Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Η πραγματικότητα για τα αιολικά είναι διαφορετική από τις παραπλανητικές αιολικές διαφημίσεις. 30-3-2019, 18:30, Αδελφότης Τηνίων, Αθήνα



Υπάρχει αυτή η άποψη ότι με πολλά αιολικά θα έχουμε άφθονο, καθαρό και φθηνό ρεύμα, χωρίς μπλακάουτ, χωρίς ορυκτά καύσιμα κλπ. Και μας την σερβίρουν με επιχειρήματα όπως «τα αιολικά είναι καλύτερα από την Πτολεμαΐδα», ή «οι Κυκλάδες είχαν ανεμόμυλους, ας βάλουν και αιολικά». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

Τα αιολικά παράγουν τυχαίο, μεταβλητό και αναξιόπιστο ρεύμα. Είναι τεχνολογία του 1960 που δοκιμάστηκε και απέτυχε από την δεκαετία του 1970. Κανείς δεν ήθελε το κουτουρού ρεύμα τους. Τα αιολικά επανήλθαν το 1990 με έναν Γερμανικό Νόμο που τα έκανε υποχρεωτικά, με υποχρεωτικές και εγγυημένες επιδοτήσεις. Έτσι γέμισε η Γερμανία αιολικά. Αυτός ο Νόμος, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε υποχρεωτικός και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και έτσι γέμισε και η υπόλοιπη ΕΕ με (Γερμανικά, κυρίως) αιολικά.

Μετά από 30 χρόνια επιδοτήσεων, έχουν μπει πολλά αιολικά, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν υποκαταστήσει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Οι χώρες που έχουν πολλά αιολικά και διαφημίζουν πολύ αιολικό ρεύμα, δεν ηλεκτροδοτούνται από αιολικά, αλλά από συμβατικές μονάδες. Έχει μετρηθεί ότι το αιολικό ρεύμα προστίθεται στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς όμως να εξοικονομεί κάτι άλλο. Το ρεύμα σε ένα δίκτυο πρέπει να είναι σταθερό (και επειδή το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά ή οικονομικά), η ύπαρξη αιολικών απαιτεί συμβατικές μονάδες να λειτουργούν μεταβλητά, και επομένως όχι αποδοτικά. Ό,τι κερδίζουμε από τα αιολικά, το χάνουμε από την μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων. Με πολλές διασυνδέσεις, για να διαχέεται το πρόβλημα σε τρίτους. Χώρες με πολλά αιολικά, όπως η Γερμανία, συχνά πληρώνουν για να «εξάγουν» αιολικό ρεύμα σε γείτονες.


Τα αιολικά ωφελούν αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα εξάγουν: 2-3 μεγάλες εταιρείες, (τις Γερμανικές ENERCON και SIEMENS και την Δανέζικη VESTAS).

Ωφελούν επίσης αυτούς που τα λειτουργούν: Τις 3-4 μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής όπως την EDF ( EΛΠΕΝΤΙΣΟΝ), την ENEL, την ENGIE-Gaz de France (ΗΡΩΝ) και την Iberdrola. Οι εταιρείες αυτές, έχουν τα πολλά αιολικά στην Ελλάδα, και με αυτά επιδοτούνται για να μας «απελευθερώσουν» από την ΔΕΗ.

Ποιός τα πληρώνει; Αποκλειστικά εμείς, με υποχρεωτικές επιδοτήσεις, μέσα από τον λογαριασμό του ρεύματος. Το ερώτημα είναι: «Εμείς, τι παίρνουμε»;

Δεν παίρνουμε ηλεκτροδότηση: Τα αιολικά στην Τήνο, ή οπουδήποτε, δεν έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση και δεν συμβάλλουν σε καμμία αυτάρκεια. Έχουν σχέση με επιδοτήσεις. Τα περί «κάλυψης τοπικών αναγκών» είναι κοροϊδία! Η πρόσθετη διασύνδεση της Τήνου είναι για να διαχέεται το πρόβλημα που θα δημιουργούν.

