει στα αιολικά της Νότιας Εύβοιας για τουρισμό, ούτε έχω δει τουρίστες να πίνουν το αναψυκτικό τους κάτω από την ανεμογεννήτρια της Αγίας Μαρίνας.  Τα αιολικά στις Κυκλάδες (ή στην Μάνη, στην Κρήτη κλπ) θα διώξουν τουρισμό.  Ξέρω αρκετούς που έχουν αγοράσει σπίτια στην Τήνο (και μερικούς κοντά στα σχεδιαζόμενα αιολικά) που έχουν φρίξει με το ενδεχόμενο αιολικών σε απόσταση 1000 ή 1.500 μέτρων από αυτούς. Με την ολοκλήρωση των αιολικών πάρκων της ΕΛΙΚΑς θα έχουμε καταστρέψει μόνιμα τα σχετικά κομμάτια της Τήνου, αλλά η ΕΛΙΚΑ δεν ζει στην Τήνο και δεν την νοιάζει. Όσο για τον επιστημονικό τουρισμό... Αρλούμπες. Υπάρχουν πολλοί αιολικοί σκουπιδότοποι στην Γερμανία και στην Δανία (και στην Εύβοια), δεν έχω ακούσει κανέναν επιστημονικό τουρίστα να τα επισκέπτεται. Ξέρω όμως ένα πολυτελές σπίτι στην Κηφισιά που ανήκει σε μερικούς μετόχους της ΕΛΙΚΑς, ας βάλει ο ιδιοκτήτης του 2-3 αιολικά γύρω-γύρω να προσελκύσει επισκέπτες...

10. Οι αθόρυβες ανεμογεννήτριες. Τρίχες κατσαρές. Υπάρχουν αρκετά κλιπάκια youtube με αιολικά, και τα προτεινόμενα της Ένερκον, και έχουμε ακούσει την μουσική.  Ο μόνο ηχητικός περιορισμός είναι τα ντεσιμπέλ που ορίζει το ΥΠΕΚΑ που και αυτά είναι παραπλανητικά, αφού 1) ντεσιμπέλ από ρυθμικό ήχο χαμηλών συχνοτήτων και υποήχων δεν έχει καμία σχέση με τα συμβατικά ντεσιμπέλ (οι χαμηλές συχνότητες ταξιδεύουν, και όταν είναι ρυθμικές ενοχλούν ιδιαίτερα -- μερικοί λένε ότι δημιουργούν και προβλήματα υγείας, υπάρχει βιβλιογραφία, αλλά δεν την έχω ψάξει), και 2) όταν θα έχουν μπει τα αιολικά, ας πάει κάποιος με ένα ντεσιμπελόμετρο, και ας περιμένει να έρθει η ΕΛΙΚΑ να τις ...διορθώσει!

11. Θα αποφευχθούν οι εναέριες γραμμές σύνδεσης.  Έτσι λένε οι μελέτες που έχω δει. Αν βέβαια ως δια μαγείας έχει περάσει ο ΔΕΔΔΗΕ να βάλει κολώνες για "άλλες ηλεκτροδοτήσεις" ενδιαμέσως, εεε... είμαστε και λίγο καχύποπτοι. Ναι, έχει προσπαθήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να περάσει τέτοιες κολώνες σε περιοχή που ξέρω, πρώτο χέρι.  Το που σχεδιάζεται να μπουν αυτά τα αιολικά φαίνεται στον χάρτη της ΡΑΕ, και μάτια έχουμε, βλέπουμε. Εν πάσει περιπτώσει, η όχληση από τις εναέριες γραμμές σύνδεσης είναι απειροελάχιστο ποσοστό της όχλησης από τα ίδια τα αιολικά -- και επιμένω, όποιος διαφωνεί, ας βάλει μερικά στην γειτονιά του (και στο Άλσος Συγγρού στην Κηφισιά).

12. Το αγάπη έχει η ΕΛΙΚΑ για την Τήνο;  Αυτό θέλει "ερμηνεία", ποιόν δηλαδή αγαπάει ποιός και με ποιόν τρόπο. Και εγώ αγαπώ την ΕΛΙΚΑ.  Στην Τασμανία όμως, οχι στην Τήνο (θα διαφωνήσουν οι Τασμανοί).  Εκτός εάν με  την λέξη "αγάπη" εννοούμε "αγάπη" όπως πχ "αγαπάμε την ...Φλώρινα".

13. Θα επενδύσει με τις καλύτερες προθέσεις.  Τα αιολικά δεν είναι επένδυση (και κάτι καταλαβαίνω από επενδύσεις). Τα αιολικά υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται, και μόνο για τις επιδοτήσεις. Και άλλα πράγματα επιδοτούνται, μόνο που έχουμε κακομάθει και κάτι περιμένουμε σε αντάλλαγμα. Με τα αιολικά, δυστυχώς, δεν υπάρχει αντάλλαγμα. Δεν μειώνουν πραγματικούς ρύπους (ναι, υπάρχει βιβλιογραφία). Δεν μειώνουν λογαριασμούς ρεύματος (υπάρχουν άφθονα στοιχεία, και από την Eurostat). Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.  Κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή -- το παραδέχτηκε γραπτώς η ίδια η ENEL (που είναι στην ΕΛΙΚΑ) στις Βρυξέλλες!  Η "επένδυση" σε αιολικά ισοδυναμεί με μη ανταποδοτική αφαίμαξη με πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στον τόπο και στην χώρα που μπαίνουν. Αλλά βγάζει εύκολο τσάμπα χρήμα ο "επενδυτής" και αυτό είναι αρκετό για να δίνει εκπτώσεις και να μας ...αγαπάει πολύ.  Δεν αντέχω τόση αγάπη.

Συνοψίζοντας:  Διάλογο με αιολικούς; Όποτε θέλουν, αλλά δημόσια, θα φροντίσω να έχω παρέα και τηλεόραση. Οι προβληματισμοί;  Πολλά πεταμένα λεφτά για το τίποτα!  Κανένα συνολικό ενεργειακό ή περιβαλλοντικό όφελος με πολλή τοπική ζημιά. Ακόμα και οι υποχρεωτικοί στόχοι 20-20-20 πάνε περίπατο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σούμπιτη την Ανατολική Ευρώπη να απορρίπτει τις ΑΠΕ και την αιολική Ισπανία να έχει κόψει αιολικές επιδοτήσεις για να μην ...χρεοκοπήσει!   Κάποτε θα έλεγα "δεν τα θέλω κοντά μου". Φυσικά και δεν τα θέλω κοντά μου, όπως δεν θέλω έναν σκουπιδότοπο κοντά μου. Αλλά ο μέχρι να βρούμε τι κάνει κάποιος με τα σκουπίδια, κάπου πρέπει να πάνε. Τα αιολικά σκουπίδια μπορούν να μείνουν στην Γερμανία.  Να κι άλλος προβληματισμός:  Πού και πώς θα αποξηλωθούν τα αιολικά όταν πάψουν αν δουλεύουν;  Η Αμερική έχει 14.000 αιολικά που σκουριάζουν και σαπίζουν στις ερημιές, αφού το κόστος αποξήλωσης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του σκραπ.  Η Νότια Εύβοια είναι γεμάτη από τέτοια ενθύμια,  φαίνονται από το καράβι... Ας βάλουμε μερικά και στην Τήνο...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"34,3% ήταν η μέση αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, απ' τον Ιούνιο 2009 (11,43€/MWh) στον Ιούνιο 2013 (15,35€/MWh)"

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post_29.html

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ είπε...

Είσαι ίσως ο μόνος που ασχολείσαι σταθερά με αυτό το"έγκλημα" που πάει να γίνει στο νησί.Ολόκληρο το υπόλοιπο νησί έχει "εκλογές"Όχι ευρωεκλογές....ποίος νοιάζεται....εμάς μας αρκεί που είμαστε στην ευρωζώνη!Τα υπόλοιπα θα μας τα λύσει ο Δήμαρχος!Όχι ρε ποίες ανεμογεννήτριες.... εγώ δουλεία για την κόρη μου θέλω και μετά.....δεν πάει να πάρει φωτιά να καεί το νησί!Δυστυχώς οι ενημερωμένοι πολίτες δεν είναι και υπευθυνοι πολίτες. Πάντως εσύ συνέχισε την ενημέρωση όλο και κάτι θα καταλάβουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Ανώνυμος είπε...

...(οι χαμηλές συχνότητες ταξιδεύουν, και όταν είναι ρυθμικές ενοχλούν ιδιαίτερα -- μερικοί λένε ότι δημιουργούν και προβλήματα υγείας, υπάρχει βιβλιογραφία, αλλά δεν την έχω ψάξει)...
Σχετικά δες αυτό:
http://www.cma.ca/multimedia/staticContent/HTML/N0/l2/cjrm/vol-19/issue-1/pdf/pg21.pdf