Έχω γράψει, μόνος μου ή μαζί με άλλους, αρκετές φορές "γιατί" τα αιολικά και οι άλλες λεγόμενες ΑΠΕ είναι μια ακριβή κοροϊδία. Για παράδειγμα, το 2013, σε ένα φυλλάδιο που μοιράστηκε σε εκδήλωση για την Άνδρο και στην συνέχεια μοιράστηκε και αλλού. Και με αρκετή περισσότερη λεπτομέρεια, σε μία σχετικά πρόσφατη παρουσίαση (που σε μεγάλο βαθμό πήρε στοιχεία από την ημερίδα που έγινε στην Τήνο, το καλοκαίρι του 2014). Και, σε περίληψη, στο τέλος αυτής εδώ της ανάρτησης.
Τώρα όμως θέλω να εστιαστώ σε τρεις άλλους μύθους-παγίδες στους οποίους πέφτουν πολλοί, στην προσπάθειά τους να εναντιωθούν στα αιολικά.
Μύθος-παγίδα 1. "Αν δεν θέλουμε αιολικά, πρέπει να βρούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις ηλεκτροδότησης". Παραμύθι! Οι τρόποι ηλεκτροδότησης, παγκοσμίως, είναι δεδομένοι, από επίσημα, δημοσιοποιημένα στοιχεία: Ο κόσμος όλος ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο (και λιγνίτη), πυρηνικά, φυσικό αέριο και μεγάλα υδροηλεκτρικά. Κάπου, με μικροσκόπιο φαίνονται και οι άλλες ΑΠΕ. Λυπάμαι, αλλά οι ΑΠΕ είναι ηλεκτροδοτικά και ενεργειακά ασήμαντες! Η ενέργεια από καυσόξυλα και ...κοπριές είναι 20 φορές πιο σημαντική από ότι από όλα τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά του κόσμου! Στην Ελλάδα, οι Κυβερνήσεις από το 2000 και μετά φαίνονται να προωθούν φυσικό αέριο και εισαγωγές ρεύματος. Και ΑΠΕ -- αλλά αυτές είναι για να επιδοτούν αυτούς που προωθούν αέριο και εισαγωγές. Με μόνο αέριο και εισαγωγές το ρεύμα θα είναι φθηνότερο, σε σχέση με αέριο, εισαγωγές και ΑΠΕ!
Μύθος-παγίδα 2. "Αν δεν θέλουμε αιολικά πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση". Αυτό μου ακούγεται σαν το αυτομαστίγωμα για εξιλέωση από τις αμαρτίες. Με την πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ στην χώρα μας, δηλαδή με την φτώχεια και την εξαφάνιση της βιομηχανίας κάνουμε μια χαρά εξοικονόμηση. Από το 2008, έχουμε την μεγαλύτερη μείωση σε κατανάλωση καυσίμων σε όλη την Ευρώπη. Δεν οδηγούμε πολύ και δεν καίμε πετρέλαιο θέρμανσης λόγω φτώχειας! Τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ, απλά συμβάλλουν σε αυτή την φτώχεια!! Δεν χρειάζεται περισσότερη φτώχεια σαν εξιλέωση που δεν θέλουμε αιολικά.