Δεν εξοικονομούμε καύσιμα ή πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι ασήμαντο στην ηλεκτροδότηση. Αλλά και σε νησιά όπως η Κρήτη, ή η Ρόδος, που καίνε πετρέλαιο, τα αιολικά αύξησαν αντί να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου. Το ίδιο συμπέρασμα έχει αναφερθεί σε δύο μελέτες του 2012 και 2018: "προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να υποκαθιστούν".

Δεν παίρνουμε κάποιο περιβαλλοντικό όφελος: Τα αιολικά δεν μειώνουν πραγματικούς ρύπους. Πουθενά, όπου έχουν μπει. Δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν «καρκίνους στην Πτολεμαΐδα, ούτε υποκαθιστούν λιγνίτη.

Τι παίρνουμε εμείς με τα αιολικά; Ακριβότερο ρεύμα. Μόνιμη υποβάθμιση. Μείωση του τουρισμού. Μείωση αξιών κάθε ακινήτου. Ζημιές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Ακουστική και οπτική ενόχληση. Και ζημιά στα νερά μας

Οι ανεμόμυλοι ήταν χρήσιμοι – και για εμάς και για τον μυλωνά. Και το κριθάρι και το αλεύρι, σε αντίθεση με τον αέρα και το ρεύμα, μπορούν να αποθηκευθούν. Τα αιολικά δεν έχουν σχέση με ανεμόμυλους!

__________________________________________________________
Δείτε επίσης:

Αιολικά: Οι επικρατούσες απόψεις και η πραγματικότητα (όσο μπορώ με πιο απλά λόγια)

Τα αιολικά είναι μια ακριβή ενεργειακή και περιβαλλοντική απάτη -- Άνδρος, 17 Σεπτεμβρίου 2018

Οι παράνομες διανοίξεις χωματόδρομων που θα βαφτιστούν "συνοδά έργα οδοποιίας" για τα αιολικά

Τα αιολικά των DAMCO/ENEL στην Τήνο -- δείτε αν σας έχουν φάει και σε εσάς κανένα χωράφι

 Τα τοπογραφικά της ΜΠΕ των DAMCO/ENEL για τις Κυκλάδες σε pdf και jpeg

3 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Σε κάθε ανάρτηση ή κείμενο, πάντα υπάρχει το δίλημμα: Να το πω "περιληπτικά" και "απλά", ή να δώσω παραπομπές που να τεκμηριώνουν κάθε δήλωση.

Η εμπειρία μου είναι ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ διαβάζουν πάνω από μισή, άντε μία σελίδα, σε απλά Ελληνικά.

Η επόμενη ανάρτηση θα έχει παραπομπές, και ΞΕΡΩ ότι θα την δει το 1/10 αυτών που βλέπουν αυτήν εδώ την ανάρτηση, και θα την διαβάσει το 1/100, και θα δουν τις παραπομπές ακόμα λιγότεροι. Αλλά θα το κάνω...

Και, φυσικά, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για ένα θέμα που σέρνεται επίσημα από το 2010, αλλά παρασκηνιακά από το 2000-2003.

Ρένα Φατούρου είπε...

https://www.naftemporiki.gr/story/1312430/dania-neo-rekor-paragogis-aiolikis-energeias

αμμοδύτης είπε...

κλασσική η παραπληροφόρηση με την Δανία. Η Δανία είναι μια μικρή χώρα αναμεσα στα πολύ μεγαλύτερα Γερμανικά και Σκανδιναβικά δίκτυα, με τα οποία είναι διασυνδεδεμένη. Και έχει ΠΑΡΑ πολλά αιολικά που κατασκευάζει και βασικά εξάγει. Όταν φυσάει, στέλνει το αιολικό ρεύμα στην ...Νορβηγία και αντλεί νερό. Όταν δεν φυσάει, εισάγει υδροηλεκτρικό ρεύμα. Πουλάει φτηνά, αγοράζει ακριβά. Για αυτό έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Χωρίς την διαφορά μεγέθους, την διασύνδεση και την Νορβηγία, η Δανία δεν θε έδειχνε αιολικό ρεύμα. Αα! και η Δανία ηλεκτροδοτείται από αέριο, κάρβουνο και εισαγωγές.