Τα Πράσσα είναι μια τοποθεσία, πάνω (περίπου 550 μέτρα) από την Β' Εύρεση, 1.000-1.100 μέτρα Ανατολικά από τα Ιστέρνια και 1.500 μέτρα από την Καρδιανή.
Εκεί, στου Πολέμου τον Κάμπο και στην Βαθειά Λίμνο, ακούγεται ότι "θα πάνε αιολικά" από περίπου το 2008. Δεν ακουγόταν τόσο στην Τήνο, αλλά ακουγόταν στην Αθήνα. Η ...μη πληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση με κάθε θέμα που έχει σχέση με αιολικά, δεν είναι του παρόντος, μόνο, κατά σύμπτωση, η συζήτηση στο καφενείο των Ιστερνίων για "ενημέρωση" των κατοίκων έγινε Κυριακή βράδυ που όλοι οι "Αθηναίοι" θα έχουν φύγει, για να γλυτώσει ο κύριος Αιολικός λίγο κράξιμο.
Κατ' αρχάς, ο κύριος Πράσσα είναι γνωστός στην Τήνο. Έχει αυτό το έργο τέχνης που μάλιστα φωταγωγεί την νύχτα, στην Αγία Μαρίνα. Επίσης, αν το ψάξετε, ο χωματόδρομος φάρδους 10-12 μέτρων από τους ανεμόμυλους των Ιστερνίων έγινε για αυτόν. Ίσως και για τον Κοπελούζο. Η Β' Εύρεση δεν χρειαζόταν χωματόδρομο πλάτους 12 μέτρων, ούτε σύνδεση με μεσαία τάση. Ο Δήμος Εξωμβούργου (και τα διάφορα "αγροτικά" προγράμματα που διαχειριζόταν) και η ΔΕΗ, φρόντισαν να είναι όσο "πληρωμένες από άλλους" οι υποδομές, όσο γίνεται.
Σε αυτή την ανάρτηση θα σας πω τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν τα αιολικά του κυρίου Στέφα στην θέση Πράσσα. Είναι εύκολο, γιατί έχει και την ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα.
Τι θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα:
1. Ο μηχανικός θόρυβος από τα γρανάζια και τις φτερωτές θα ακούγονται σε απόσταση 1.000 μέτρων. Ανάλογα με τον σχεδιασμό των φτερωτών και των αέρα, οι υπόηχοι (ήχοι χαμηλής συχνότητας που δεν "ακούγονται", αλλά "αισθάνονται" θα ενοχλούν μέχρι και σε 2.000 μέτρα, αναλόγως καιρού, θέσης κλπ. Το ότι είναι "μικρότερες" οι ανεμογεννήτριες δεν κάνει διαφορά, λυπάμαι.
2. Θα μετατρέψουν τον χώρο σε μόνιμο σκουπιδότοπο -- εκτός πια και αν σας αρέσουν τα αιολικά, οπότε η λέξη "σκουπιδότοπο" αντικαθίσταται από "μόνιμο εκθεσιακό χώρο". Μάρτυρας μου οι 14.000 ανεμογεννήτριες που σκουριάζουν και σαπίζουν στην Αμερική, και δεν ξέρω πόσες στην Νότια Εύβοια, τα αιολικά, εκεί που φυτεύονται, εκεί θα μείνουν μέχρι την Β' Παρουσία. Δεν συμφέρει να αποξηλωθούν σε πλούσιες χώρες, πόσο μάλλον στην Τήνο ή στην Εύβοια. Ρωτήστε τον αν υπογράφει συμβόλαιο με ρήτρες για την αποξήλωση...
3. Θα ρίξουν την αξία κάθε ακινήτου, σπιτιού, κελιού, κατ΄κιού, βίλας, χωραφιού στην περιοχή. Μια ματιά στην Αγία Μαρίνα θα σας πείσει: Όλη η περιοχή είναι περίπου μηδενισμένη. Μόνο για σκουπίδια, μπάζα, ...βιομηχανίες, και κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Εγώ δεν θα αγόραζα, κι αν είχα, θα έλεγα "ωχ, τώρα τι κάνουμε". Θα πέσει η αξία των ιδιοκτησιών σε Ιστέρνια και Καρδιανή? Δεν έχω ιδέα, θα το μάθουν οι ιδιοκτήτες, αργότερα... Αλλά όσοι επισκεύασαν κελιά στον δρόμο της Β' Εύρεσης, θα ανακαλύψουν ότι δεν θα έχουν όρεξη να ακούνε το βρουμ-βρουμ-βρουμ, φουπ-φουπ-φουπ... Μικρές ή μεγάλες ανεμογεννήτριες, δεν κάνει διαφορά... Αλλά γούστα είναι αυτά...
