Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ο δρόμος για την κόλαση (1)


Ταξιδεύω και σκέπτομαι… Έχω εκφράσει απόψεις που ή ακούγονται παράξενες, ή ενοχλούν. Απόψεις όπως: «οι Α.Π.Ε. είναι απάτη», ή τα «φωτοβολταϊκά είναι κοροϊδία»… Λυπάμαι αν είμαι απόλυτος, αλλά σας λέω αυτό που πιστεύω είναι η αλήθεια, άλλο αν οι πολιτικοί και ορισμένα συμφέροντα σας έχουν πείσει αλλιώς, εκμεταλλευόμενοι τις καλές σας προθέσεις.

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή στην αιχμή της πετρελαϊκής κρίσης του 1973-1979. Ασχολήθηκα με ενέργεια, από πυρηνικά έως Α.Π.Ε., κάθε μορφής Α.Π.Ε., γιατί η κυβέρνηση της χώρας όπου ήμουν προσπαθούσε να ξεπεράσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Και συνέβησαν δύο πράγματα στην φάση εκείνη. Το πρώτο ήταν που, ως δια μαγείας, εξαφανίστηκε η πετρελαϊκή κρίση (με την ύφεση και κάποια ενδιάμεση συμφωνία στην Μέση Ανατολή). Το δεύτερο ήταν τα δύο σοβαρά πυρηνικά ατυχήματα στο Chernobyl και στο Three Mile Island. Το πρώτο ατύχημα δεν το ξέρω σε λεπτομέρειες, το δεύτερο το ξέρω καλά: χάλασε κάποιος απλός μηχανισμός ελέγχου.


Το συμπέρασμα;… Άλλαξα καριέρα. Έκτοτε έχω δει πολλές επενδυτικές προτάσεις, και, φυσικά, πάντα με ενδιέφεραν οι ενεργειακές. Τόσα χρόνια η ίδια ιστορία: Προοδεύει η τεχνολογία, αλλά στις Α.Π.Ε., είναι μία από τα ίδια: το όριο είναι ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής, τα οικονομικά είναι πάντα οριακά ή αρνητικά, οι εμπλεκόμενοι πάντα είναι αχυράνθρωποι κάποιου ισχυρότερου, πάντα σέρνεται λίγη διαφθορά, και πάντα η κοροϊδία κρύβεται πίσω από τις καλές προθέσεις.

Όπως έλεγαν εκεί που ήμουν: «Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζεσαι τώρα εσύ οτι οι εδώ "ρέκτορες" θα καταλάβουν περι δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής.
Να το πούμε διαφορετικά αν επιτρέπεις ?.
Η Ελληνική ταινία με Βλαχοπούλου , Εξαρχάκο , Σειλινό κλπ , εφευρέτης ο Εξαρχάκος έφτιαξε μια τεράστια μηχανή στο δωμάτιο για ... να ανοίγει η πόρτα. Το θυμάται κανένας? "Ανοιξε πόρτα.." τίποτα.. "Βάγγέλη.." μπάμ η πόρτα.
Βάλτε πανάκριβες ΑΠΕ . Η πρόθεση μετράει.

αμμοδύτης είπε...

οι εδώ ρέκτορες (αλλά και οι αθηνναίοι κοτζαμπάσηδες) καταλαβαίνουν διαφορετικούς νόμους, είμαι σίγουρος.

Εχω δει όμως ότι καλοπροαίρετοι άνθρωποι αφ' ενός καταλαβαίνουν τι εννοώ και αφ' ετέρου επκλήσσονται ότι μπορεί πχ μία μονάδα ΑΠΕ (είτε βιοεθανόλη, είτε φ/β) να χάνει πάντα λεφτά, ή να υπάρχει επειδή το επιδοτούμε, ή παράγει λιγότερη ενέργεια από όση πήρε για να φτιαχτεί.

Μα οι μισοί ρέκτορες (για τους δικούς μας λέω) να το καταλάβουν, κέρδος είναι. Γνώση, διαφάνεια, αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ. Η αλήθεια τρώει ψήφους , για τη διαφάνεια πρέπει να έχεις τα αντίστοιχα γονίδια , όσο για τη γνώση (εδώ) είναι σαν την κωλ..τρ..δα :όλοι έχουν απο μία.
Μετα συγχωρήσεως