Μύθος-παγίδα 3. "Αν δεν θέλουμε μεγάλα αιολικά να βάλουμε μικρές συνεταιριστικές ΑΠΕ για αυτάρκεια". Αυτή είναι πιπίλα περίεργων τύπων που δηλώνουν επαγγελματίες οικολόγοι, που αν κυκλοφορούσαν το 2000, θα προσπαθούσαν να σας πουλήσουν μετοχές. Είναι χυδαία πρόταση, πάνω στην υφιστάμενη κοροϊδία των ΑΠΕ. Και επειδή προωθείται και από το Κράτος, το λέω ωμά: Είναι ακριβώς σαν την προσπάθεια των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ του 2000 να βάλουν τον κοσμάκη να αγοράσει μετοχές, όταν είχε ήδη σκάσει η φούσκα του Χρηματιστηρίου! Με σκοπό, τότε, να κρατηθεί κάπως η ζήτηση και να χάσουν λιγότερα λεφτά οι θεσμικοί που είχαν αγοράσει το 1998-1999. Ακριβώς η ίδια περίπτωση τώρα. Με το λεγόμενο target model θα μειωθούν, υποτίθεται, οι εγγυημένες επιδοτήσεις και μόνο οι πολλοί μεγάλοι ΑΠΕτζήδες που θα διπλοτρώνε με τις (γενναιόδωρα επιδοτούμενες αντλησιοταμιεύσεις) θα αντέχουν να βάζουν ΑΠΕ. Και επειδή οι εξαγωγείς ΑΠΕ θέλουν να εξάγουν ΑΠΕ, σκαρφίστηκαν το κόλπο να κάνουν δήθεν συνεταιρισμούς, τυπικά με συμμετοχή των Δήμων (που μπορούν να δανειστούν λεφτά) για να βάλουν και αυτοί ΑΠΕ και να ...κερδίζουν. Ακριβώς η ίδια πατέντα του 2000 (ρίξτε μια ματιά στις Οικονομικές σελίδες της Καθημερινής του Μαρτίου του 2000). Θα χρεωθούν οι Δημότες "για να κερδίσουν και αυτοί". Μόνο που θα "κερδίσουν" από λεφτά που θα χρωστάνε οι ίδιοι!!! Για μένα είναι ποινικό αδίκημα αυτό που προωθείται, αλλά προωθήθηκε με επιτυχία του 2000, χάσαμε τα σώβρακά μας, και με μνήμη χρυσόψαρου, ο Έλληνας συχνά κάνει τα ίδια λάθη... Θα ξαναχάσουμε τα σώβρακά μας, όσοι τσιμπήσουμε (και να είστε σίγουροι ότι μπορεί και να δίνονται ...κίνητρα για να τσιμπήσουμε, μην τσιμπήσουμε)
Και, τώρα, μια επανάληψη, γιατί τα αιολικά (και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ) είναι λίγο εώς πολύ "μούφα".
Επειδή ο αέρας είναι μεταβλητός και κουτουρού και επειδή, βασικά, δεν ξέρουμε αν θα φυσάει σε ένα μήνα από τώρα, στις ...7:30 το πρωί, τα αιολικά δεν "μετράνε" στην "επάρκεια ισχύος". Ο ΑΔΜΗΕ (που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του ρεύματος και για την διασύνδεση πχ των Κυκλάδων), το έχει πει πολύ καθαρά και πολύ ευγενικά -- όποιος θέλει το διαβάζει.
Μπορεί ο αέρας να είναι δωρεάν, αλλά η "ενσωμάτωση" του κουτουρού αιολικού ρεύματος σε ένα δίκτυο είναι πανάκριβη και πολύ πιο ακριβή από την αιολική ταρίφα των 90 ευρώ που πληρώνουμε, υποχρεωτικά, για κάθε "εγχεόμενη" αιολική μεγαβατώρα. Στα 90 αυτά ευρώ πρέπει να προστεθούν α) το κόστος των διασυνδέσεων, β) το κόστος του ακριβού καυσίμου και της μεταβλητής λειτουργίας συμβατικών μονάδων, πχ αερίου, ή ντήζελ και γ) το κόστος "απόρριψης" του αιολικού ρεύματος. Η ταρίφα των 90 ευρώ δεν είναι καν αμοιβή για ρεύμα. Είναι απλά επιδότηση ...ύπαρξης. Εάν χάναμε ΟΛΑ τα αιολικά της Ελλάδας, δεν θα καταλαβαίναμε μείωση ηλεκτροδότησης, αλλά θα καταλαβαίναμε μείωση κόστους ηλεκτροδότησης.
