Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Φαντάσου...


Φαντάσου αν όλη η ενέργεια, τα χρήματα και το παρασκήνιο των δημοσίων έργων, πήγαινε στην συντήρηση και την διατήρηση του τοπίου. Φαντάσου αν, αντί για περίεργα λιμενικά έργα, που θυμίζουν τον Σίσυφο, επισκευάζαμε όλους τους περιστεριώνες και τις χαλασμένες ξερολιθιές...

Έχουμε πάλι μια ξεραΐλα..

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μην φαντασιώνεσαι. Στο ένα θα κέρδιζε όλο το νησί, στο άλλο κερδίζουν τρεις τέσερεις

Underwater είπε...

Επειδή ψυχανεμίζομαι ένα τόνο ειρωνείας στην ανάρτηση και μάλλον είναι σπόντα στο σχόλιο μου για δημιουργία περιπατητικών διαδρομών ανάμεσα στους περιστεριώνες του Αγάπι θα ήθελα να σε πληροφορήσω αγαπητό φίδι πως μόνο ξερή δεν είναι η συγκεκριμένη λαγκαδιά. Ή πιστεύεις οτι αν γίνει το φράγμα ξαφνικά θα πρασινίσουν όλα? Εκτός κι αν βάψουν πράσινα όλα τα αυθαιρετάκια που θα ξεφυτρώσουν ένθεν κι ένθεν του νέου δρόμου που θα διανοίξουν. Τότε μάλιστα, θα πρασινίσει ο τόπος...

Ανώνυμος είπε...

που την βλέπεις την ειρωνία βρε ανθρωπε; για περιστεριώνες με β'λιστά δώματα και για β'λίστρες λέει

Underwater είπε...

Ανώνυμε να διαβάζεις και τα γκρι γράμματα. Συνήθως είναι τα πιο 'ζουμερά'.

Ανώνυμος είπε...

αν ήσουν στη νησί θα ήξερες ότι μετά την ψιχάλα πριν 10 μέρες τα πάντα παντού είναι ξερά

Underwater είπε...

Εγώ πάντως χτες μάζεψα μια τσάντα χόρτα.

Ανώνυμος είπε...

Θα σου γράψω για τις ξερολιθιές. Υπήρχε πρόγραμμα από την ΕΕ να επισκευάζονται για να προστατεύεσαι ο τόπος από τη διάβρωση.
Μόνο που το πρόγραμμα είναι ηλίθιο. Έδινε νομίζω 35 ευρώ το κυβικό ή κάτι τέτοιο και ζητούσε τέτοιο χαρτομάνι που το κόστος και η φασαρία για να το αποκτήσεις ήταν τεράστιο. Επίσης ήταν εφάπαξ. Δηλ. σε 20 μέρες έπρεπε να κάνεις χαρτιά να έρθουν οι γεωπόνοι να το δουν και όταν τις έφτιαχνες να ξαναέρθουν να το ξαναδούν για να πάρεις τα λεφτά. Τα λεφτά αρκούσαν χωρίς τα έξοδα για το χαρτομάνι περίπου για να καλύψουν τα μισά έξοδα μόνο για το χτίσιμο.

Γιατί το πρόγραμμα είναι ηλίθιο? Γιατί δεν είναι διαρκείας. Έπρεπε να μπορείς να μπεις όποτε θέλεις να βγεις όποτε θέλεις και να πληρώνεσαι κάθε φορά που επισκευάζεις. Έτσι κάθε χαλασμένη ξερολιθιά θα επισκευαζόταν αμέσως. Θα έκανες χαρτιά μόνο την πρώτη φορά, και όποτε έπρεπε να επισκευάσεις θα τηλ στο γεωπόνο να έρθει να δει τι θα κάνεις και μετά αν το έκανες και να πάρεις τα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε μάλλον δν βλέπεις και πολύ καλά το λαγκάδι στον Σαν Μικαέλο τρέχει κανονικά ακόμα και σήμερα.
Επαρχειακός προς Πύργο μια λαγκαδιά πριν της Καρδιανής.

αμμοδύτης είπε...

γειά σου εξάκτινε
Τα προγράμματα αυτά είνα σαν διάφραγμα φωτογραφικής μηχανής: 1/1000 του δευτερολέπτου... και μάλλον για ημέτερους. Το είδα με κάτι προγράμματα αναδάσωσης τέως αγροτικών εκτάσεων. Θαυμάσια, αλλά είχαν λήξει 1 εβδομάδα αφου φωτοτυπήθηκε και μοιράστηκε το ένυπο...

Ανώνυμος είπε...

Στο Αγάπη φίλε μου όλα είναι ''πράσινα '' σε ποσοστό που νομίζω παραπέμπτει σε μουτζαχεντίν και βάλε

Ανώνυμος είπε...