4. Ναι, θα χαλάσουν κανένα γεράκι, θα στάξουν λίγα λάδια, θα επιταχύνουν την διάβρωση του εδάφους, και δεν ξέρω εάν είναι λεκάνη απορροής ή πάνω από υδροφόρο ορίζοντα, ή από πηγές, αλλά ο καθηγ. Στουρνάρας ήταν σαφέστατος και απόλυτα τεκμηριωμένος: Τα αιολικά, σε κλίματα και εδάφη και πετρώματα όπως αυτά της ορεινής Τήνου, ενδέχεται να μειώσουν τα νερά. Τόσο απλό. Δεν μας νοιάζει βέβαια αυτό, έχουμε εμφιαλωμένο...
5. Θα ακριβύνουν το ρεύμα. Ο κύριος Στέφας, και κάθε Αιολικός "επιχειρηματίας" βάζει αιολικά μόνο επειδή επιδοτείται και μόνο για την επιδότηση. Θα πληρώνεται 90 ευρώ για κάθε χίλιες κιλοβατώρες που "παράγει", μόνο που α) το κανονικό ρεύμα δεν κάνει 90 αλλά 40-50 ευρώ, και, πιο σημαντικό, β) Τα 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα, δεν εξοικονομούν κάποιο άλλο, πραγματικό, καύσιμο, ούτε μειώνουν άλλη πραγματική ηλεκτροπαραγωγή. Τα 90 ευρώ είναι "καπέλο" στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε εμείς: Εσείς, εγώ και η βιομηχανία. Μια ματιά στον λογαριασμό σας, παρακαλώ: 1) ΕΤΜΕΑΡ (το νέο όνομα του "τέλους υπέρ ΑΠΕ", σημαίνει "Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων", λιγότερο ειλικρινής ονομασία από τα "συγχωροχάρτια". 2) Τέλη διασύνδεσης (ναι, καλοί μου άνθρωποι, εμείς πληρώνουμε την διασύνδεση του κάθε αιολικού και φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα...). Σάς περισσεύουν? Δεν νομίζω.
6. Μπορεί τώρα ο κύριος Στέφας να σας πει το βράδυ ότι θα πάρετε εκπτώσεις και επιστροφές και κέρδη, εσείς στον λογαριασμό σας και ο Δήμος Τήνου στα ταμεία του. Εδώ γελάμε. Θα σας αυξήσουν το ρεύμα 50% ή 100% (μα τόσο δεν έχει ήδη πάει;) για να σας δίνουν επιστροφές και εκπτώσεις 3% ή 1%... Που δεν θα τις δίνουν απλά γιατί το κεντρικό ταμείο είναι μείον. Ή θα μειωθούν οι επιδοτήσεις (που ήδη μειώνονται) και θα σας πουν, "συγγνώμη, δεν βγαίνει".
7. Θα ρίξουν λίγο τον τουρισμό. Αυτό είναι δύσκολο να υπολογισθεί, αλλά σε όποια τουριστική περιοχή έχουν μπει αιολικά, πέφτει ο τουρισμός. Έχει αναφερθεί μέχρι 40%, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει για την Τήνο. Ένα είναι σίγουρο. Κανείς δεν πάει στην Αγία Μαρίνα να δει την ανεμογεννήτρια, και οι κάτοικοι ή ιδιοκτήτες στο Βρυσί και στον Άγιο Ρωμανό τραβάνε τα μαλλιά τους με το ενδεχόμενο των αιολικών του Κοπελούζου από πάνω... Όχι, δεν υπάρχουν περιπατητές σε σκουπιδότοπους που κάνουν φασαρία.
8. Θα δώσουν δουλειά, ίσως, σε κανένα χωματουργό, ίσως σε μπετά, και σε καμιά ταβέρνα, κατά την εγκατάσταση. Πρόσκαιρες, περαστικές, δουλειές. Θα δώσουν μόνιμη δουλειά στους πυροσβέστες. Ναι, καίγονται πού και πού, τα ίδια τα αιολικά, ή οι μετασχηματιστές στους στις ερημιές. Μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος στην Τήνο ήταν από φωτιά σε αιολικά στην Εύβοια!...
9. Θα τσοντάρουν στο μεροκάματο του κυρίου Στέφα. Δεν θα έβαζε αιολικά αν δεν κέρδιζε λεφτά. Αλλά τα λεφτά που κερδίζει (ο κάθε αιολικός) δεν είναι για κάτι που προσφέρει ή που θέλουμε. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να τον πληρώνει όταν φυσάει, και εμείς υποχρεωμένοι να πληρώνουμε την ΔΕΗ. Όχι, τα λεφτά που παίρνει δεν είναι για ηλεκτροδότηση. Είναι για (νόμιμη) αρπαχτή. Αν δεν υπήρχαν οι υποχρεωτικές επιδοτήσεις κι αν δεν ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. Πουθενά. Ούτε μικρό ούτε μεγάλο. ΕΜΕΙΣ τους πληρώνουμε και δεν παίρνουμε κάτι χρήσιμο σε αντάλλαγμα.