Το κλασσικό βέβαια επιχείρημα των πονηρών που προωθούν αιολικά, είναι "δείτε δείτε πόσα αιολικά έχουν η Γερμανία και η Δανία"! Και η Γερμανία και η Δανία έχουν πάρα πολλά αιολικά. Η Δανία "απορρίπτει" τα αιολικό της ρεύμα στα μεγάλα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, και η Γερμανία κάνει το ίδιο, στα υδροηλεκτρικά της Αυστρίας. Η Δανία ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, αέριο και εισαγωγές από την Νορβηγία, και η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από λιγνίτη, εισαγόμενο λιθάνθρακα, πυρηνικά, φυσικό αέριο και η πιο σημαντική ΑΠΕ τους είναι η ...βιομάζα (από υποπροϊόντα ξυλείας). Πολλά αιολικά και πολλές ΑΠΕ, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από τις ΑΠΕ. Και χάρη στις ΑΠΕ, η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη! Χωρίς να ηλεκτροδοτούνται από ΑΠΕ! Οι εντυπωσιασμοί του τύπου "100% της ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ την τάδε μέρα" είναι παραπλανητικοί εντυπωσιασμοί. Την "τάδε" μέρα είχαν και απέρριψαν ΠΟΛΥ ρεύμα από ΑΠΕ -- πληρωμένο από τους καταναλωτές, βεβαίως.
Καθαρές οι ΑΠΕ? Να το παραδεχτώ! Πεντακάθαρες! Με εξαίρεση την ενόχληση, την ζημιά στα βουνά, στα τοπία κλπ, άντε και στην ορνιθοπανίδα, τα 5 γιγαβάτ εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, δεν ρυπαίνουν. Αλλά δεν ηλεκτροδοτούν! Δηλαδή, είτε τα έχουμε είτε όχι, δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες και, δυστυχώς, δεν εξοικονομούν καύσιμα. Πουθενά, όπου έχουν μετρηθεί! Ούτε μειώνουν, καθ εαυτά ρύπους, ή εκπομπές CO2! Η φτώχεια και η ύφεση εξοικονομούν καύσιμα και μειώνουν ρύπους. Και, βεβαίως, οι ακριβότερες και αποδοτικότερες συμβατικές μονάδες. Και το φυσικό αέριο, για όσους το έχουν. Αλλά οι ΑΠΕ? Οι ΑΠΕ είναι σαν τις γλάστρες με βασιλικό στο μπαλκόνι -- δεν ρυπαίνουν αλλά δεν ηλεκτροδοτούν κιόλας... Αν κάποιος σάς πει ότι κάνω λάθος, ρωτήστε τον "σε ποια χώρα ηλεκτροδοτούν τα αιολικά"? Αν σας πει για την Δανία, τώρα ξέρετε...
Επειδή μερικοί ρωτάνε "ποιος είμαι και τι ξέρω", επαναλαμβάνω:
1) Ό,τι γράφω στηρίζεται με σαφείς παραπομπές -- δεν έχει σημασία τι είμαι, αλλά τι γράφω, με παραπομπές. Σε πολλούς "δεν αρέσω", αλλά ευχαρίστως διορθώνω λάθη, όταν τα κάνω.
2) ΄Εχω μεταπτυχιακό και έχω εργαστεί σαν χημικός μηχανικός σε ενεργειακά θέματα στις ΗΠΑ. Έχω επίσης πτυχίο σε Διοίκηση Επιχειρήσεων σε Χρηματοοικονομικά, έχω εργαστεί επί σειρά ετών σαν επενδυτικός τραπεζίτης και έχω διοικήσει επενδυτικούς τραπεζικούς οργανισμούς. Επίσης στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.
3) Με κάποια έλλειψη μετριοφροσύνης έχω δει πολλές καλές και πολλές κακές επενδυτικές προτάσεις. Οι ΑΠΕ είναι εξαιρετική πρόταση για είσπραξη εγγυημένων και μη ανταποδοτικών επιδοτήσεων (για τους ΑΠΕτζήδες), αλλά αισχρή πρόταση για τους καταναλωτές και την Εθνική Οικονομία (την δική μας... για τους Γερμανούς που τις εξάγουν είναι λίγο καλύτερες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου