Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ερείπιο


Το λεωφορείο από την Χώρα για τα χωριά, πριν από χρόνια δεν ανέβαινε από την "λεωφόρο Τριποτάμου", αλλά πήγαινε περιφερειακά, από την διασταύρωση για Δυο Χωριά, και την Καρυά. Ήταν η περίοδος που η επίσκεψη στη Χώρα για κάποια σοβαρή δουλειά φαινόταν σαν μακρινή εκδρομή.

Θυμάμαι να χαζεύω από το παράθυρο αυτό το ερείπιο και να αναρωτιέμαι πότε εγκαταλείφθηκε; Του πότε είναι η εκκλησία; Το μονοπάτι ήταν κάποτε ο κεντρικός δρόμος του ξεχασμένου οικισμού...προς τα που πήγαινε; Τι υπήρχε πρώτα, το εκκλησάκι ή το μονοπάτι;

Δεν ξέρω την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά στα δικά μου μέρη έχει κάτι μονοπάτια που περνάνε από Ελληνιστικά ερείπια και προσχισματικά εκκλησάκια... Γι αυτό νομίζω ότι τα μονοπάτια είναι παλαιό δίκτυο.

6 σχόλια:

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ο οικισμός αυτός αν δεν κάνω λάθος λεγόταν Ζγαλάδος (Σιγαλάδος).Το ενδιαφέρον είναι οτι μια απ'τις οικογένειες του Μουντάδου είναι Σιγάλα. Άραγε έμεναν κάποτε στο Ζγαλάδο και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στον πλησιέστερο οικισμό του Μουντάδου?
Το μονοπάτι σήμερα αποτελεί παρακλάδι του κεντρικού μονοπατιού Μουντάδο-Σμπεράδο (από εκεί θα πάτε αν θέλετε να επισκεφτείτε τα ερείπια).
Πάνω απ’τον αμαξωτό, στο ίδιο περίπου ύψος, βρίσκεται μεγαλύτερος οικισμός εγκαταλελειμμένος κι αυτός αλλά σε καλύτερη κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

τι ημερομηνίας είναι η εκκλησία? αυτό είναι ένδειξη

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Δεν γνωρίζω του πότε είναι η εκκλησία. Βρήκα όμως στο βιβλίο "Η Καρυά της Τήνου και οι πέριξ αυτήν οικισμοί" του Σ.Δελατόλα ότι ο Ζγαλάδος αναφέρεται σε έγγραφα του 1822. Άρα η εγκατάλειψη του πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη.

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή που βρίσκεται η διασταύρωση λέγεται ''Δυράφια''

Ανώνυμος είπε...

Και ο Σκαλάδος υποτίθεται ότι είναι Σιγαλάδος

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Ζγαλάδος υπήρχε σίγουρα στην περιοχή. Το επιβεβαίωσαν παππούδες στο χωριό και τον έχει και ο χάρτης του 1892. Αλλά μάλλον αν διαβάζω σωστά το χάρτη είναι το χωριό που βρίσκεται πάνω απ'τον αμαξωτό. Όσο για τα 'Δυράφια' υπάρχουν πολλά. Και οι 'Κόκκινες εκκλησιές' λέγονται αλλιώς 'Δεράφια'