Με πρόσκληση από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων έγινε στις 11 Μαρτίου συνάντηση στο Μουζάκι της Καρδίτσας πολιτών και εκπροσώπων φορέων που είχαν συμμετάσχει στην σύνταξη, πριν λίγες εβδομάδες της Πανελλήνιας Διακήρυξης κατά των Αιολικών και άλλων ΑΠΕ. Μετά την συνάντηση εξέδωσαν το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
Δελτίο Τύπου, 16/3/18
Την Κατάργηση των Επιδοτήσεων στα αιολικά και σε ορισμένες άλλες μορφές ΑΠΕ
ζητούν 20 φορείς από όλη την Ελλάδα
Συντονίζουν και δυναμώνουν τη δράση τους
πολλοί από τους ανά την Ελλάδα Φορείς ενάντια στις ΑΠΕ.
Κοινή διακήρυξη κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων και άλλων, αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας, ΑΠΕ υπέγραψαν είκοσι φορείς αλλά και πολίτες από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι των οποίων πραγματοποίησαν και σχετική συνάντηση στο Μουζάκι, Καρδίτσας.
Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη μίας σειράς από πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνουν πλέον από κοινού οι 20 φορείς, συνεπικουρούμενοι και από απλούς πολίτες, με αίτημα την κατάργηση ή τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων στα υφιστάμενα αιολικά πάρκα και σε άλλες αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας ΑΠΕ, καθώς και την αναστολή της εγκατάστασης νέων αιολικών και ΑΠΕ της κατηγορίας αυτής.
Στη Διακήρυξη οι 20 φορείς τονίζουν ότι τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και ορισμένες άλλες μορφές ΑΠΕ έχουν ως στόχο τις επιδοτήσεις και αυξάνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά ούτε στην ενεργειακή αυτάρκεια, ούτε στην πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων, ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αντίθετα, ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν ζημιά στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στην εθνική οικονομία. Όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και υψηλού κόστους, το οποίο σε τελική ανάλυση το πληρώνουμε όλοι μαζί οι καταναλωτές.
Τα αιολικά και άλλες ΑΠΕ κατακερματίζουν και απαξιώνουν εκτάσεις γης, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις σε περιοχές, οι περισσότερες από τις οποίες παρέμεναν ως σήμερα αδιατάραχτες, πραγματικοί «θεματοφύλακες» του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.
Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι εγκαταστάσεις αυτές, όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις και λήξει ο χρόνος ζωής τους, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, προκαλώντας περισσότερη ρύπανση και περισσότερα προβλήματα.
Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά δεσμεύουν νερά, με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στην πανίδα του τόπου μας.
Το επιχείρημα περί « Σωτηρίας του Κλίματος» θίγει τη στοιχειώδη νοημοσύνη αφού τα αιολικά και κάποιες άλλες μορφές ΑΠΕ, εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και των εργοστασίων βιομάζας, εξακολουθούν να είναι ενεργειακά ασήμαντα και όπου μετρήθηκαν δεν μειώνουν πραγματικά τους ρύπους.
Για την ανάπτυξή τους όμως δεσμεύονται κεφάλαια που θα ήταν πιο αποδοτικά σε άλλους τομείς και όλοι μαζί πληρώνουμε «κεφαλικό φόρο» για να εισάγουμε μηχανήματα και πανάκριβο εξοπλισμό, ( που κατά πάσα πιθανότητα παρήχθη με τη χρήση συμβατικών καυσίμων και όχι ΑΠΕ ), επιδοτώντας στην ουσία τις βιομηχανίες ανεμογεννητριών και λοιπού εξοπλισμού του εξωτερικού.
«Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις αιολικών και άλλων αμφιλεγόμενων ΑΠΕ που υπάρχουν μόνον για τις επιδοτήσεις. Για τα υπάρχοντα αιολικά, ζητούμε να καταργηθούν ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις (όπως εξάλλου έχει προτείνει ο ACER,η ευρωπαϊκή Αρχή των Ρυθμιστών Ενέργειας). Ζητάμε να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων σε βάρος της εθνικής οικονομίας, που γίνεται στο όνομα του περιβάλλοντος αλλά στην πραγματικότητα γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος» καταλήγει η Διακήρυξη.
Οι φορείς και οι πολίτες που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν αποφασισμένοι ν’ αγωνιστούν ενωμένοι και πιο ισχυροί, ενάντια στην προώθηση εγκαταστάσεων αιολικών και άλλων, αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας ΑΠΕ, που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις, με στόχο να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και του περιβάλλοντος.
* * * * * * *
1. Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας (ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.)
2. Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
3. Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Κόρης Πύργος”, Τήνος
4. Ένωση Πολιτών Τήνου
5. Δημοτική Παράταξη, Κοινό Τηνίων
6. Λαογραφικός, Αρχαιολογικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς "Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας"
7. Περιβαλλοντική Κίνηση "Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς"
8. Ομάδα Κίσσαβος SOS
9. Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη
10. Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη
11. Ανοικτή Επιτροπή ΑλληλεγγύηςΤήνου
12. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, Κρήτη
13. Ένωση Πολιτών Σκύρου
14. Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαμοθράκης Ενάντια στη Κατασκευή Αιολικού Πάρκου
15. Σύλλογος Βαχιωτών Λακωνίας 16. ΣΕΕΝ “Εργατική Αλληλεγγύη”
17. Δίκτυο Ενεργών Καταναλωτών – Δ.Ε.ΚΑ
18. Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
* * * * * * *
Στην συνάντηση στο Μουζάκι συζητήθηκαν και οι επόμενες κινήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων περισσότερη ενημέρωση του κόσμου και διεύρυνση στην συμμετοχής.
Η Αρχική Διακήρυξη (με μία δύο λεκτικές αλλαγές) είναι σε pdf εδώ και έχει ως εξής:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ «ΑΠΕ»
Ιανουάριος 2018
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, στο όνομα κάποιας «πράσινης» ανάπτυξης, βιώνουμε μια, χωρίς κοινωνική συναίνεση, εισβολή αιολικών, φωτοβολταϊκών, υβριδικών, μικρών υδροηλεκτρικών κλπ εγκαταστάσεων, σε βουνά, δάση, νησιά, ποτάμια, ρέματα, πεδιάδες της πατρίδας μας.
Υποτίθεται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα εξοικονομούσαν καύσιμα, θα παρήγαν καθαρή ενέργεια, θα μείωναν ρύπους και όλα αυτά θα ωφελούσαν το περιβάλλον και την χώρα μας. Ξέρουμε πια ότι το αφήγημα αυτό έχει διαψευστεί διεθνώς.
Τα αιολικά και άλλες ΑΠΕ έχουν αποδειχθεί μια αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, με αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις. Δεν συμβάλλουν σε περιορισμούς ρύπων, ούτε σε ενεργειακή αυτάρκεια ή σε ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και δεν προστατεύουν κανένα περιβάλλον. Και όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις, η ενσωμάτωση τους στο δίκτυο αποδεικνύεται προβληματική και με υψηλό κόστος. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, κάνουν ζημιά στην Εθνική Οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες, στον τουρισμό, αλλά και στο περιβάλλον.
Δεσμεύουν και εξυπηρετούν κεφάλαια που θα ήταν πιο αποδοτικά αλλού, πχ στην παιδεία, στην υγεία ή και στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Πληρώνουμε «κεφαλικό φόρο» για εισαγωγές μηχανημάτων, αλλά και σε ξένους ηλεκτροπαραγωγούς και τους συνεργάτες τους, που θα μας «απελευθερώσουν».
Τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ κατακερματίζουν και απαξιώνουν γη, με διανοίξεις δρόμων και άλλες μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, συχνά σε αδιατάρακτες περιοχές, όπου και θα εγκαταλειφθούν όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις ή η λειτουργία τους. Τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα υβριδικά, δεσμεύουν νερά. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα δε στην σπάνια ορνιθοπανίδα του τόπου μας, σημαντικότατο μεταναστευτικό σταθμό αποδημητικών πουλιών. Η «σωτηρία του Κλίματος» θίγει την στοιχειώδη νοημοσύνη, αφού τα αιολικά και οι άλλες ΑΠΕ (πλην μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών και εργοστασίων βιομάζας), εξακολουθούν και είναι ενεργειακά ασήμαντα και, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ρύπους.
Ζητάμε να σταματήσουν οι εγκαταστάσεις αιολικών και άλλων αμφιλεγόμενων ΑΠΕ που υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις. Για τα υπάρχοντα αιολικά, να καταργηθούν, ή να μειωθούν οι επιδοτήσεις (όπως εξ άλλου πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας).
Ζητάμε να σταματήσει η εξαπάτηση και η άσκοπη κατασπατάληση πόρων, σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και στο όνομα και σε βάρος του περιβάλλοντος.
* * * * * * *
Κάποια στιγμή θα συνεχίσω τον σχολιασμό αυτής της προσπάθειας την οποία παρακολουθώ λίγες εβδομάδες αφού ξεκίνησε, κάποια στιγμή το 2017. Πρόκειται για ...ανθρωπολογικό case study και καλή εξήγηση γιατί η Ελλάδα είναι στην κατάσταση που είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου