Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Νερόμυλος (1)


Αυτά είναι τα μονοπάτια-δρόμοι από το Αγάπι στον Μεγάλο Ποτάμο (ΜΠ) το Σκλαβοχωριό (Σκ) και η Βωλάξ (Β). Με GPS από τον Μανώλη Κ. Θα περαστεί στον άλλο χάρτη... σιγά-σιγά. Με κλικ σε αυτήν την εικόνα, μεγαλώνει. Τα κόκκινα σημάδια είναι περιστεριώνες (25-30 νομίζω), τα γαλάζια (αν φαίνονται) νερόμυλοι και τα ροζ ...πλύστρες. Προσεχώς όλα αυτά στην .com. Το κάτω δεξιά τμήμα του μονοπατιού είναι ίδιο με αυτό στην προηγούμενη ανάρτηση.


Δεν είχα μπει ποτέ μου σε νερόμυλο, και προχτές το έκανα. Από το Αγάπι μέχρι την Βωλάξ έχει τουλάχιστον τρεις... Θέλουν λίγη συντήρηση, αλλά όρεξη να υπάρχει, και τα άλλα είναι εύκολα.

13 σχόλια:

Εξάκτινος είπε...

Στην περιοχή μου έχει 3-4. Σε κάποιους έχει στύψει το νερό. Σε έναν που έχουμε εμείς έχει νερό αλλά το μισό από ότι παλιότερα και δε μπορεί να δουλέψει. Σήμερα κανείς δεν ξέρει να τον κινήσει εκτός από έναν που είναι 70+ και κύριος οίδε πόσο θα ζήσει.

Την καλησπέρα μου και να περνάς καλά.

αμμοδύτης είπε...

Εξάκτινε! Τι ευχάριστη έκπληξη! Αν είναι να εμφανίζεσαι με νερόμυλους θα φροντίσω για πολλές σχετικές αναρτήσεις... Ευχαριστώ, και εσύ να περνάς καλά.

Εξάκτινος είπε...

Σας διαβάζω αλλά έχω κόψει τα σχόλια. Δεν έχει νόημα πιστεύω διότι όσο έχει σαπίσει το σύστημα κι ελέγχεται από την κρατική μαφία ή το βαθύ κράτος δεν υπάρχει ελπίς. Ξέρεις διαβάζω καμιά φορά τις παλιές μου αναρτήσεις και μερικές ήταν προφητικές για τα σημερινά χάλια μας.

αμμοδύτης είπε...

δεν ξέρω αν το είδες, αλλά αντεγραψα μερικές εδώ, με την υπογραφή σου, for the record..., άρα «υπάρχεις» σε κόπια!!

Εξάκτινος είπε...

Το είδα και σε ευχαριστώ. Προτίμησα τότε να μην αφήσω σχόλιο διότι είχα αποφασίσει να αποχωρήσω οριστικά από το bloging. Άλλο τώρα. Πάνε 8 μήνες και γράφω για νερόμυλους ;)

αμμοδύτης είπε...

Δε βαριέσαι... οι νερόμυλοι είναι λιγότερο βαρετοί από την ύφεση. Οι νερόμυλοι, τα μεσαιωνικά μονοπάτια, οι βελανιδιές... Όπως έγραψε και ο Καζαντζάκης, «ζωή και όνειρο είναι ένα». Απλά, διαλέγεις το δικό σου (και μεγάλη πειθαρχία να μην απογοητευτείς αν δεν βγεί - ή διαλέγεις εύκολα όνειρα)

Ανώνυμος είπε...

Απλό νερόμυλος ή και νεροτριβή και μπατάνι;
Ρωμαϊκός ή ανατολικός/ελληνικός νερόμυλος; Μάλλον το δεύτερο.

aggeloudas είπε...

Αμμοδύτη ζηλεύω το κουράγιο σου και υποθέτω τον Όταν οι "υποχρεώσεις", μου επιτρέψουν να ξαναρχίσω τις γύρες στα Πάνω Μέρη θα σου στείλω και γω για νερόμυλους, ασβεστοκάμινα, λατομεία χρωμίου, και κρυφά νερά που δεν τα βλέπει ο δορυφόρος. Μέχρι στιγμής αρκούμαι στην ανάγνωση σου. Ο χρόνος (ο ελεύθερος) νικά στο τέλος, έτσι;

Artanis είπε...