Αμμοδύτη το τι είναι τα προγράμματα το ξέρουμε όλοι. το θέμα είναι ότι απλά δε δουλεύουν και σιγά σιγά καταστρέφεται η φύση. Ξέρεις παλιά οι αγρότες με την παρατήρηση σώρευσαν τόση εμπειρία και γνώση αλλά σήμερα οικονομικά δε συμφέρει. Από την άλλη δεν πρέπει να τα αφήσουμε να καταστραφούν. Οπότε απομένουν τα προγράμματα που όμως μένουν στα χαρτιά. Γιατί μη μου πεις ότι οι ημέτεροι έφτιαξαν ξερολιθιές ή αναδάσωσαν.

Ανώνυμος είπε...

Οι περιστεριώνες πραγματικά εκπέμπουν μια απαράμιλλη ομορφιά.Συνήθως ένα μέρος το χαρακτηρίζεις όμορφο από το πόσο πράσσινο είναι.Δυστυχώς η Τήνος είναι άγονο μέρος. Η ομορφιά της όμως πηγάζει από τα χωριουδάκια της, τους αμέτρητους περιστεριώνες και ξωκλήσσια και την αυθεντικότητα των κατοίκων της. Θεωρούμε τους περιστεριώνες αέναους να στέκουν για πάντα στη Τήνο.Δεν είναι όμως έτσι. Ο χρόνος ξέρει να σβήνει καλά τα πάντα στο πέρασμα του. Φανταστείται την Τήνο κάποτε χωρίς περιστεριώνες. Αγονο και πολιτιστικά.
Οπως ένα μουσείο φροντίζει και συντηρεί τα έργα του, έτσι και η Τήνος θα έπρεπε να συντηρεί αυτά τα υπαίθρια κομψοτεχνήματά της. Θα έπρεπε οι δήμοι να δημιουργούσαν ένα ταμείο υπέρ του "μουσείου" και να διαθέτουν κάθε χρόνο ένα ποσό για την αναστήλωση 5-10 περιστεριώνων. Σαν να φτιάχνεις υπομονετικά χάντρα-χάντρα ένα περιδέραιο μέχρι που σε λίγα χρόνια η Τήνος να γίνει ένα στολίδι.
Θυμήθηκα τώρα ένα βιντεο που έχουν ανεβάσει κάποιοι Τηνιακοί στο youtube

http://www.youtube.com/watch?v=dJ3-UDTQKc4


Αξίζει να το δείτε

ΑΛαΛΑΖΟΝΤΑ ΤΟΠΙΑ είπε...

Πολύ καλό το βιντεάκι συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!
Κι ακόμα πιο καλή ιδέα για ταμείο υπέρ των Περιστεριώνων. Όντως μέσα στην επόμενη 10ετία θα χάσουμε μεγάλο αριθμό περιστεριώνων απ΄τις κακουχίες και την έλλειψη συντήρησης. Σε καμιά 100 χρόνια θα χτίζουν καινούργιους εις ανάμνησιν αυτού που κάποτε είχαμε. Δεν είναι καλύτερο να κρατήσουμε όρθιους τους αυθεντικούς που χτίσθηκαν απ'τους παππούδες μας?

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται πως είναι καλύτερο. Διαφορετικά και τον Παρθενώνα αν θέλαμε τον ξαναχτίζαμε απτην αρχη και τον κάναμε ολοκαίνουριο. Σημασία έχει η ιστορία, ο κόπος, ο χαρακτήρας που κουβαλάνε όλες αυτές οι "πέτρες" στην Τήνο, είτε λέγονται περιστεριώνες, είτε λεγονται ξερολιθιές, είτε ξωκλήσσια.

Ανώνυμος είπε...

Εψές το βράδυ έβλεπα μια ταινία. Ενας εκεί εξηγουσε μια παροιμία. Ελεγε μια φορά ένας ιπποπόταμος ντρέπονταν γιαυτό που ήταν και είπε να αλλάξει. Βάφτηκε που λες ριγέ και παρίστανε τη ζέβρα . Μα τα ζώα τον πήραν χαμπάρι και τον έκραξαν . Ξαναβάφτηκε με βούλες και παρίστανε τη λεοπάρδαλη. Τα ζώα πάλι τον μυρίστηκαν και τον κορόϊδευαν . Εκανε το λιοντάρι, έκανε το ρινόκερο , έκανε μέχρι και τον παπαγάλο. Μπα τίποτα. Τα ζώα τον κορόϊδευαν συνέχεια. Αποφάσισε στο τέλος οτι αυτό είναι, δεν αλλάζει και αποφάσισε οτι καλύτερα ιπποπόταμος παρά κορόϊδο των ζώων .
Βλέπεις τα ζώα μυρίζονται την απάτη και ενεργούν ανάλογα.
Εδώ ένας δυό παριστάνουν τον κάργα μάγκα και εμείς τα ζώα τους χειροκροτάμε (να μη πω οτι εννίοτε τους ψηφίζουμε κιόλας).

Ο νοών νοήτω .