Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Φωτοβολταϊκά;

Ακούω ότι κάποιος ζητάει στα καφενεία να νοικιάσει χωράφια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Μου έκανε εντύπωση γιατί συνήθως πριν γίνουν τέτοιες κουβέντες, ο ενδιαφερόμενος, κοιτά τον ουρανό, παίρνει καμιά μέτρηση να δει πόσο λάμπει ο ήλιος όλο τον χρόνο κλπ.

Μου αρέσουν τα φωτοβολταϊκά. Σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες, είναι διακριτικά και δεν χαλάνε εύκολα. Είναι όμως ακριβά και υπάρχουν μόνο από τις επιδοτήσεις. Φ/Β χρησιμοποιούνται και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε βουνά που δεν πάει η ΔΕΗ. Εκεί υπάρχει γεννήτρια και η κεραία παίρνει επιδότηση για να έχει και Φ/Β. Όταν έχει λιακάδα, δεν ακούς γεννήτρια…

Είπαν σε φίλο μου αγρότη ότι για 4 στρέμματα πληρώνουν νοίκι 3.000 ευρώ τον χρόνο για είκοσι χρόνια, και ότι τα Φ/Β δουλεύουν και με συννεφιά…(έλα τώρα Πινόκιο, το 15% γίνεται 5%).


Η Βόρεια Τήνος έχει χαμηλή ηλιοφάνεια πριν τον Μάιο και μετά τον Σεπτέμβριο, και για αυτό δεν έχουν οι αγρότες θερμοκήπια.. Στην πάνω φωτογραφία, πριν 15 μέρες, θα βλέπατε κεραία στη Βόρεια Τήνο σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Κάτω από τις κεραία θα βλέπατε τα φωτοβολταϊκά και το container της γεννήτριας. Στις 13/4/08 ο καιρός είναι θολός, με αραιή συννεφιά και φαίνεται η εγκατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις δουλεύει η γεννήτρια. Τα Φ/Β θέλουν ήλιο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μου είπε ότι δεν έχουν δοθεί άδειες για φωτοβολταϊκά στην Τήνο και ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Κάποιος μας λέει μισή αλήθεια.

Φωτοβολταϊκά θέλετε παιδιά ή τίποτα άλλο;

5 σχόλια:

Ιάσων είπε...

δεν σε καταλαβαίνω, είσαι υπέρ ή κατά των φωτοβολταϊκών;

αμμοδύτης είπε...

Δεν είμαι κατά, απλά κάτι δεν καταλαβαίνω. Δεν νοικιάζεις λιμάνι αν δεν υπάρχει θάλασσα...Μπορεί η ΡΑΕ να μου είπε παραμύθια αλλά γενικά είναι σοβαροί. Μπορεί αυτός που ψάχνει να νοικιάσει συννεφιές να κοροϊδεύει τον δικό του πελάτη, μπορει να τεστάρουν απλά την αγορά.

Μία τραβηγμένη εκδοχή είναι ότι κάποιοι πονηρούληδες στη Χώρα προσπαθούν να δελεάσουν τους ντόπιους υπέρ του να είναι βιομηχανική ζώνη η περιοχή τους. «Εδώ τα 3000 ευρώ το χρόνο» και όταν πεις «ναι» να σου πούνε άλλα. Τραβηγμένο, αλλά εξ ίσου τραβηγμένο να βάλεις ηλιακά με 6 μήνες ηλιοφάνεια το χρόνο. Δεν θα βγαίνει οικονομικά ασχέτως επιδοτήσεων. Αυτό δε το «δουλέυουν και με σύννεφα» είναι αστείο. Θα το τεστάρω αλλιώς και θα επανέλθω.

venthesikymi είπε...

asta ammodyti tha sou halane tin isihia...

αμμοδύτης είπε...

επιβεβαιώνεται και από δημοσιογράφους που καλύπτουν ενεργιακά, ότι από πέρυσι έχει γραφτεί ότι ο φάκελος έχει κλείσει. δεν υπάρχουν τα απαράιτητα κονδύλια. Άρα τι να συμπεράνω ότι κάνει ο "πιτσικόμης" που λένε και απέναντι στη Σύρο?

venthesikymi είπε...

τα φωτοβολταϊκά για να βγαίνουν θέλουν τουλάχιστον 11 μήνες φουλ ηλιοφάνειας. Σας δουλεύουν.