Νομίζω πώς έχω ξαναδεί τέτοιον νερόμυλο...
Στο χωριό στα Τζουμέρκα έχουν ένα με μεγάλη εξωτερική ρόδα που εκτελεί και χρέη νεροτριβής (και δουλεύει τα καλοκαίρια), αλλά έναν παρόμοιο με αυτόν της φωτό δεν τον προλάβαμε σε λειτουργία.. Υποθέτω κι αυτός στα μέρη θα έχει ρόδα, αλλά πιθανότατα μικρότερη και εντός της κατασκευής...
Αν μπορούσε να δείξεις και τον χώρο μέσα...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε αμμοδύτη,
Τελικά είναι αλήθεια!
Παράγεις έργο.
Και επειδή ακριβώς το θεωρείς φυσιολογικό, για αυτό και διαφέρει αυτό το ιστολόγιο.
Άλλωστε δεν θα εμφανιζότανε διαφορετικά και ο φίλος Εξάκτινος.

Φίλε Εξάκτινε,
Από τη στιγμή που αποφάσισες να εμφανιστείς ξανά, υπάρχει ελπίς.
Υπάρχουν και άλλα να πούμε εκτός από αυτά που μας κούρασαν.

Να είστε και οι δύο, πάντα καλά και ενεργοί.

Εξάκτινος είπε...

@ νοών νοείτω
Ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς και ανταποδίδω.
Στο blogging τουλάχιστον με το όνομα Εξάκτινος δε θα ξαναβγώ. Υπάρχουν αρκετοί άλλωστε που κάνουν επιτυχημένες παρεμβάσεις κι έχουν και προτάσεις. Αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή ενός μέρους από αυτές τις προτάσεις. Γι αυτή την εφαρμογή δεν υπάρχει όρεξη και γι αυτό αποχώρησα.


Επίσης θα πρέπει να σου πω ότι διατηρώ ένα blog με πολύ ειδικές συνταγές μαγειρικής, ιατρικού χαρακτήρα. Αυτό το blog της μαγειρικής είχε κι έχει τις διπλές επισκέψεις από το blog με τις πολιτικές παρεμβάσεις και δεν είναι ευρετηριασμένο πουθενά ενώ ανεβάζω συνταγή πολύ σπάνια. Πρέπει να τη μαγειρέψω να βγει καλή και μετά να τη γράψω και να την ανεβάσω αλλά βαριέμαι :) Ο κόσμος λοιπόν δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Εμείς που ενδιαφερόμαστε είμαστε λίγοι.

@ Αμμοδύτη

Αν σκφτείς ότι πριν 30-40 χρόνια υπήρχε νερό για τους μύλους και σήμερα δεν υπάρχει καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το περιβάλλον έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Το πλήγμα αυτό είναι βαθύ και διαρκές. Η οικονομική κρίση είναι μικρότερο κακό κατά τη γνώμη μου.

αμμοδύτης είπε...

μην το βάζεις κάτω... Η ελεύθερη έκφραση είναι πολύτιμη. Όσο για τα ψευδώνυμα, υπάρχουν τόσα ελεύθερα ψευδώνυμα...

απόψε θα έχω το εσωτερικό του νερόμυλου (όχι ότι κατάλαβα πολλά, χρειάζεται «ειδικό»)

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ εξάκτινε,
Σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Και έχεις απόλυτο δίκαιο, λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή έστω και ενός μέρους από αυτά που σωστά γράφονται.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να σε κάνω να αλλάξεις γνώμη η ψευδώνυμο.
Άλλωστε αυτά που πρέπει να λέγονται σημαντικό είναι, να μένουν και να εντυπώνονται ως λόγια, και όχι απαραίτητα από ποιον εκφράστηκαν.
Με αυτόν τον τρόπο, κάποια στιγμή μπορεί και να λειτουργήσει το συνολικό υποσεινήδητο.
Τέλος θα ήθελα να σου πω ότι, και η νέα σου ασχολία έχει την σημαντικότητά της.
Μην την υποτιμάς, δίοτι είναι ένας τρόπος έκφρασης ενός υγιούς ανθρώπου, και απευθύνεται στην υγεία των συνανθρώπων του.
Θεωρώ δε, ότι η σωματική αρρώστια από τα σκουπίδια που τρώμε, παίζει μεγάλο ρόλο και στον τρόπο ζωής, και στον τρόπο σκέψης.
Στείλε μου σε παρακαλώ την διεύθυνση του νέου σου ιστολογίου.
Σε χαιρετώ και σου εύχομαι να είσαι πάντα υγιής.