Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά στου Πολέμου τον Κάμπο


Όλοι πήγαν να πιάσουν τον Μάη, πήγα και εγώ -- και όταν πάω πάνω στο οροπέδιο, πάντα κουβαλάω και ένα φορητό GPS και μία φωτογραφική μηχανή... Ξέρετε... Έχω αδυναμία στου Πολέμου τον Κάμπο από τις ιστορίες που μου έλεγε η γιαγιά μου και από τότε που με είχε πάει, πριν πολλά χρόνια, η Μαριεττώ, να δω τα Γράμματα.


Η Μαριεττώ ανεβοκατέβαινε στου Πολέμου τον Κάμπο 1-2 φορές την ημέρα για τα κατσίκια της.  Ξεκινούσε από την Καλλονή (κάτω δεξιά στην εικόνα που μεγαλώνει με κλικ),  ανέβαινε στην Αγία Υπακοή και τα Μπαγκαλάκια, περνούσε τις Μάντρες προς Βαθειά Λίμνο, και από εκεί προς του "Ζαννή τη σγκούρα" και (από το κόκκινο βέλος)  προς την μάντρα της. Αυτή την εικόνα την είχα ανεβάσει και εδώ, σε μια ανάρτηση με περισσότερα μονοπάτια.


Η μάντρα της Μαριεττώς είναι ακόμα εκεί, αν θέλετε να πάτε βόλτα (έχω βάλει και συντεταγμένες x-y αν υπάρχει κανένας ερασιτέχνης τοπογράφος που ψάξει να την βρει...


Αν πάτε περίπατο με ένα φορητό gps και μία φωτογραφική μηχανή, θα δείτε ότι η περιοχή είναι γεμάτη ξερολιθιές (κόκκινες γραμμές), καλλιεργητικές αναβαθμίδες ή "πεζούλες" (πράσινες γραμμές), αγροικίες, κελιά, αχυρώνες, μαντριά (ροζ τρίγωνα) και αλώνια (μπλε κύκλοι).  Η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ.   Για τις Αλώνες (κάτω αριστερά) είχα γράψει εδώ, και δεν είναι αλώνι, μάλλον είναι οχυρωμένος χώρος αγνώστου χρήσης.  Εμείς στα Κάτω Μέρη τις λέμε "Αλώνες", στα Ιστέρνια το ξέρουν σαν "ανεμόμυλο".

Το Κοινοτικό Έγγραφο της "Κοινότητας Κελλίων είναι συναρπαστικό. Περιγράφει την Κοινοτικήν Βοσκήσιμον Έκτασιν σαν "χερσότοπο" που συνορεύεται γύρωθεν με τοπωνύμια.  Τα τοπωνύμια μου τα επιβεβαίωσαν οι Κ.Δ. και Α.Α. και τα τσέκαρα και με τον π. Α.Φ., καλού-κακού, και τα έχω βάλει στην παραπάνω εικόνα, αλλά όποιος έχει άλλη άποψη, ελεύθερα.  Το Έγγραφο έχει ημερομηνία 25 Ιουνίου 1938, και δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με τον Α.Ν. 1539/1938:   "Πάσαι αι διατάξεις του παρόντος νόμου έχουσιν εφαρμογήν διά πάντα τ'ακίνητα κτήματα του Δημοσίου, αδιαφόρως αν ταύτα διαχειρίζωνται υπό της Διευθύνσεως Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου των Οικονομικών ή υφ'ετέρων Υπουργείων ή άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών".   Και ο νοών νοείτω (και ευχαριστώ την Κ.Σ. για το μάθημα Νομικής).

Αλώνια παντού! Αν είστε από την Τήνο θα ξέρετε ότι κάθε πιθαμή χώμα στην Τήνο έχει καλλιεργηθεί, ο κόσμος έμενε σε κελιά και αχυρώνες όταν έκανε αγροτικές δουλειές και συχνά αλώνιζε επί τόπου, όταν το κριθάρι ήταν μακριά από το χωριό και δεν συνέφερε να κουβαλάει κανείς "χεροβόλους", το κριθάρι ήταν πιο ...εύκολο.

Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που πρόλαβα τον κύκλο του κριθαριού, και τον κύκλο του αμπελιού, και όλους τους κύκλους της Τήνου που τέλειωσαν κάπου μεταξύ δεκαετίας 1960 και 1970, σίγουρα δύσκολη ζωή που όμως άντε να την ξαναβρείς.  Όχι ότι δεν είναι πιθανό να ζαναζήσουμε τις δυσκολίες προηγούμενων εποχών, αλλά έχει χαθεί, μάλλον για πάντα,  η πειθαρχία που κουβαλούσαμε από τον μεσαίωνα, την φεουδαρχική καταπίεση και τον φόβο των ...πειρατών.


Αφού πήγα που πήγα να πιάσω τον Μάη, έβγαλα και μερικές φωτογραφίες για να προσανατολιστείτε, αν ποτέ πάτε εκεί πάνω -- και η παραπάνω εικόνα μεγαλώνει με κλικ, μα προσέξτε κάτω δεξιά, τον Γ.Σ. που εκτελεί χρέη ανρθώπινης μεζούρας μπροστά από έναν τοίχο στην θέση "Μέλισσα" ή "Μελισσοβούνι" που μερικοί ονομάζουν και Μεσοβούνι, αλλά μάλλον από άγνοια. Η Μέλισσα είναι σαφώς ...οχυρωμένη, κανείς δεν έφτιαχνε τοίχους ύχους 2+ μέτρων με πέτρες που θες 4 άτομα αν τις σηκώσεις.  Το μέρος εξ άλλου λέγεται "του Πολέμου ο Κάμπος" αν και παραμένει μυστήριο ποιος Πόλεμος, πότε, και μεταξύ ποιών.  Έχει και πήλινα θραύσματα, θα έλεγα 6ος-7ος αιώνα μ.Χ., αν και μερικά χτίσματα στην περιοχή είναι σαφώς αρχαία, και κάτι οψιανοί είναι μάλλον πριν το ...1100 πΧ.

Και ενώ εγώ αποτυπώνω κελιά και ξερολιθιές και ταλαιπωρώ τον Γ.Σ. να στέκεται σαν ανθρώπινη μεζούρα σε μέρη που μας έμαθε ο π. Α.Φ. στο καφενείο του, άλλοι, από τουλάχιστον μάλλον το 2003 που ψηφίστηκε το Π.Δ. 13/2/2003 ΦΕΚ 160 27/2/2003, έχουν άλλα σχέδια (τα ...σχέδια μεγαλώνουν με κλικ):


"ΔΕΗ ΑΕ", "Κ/Ξ ΦΑΙΔΙΑΝ ΑΕ  - ΥΔΡΟΒΑΤ-ΕΝΕΡΓΟΤΕΚ", και φυσικά, το προσφιλές μου, "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΗ ΑΕ".  Όταν έγινε η "Βιομηχανική Ζώνη" έγινε κατόπιν παραγγελίας.   Οι ίδιοι που παρήγγειλαν την Βιομηχανική Ζώνη, είναι οι ίδιοι που με ζαλίζουν (και έχουν ...προσλάβει και κάτι ανόητους για βοήθεια).  Μήπως και κάτι ιδέες για "φράγματα για δήθεν εμπλουτισμό πηγών" έχουν την ίδια προέλευση?  Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό.

Υπάρχουν πολλές άμυνες ενάντια στους πονηρούς. Μία από τις άμυνες είναι ο ίδιος ο χώρος, οι πέτρες που δεν μιλάνε, αλλά, τελικά, μιλάνε οι πέτρες. Δεν έχετε παρά να τις ρωτήσετε ευγενικά.  Καλό μήνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμμοδύτη, μήπως ο Δήμος είχε παραχωρήσει για δικά του τίποτε εκτάσεις εκεί στα βουνά και τώρα δεν ξέρουν πως να το μαζέψουν;

Θα έχουν παραχωρήσει σαν Δημοτικά όλα αυτά τα αιολικά πεδία. Βρήκαν και πρόθυμους κουτοπόνηρους να φωνάζουν και έστησαν την δουλειά.