Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Εξαφανίζονται ...φέρετρα

Μέσα σε όλα, ο πολιτισμός χτύπησε το νησί (σε αναμονή της πυκνής δόμησης των παραλιών, δίχως άλλο). Άνοιξε ...γραφείο κηδειών. Μέχρι τώρα, ο θάνατος, ιδίως στα χωριά, ήταν μια προσωπική, αλλά και πραγματικά κοινωνική υπόθεση. Οι οικογένεια αναλαμβάνει την προετοιμασία του σώματος, δύο τρεις από την επιτροπή της ενορίας φροντίζουν να υπάρχει ο τάφος στο κοιμητήριο, τέσσερα άτομα μεταφέρουν το φέρετρο, γίνεται η ταφή. Η ταφή γίνεται τυπικά μόνο με σάβανο και το φέρετρο, μόνο για την μεταφορά, ξαναχρησιμοποιείται. Μια κοινωνική υπόθεση του χωριού που την χειρίζονται η οικογένεια και οι χωριανοί από την πρώτη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τρία χρόνια μετά την ταφή.

Πρόσφατα άνοιξε γραφείο κηδειών. Οι χωριανοί έμειναν παγερά αδιάφοροι, αφού οι περισσότεροι είναι με τις δικές τους συνήθειες και τα δικά τους περιορισμένα μετρητά. Μετά κυκλοφόρησε φήμη ότι η χρήση του γραφείου κηδειών ήταν υποχρεωτική. Και αυτό δεν το πήρε κανείς σοβαρά.

Είναι τώρα λίγες μέρες που οι ντόπιοι είναι ξεσηκωμένοι. Εξαφανίζονται άδεια φέρετρα από τα νεκροταφεία, όπου φυλάσσονται (εν αναμονή του επόμενου). Το αρχικό μεμονωμένο γεγονός έχει συμβεί σε πάνω από οκτώ χωριά, και τελευταία στον Κουμάρο. Στην ένα χωριό, η γυναίκα του επιτρόπου κλείδωσε την εκκλησία του νεκροταφείου και ο κόσμος, στο άτυπο επίπεδο των χωριανών, που μιλάνε μεταξύ τους (δες τι κάνουν τα τηλέφωνα), δείχνει με το δάχτυλο προς μία κατεύθυνση, παράλογο και απίθανο όσο και αν ακούγεται. Άκουσα ότι θα γίνει καταγγελία στο Α.Τ. Τήνου. Είναι δυνατόν;...

Πάντως, αν γίνει εμπορικό το θέμα, πωλούνται κιτ για φέρετρα $499,97 συν τα ταχυδρομικά. Φίλε, αν εσύ είσαι πίσω από τις εξαφανίσεις, δες να πάρεις την αντιπροσωπεία...

11 σχόλια:

u.f.o. είπε...

Να πεις στον επιχειρηματία νταβατζή κηδειών να τοποθετήσει συναγερμό και αντικλεπτικό σύστημα ασφαλείας στον εξοπλισμό του...χα χα χα.
To έχουν κάνει κι άλλοι ουφάρες (αυτοί για τους δικούς τους λόγους)http://www.kazam.gr/online/el/node/50390

Ανώνυμος είπε...

Ο ακατανόμαστος χρέωσε 3.500 χιλιάδες ευρώ για μεταφορά νεκρού από τη Χώρα στον Πύργο. 1.500 από τη χώρα στον Κτικάδο ή Τριαντάρο. Μέχρι και στα κανάλια βγήκε για να καταγγείλει τον τρόπο που αιώνες τώρα η Τηνιακοί τελούν την κηδεία των αγαπημένων τους προσώπων

Underwater είπε...

Πόσα ποσοστά δίνει στους παπάδες μόνο δεν μας λέτε για να επιβάλουν την 'υποχρεωτική' χρήση του εξοπλισμού.

Ανώνυμος είπε...

Ας μην τρελαθούμε... κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει το προϊόν του κου λιμοκοντόρου. Αυτός καλά κάνει και λεει οτι λεει. Επιχειρηματίας είναι, τη δουλειά του κάνει.
O παραδοσιακός τρόπος ταφής είναι ένα έθιμο που πρέπει να διατηρήσουμε γιατί είναι μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ας μην είμαστε τόσο κορόιδα κι ευκολόπιστοι. Προτείνω γενικευμένο μποϊκοτάζ σε κασέλες, νεκροφόρες και ‘πακέτα’ κηδειών.

Ανώνυμος είπε...

να θέμα για υπογραφές! ΟΥΣΤ

Ανώνυμος είπε...

το να χρεώνει κερατιάτικα, πες βρίσκει φουκαράδες που τα δίνουν. Αλλά να τον υποψιάζονται οι άνθρωποι ότι κλέβει για να εξαναγκάσει!!

Στο καφενείο χωριού που "έχασε" το φέρετρο προχτές, σήμερα συζήτούν να τον επισκεφτούν με στυλιάρια.

Ανώνυμος είπε...

H εκμετάλλευση των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές τους δεν είναι προτέρημα μόνο των πεθαμενατζήδικων και των κορακιών. Το θέμα αυτό στην Τήνο προσφέρεται για μαζική αντίδραση. Αν πρέπει να υπάρχει τέτοια υπηρεσία, ας την παρέχουν οι Δήμοι ή οι κοινότητες. Το παράσιτο μπορεί και αυτό να το κάνει αν είναι νόμιμος και αν δεν φοβάται μην τον βρει καμιά γελούδα την νύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Προσπαθεί να βγάλει παράνομο και ανθυγιεινό τον τρόπο που κηδεύουμε. Γι' αυτό το λόγο έχει πάρει σβάρνα τα Υπουργεία ώστε να μην επαναχρησιμοποιείται το φέρετρο που υπάρχει στις εκκλησίες των χωριών για λόγους Δημόσιας υγείας. Όταν δεν έχεις φέρετρο λόγω σπασίματος ή απαγόρευσης χρήσης σε ποιον απευθύνεσαι. Στον κύριο μονοπώλιο κηδειών της Τήνου

Ανώνυμος είπε...

γελούδες θα σε βρούνε κάποια νύχτα...ρώτα να μάθεις τι κάνουν οι γελούδες και τα αραπάκια και τα ζωτκά

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά βγήκε κανένας άρχοντας να πάρει θέση? Επίσημα και όχι σε κουβέντες καφενείου. Να δημοσιεύση την άποψή του σε κάτι επίσημα Δελτία Τύπου που κυκλοφορούν? ΟΧΙ. ΤΙΠΟΤΑ.
Μόνο για παρελάσεις και εγκαίνια .
Και ο Ντηνιακός κάθεται και σπάει την κεφάλα του πως μπορεί ο κάθε νταβατζής νεκροθάφτης να του κάθεται σαμάρι στο σβέρκο .

Ανώνυμος είπε...

Και τι είναι το Ελλάδα βρε ανώνυμε? Κράτος κοινωνικής πρόνοιας για να παρέμβει στα προβλήματα του πολίτη?...καλό ανέκδοτο μας είπες πρωί πρωί.