Τι δεν θα κάνουν τα αιολικά στα Πράσσα
1. Δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με ηλεκτροδότηση στην Τήνο ή με ενεργειακή επάρκεια, ή με εξοικονόμηση ρεύματος ή καυσίμων. Όποιος σας πει ότι είναι ενεργειακά χρήσιμες είναι αγράμματος ή λαμόγιο (ή απλά ζει από επιδοτήσεις ανεμογεννητριών). Η Ελλάδα έχει 2.000 αιολικά μεγαβάτ (περίπου 1.500 ανεμογεννήτριες) και δεν έχει εξοικονομήσει ούτε ένα κιλό λιγνίτη από αυτές, Τίποτα. Μηδέν. Η τυχαία και κουτουρού λειτουργία τους (έτσι είναι ο αέρας, τι να κάνουμε...) όχι μόνο τις κάνει άχρηστες σε ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και βλαπτικές στο ίδιο το δίκτυο. Για το προνόμιο να έχουμε τόσα πολλά αιολικά στην Ελλάδα, πληρώνουμε όλοι μαζί 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και σ' ανώτερα... Και, όχι, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, δεν έχουν μειώσει την κατανάλωση λιγνίτη... Η ύφεση, οι εισαγωγές (εισάγουμε πλέον μέχρι και 33% του ρεύματος, από "μηδέν" πριν το 2009) και το πανάκριβο αέριο (και αυτό επιδοτούμενο) έχουν μειώσει την χρήση λιγνίτη... Όλα δημόσιες πληροφορίες.
2. Δεν θα μειώσουν ούτε ένα γραμμάριο ρύπων. Το παραμύθι ότι "δεν ρυπαίνουν" έχει ξεφτίσει. Δεν ρυπαίνουν όπως ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά της Γερμανία, (γεμάτη από ΑΠΕ) δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2! Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι!
Σερβίρεται το παραμύθι για δήθεν οικολογία από δήθεν οικολόγους. Το κυνικό όμως είναι ότι η "μη μείωση εκπομπών" δεν είναι τίποτα άλλο από "μη μείωση χρήσης καυσίμων". Απόλυτη κοροϊδία.
3. Δεν θα μας γλυτώσουν από περισσότερα και μεγαλύτερα αιολικά όπως ακούω ότι διαρρέεται. Απεναντίας. Μετά την διάνοιξη του πρώτο χωματόδρομου και την αναγκαστική του διαπλάτυνση για να περάσουν τα σκουπίδια, ανοίγει ο δρόμος (κυριολεκτικά και μεταφορικά για να πάει και ο Κοπελούζος τα δικά του, μόνο 700 μέτρα πιο πέρα... Να μου κάνουν και μένα παρέα... Η "νόμιμη" και νομότυπη διάνοιξη τέτοιου δρόμου είναι πανάκριβο εγχείρημα... Αλλά για την διάνοιξη αιολικών δρόμων έχω ξαναγράψει, δεν είναι του παρόντος.
4. Δεν θα αυξήσουν καμία θέση εργασίας (ίσως θα βοηθήσουν τις εξαγωγές της Γερμανίας ή της Δανίας, ή όπου φτιάχνουν τα αιολικά του). Οι πρόσκαιρες θέσεις εργασίας με αντίτιμο το πέταμα ενός κομματιού του νησιού είναι λίγο ...κοντόφθαλμες.
Για τα αιολικά έχει γίνει μια ημερίδα στην Τήνο με καταρτισμένους και σοβαρούς ομιλητές, ρίξτε μια ματιά στην προηγούμενη ανάρτηση, έχει ένα βίντεο με μετάφραση από το Κοινό Τηνίων (νομίζω) και συνδέσμους για όλα τα θέματα που ανέφερα παραπάνω, καθώς και παρουσιάσεις στις διάφορες ημερίδες.
ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ. Όποιος τις θέλει να βάλει μια στην αυλή του (αν τον αφήσουν οι γείτονες), και να βγει από την ΔΕΗ για να δει το τζάμπα ρεύμα από τον αέρα.
Αυτά, να περάσετε καλά, όποιος θίγεται από αυτά που γράφω, να κάνει μια "ενημέρωση" ένα Σαββατόβραδο να του τα πω λίγο πιο χύμα. Η παρακάτω εικόνα (μεγαλώνει, ελπίζω, με κλικ) δείχνει που είναι τα αιολικά που θα ...συζητήσετε. Είναι από τον χάρτη της ΡΑΕ. Οι λεπτομέρειες για το έργο είναι από το energyregister. Ναι, όλη η Ελλάδα πάει για πέταμα... Το ΜΟΝΟ που τους σταματάει, είναι λιγότερο οι "λαϊκές αντιδράσεις" και περισσότερο η φαλίρα των τραπεζών μας. Αλλά αυτό, φοβάμαι, το ξέρετε. Και δεν είμαι κατά των επενδύσεων... Τα αιολικά δεν είναι επένδυση. Είναι κάτι σαν ιδιωτικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, για μη ανταποδοτικούς φόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου