Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Εκδοχές (4)


Ο σουρεαλισμός αντιπροσωπεύεται από έργα τέχνης που χαρακτηρίζονται από την έκπληξη, το ανακόλουθο. Τις απροσδόκητες αντιπαραθέσεις. Βασίζεται στην δοξασία της ανώτερης πραγματικότητας ορισμένων μορφών και μέχρι τούδε αγνοημένων συσχετισμών, στην παντοδυναμία του ονείρου, κλπ κλπ.


Η Τήνος είναι γεμάτη απροσδόκητα και αντιπαραθέσεις, και σίγουρα μερικοί πιστεύουν στην ανωτερότητα ορισμένων μορφών. Μια τέτοια μορφή είναι ο μόλος, στην είσοδο του λιμανιού. Μην σας ξενίζει που μοιάζει κενός στην μέση, είναι προσωρινό, και προσωπικά μου αρέσει, γιατί σε αναγκάζει να συμπληρώσεις την παράλληλο του ορίζοντα.


Επειδή ένας ανώνυμος προαναγγέλλει την επίσκεψή του, και διάφοροι μου έχουν σχολιάσει την παραπλανητική εικόνα που παρουσιάζω για το νησί, να, εδώ μια άλλη πραγματικότητα, ο παλιός δρόμος της Παναγίας.


Μου αρέσουν τα μικρά πήλινα λιβανιστήρια, και τα κοχύλια, αλλά, με φωτογραφική μηχανή στο χέρι, ντράπηκα, και θα ξαναπάω.


Ο καινούργιος δρόμος είναι αλλιώς. Πλακοστρώθηκε πρόσφατα με μάρμαρα, και τα λάστιχα των αυτοκινήτων κάνουν περίεργο θόρυβο όταν περνάνε… Είναι επίσης καλός για ασκήσεις προοπτικής.


Αυτό που θα σας τρελάνει την πρώτη φορά που θα επισκεφθείτε το νησί είναι οι κολώνες της ΔΕΗ. Πολύ κολώνα βρε αδερφέ, μου θυμίζει τα καλώδια τηλεφώνου στο Buenos Aires: Χαώδες δίκτυο προς πάσα κατεύθυνση.


Με την υγρασία του καλοκαιρινού Αιγαίου στον αέρα, ωστόσο, αργά το απόγευμα, και οι κολώνες της ΔΕΗ αποκτούν …ποίηση. Σουρεαλιστική, ή μη, η Τήνος έχει αυθεντικότητα που δεν έχουν άλλα, πιο glamorous νησιά.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αισθητική και τέχνη βρίσκεις όπου κι αν δεις αν το θες. Όλα τα μέρη έχουν ασχήμιες και όλα έχουν ομορφιές. Εξαρτάται από το κε΄φι σου και την προδιάθεση. Μισο άδειο ή μισό γεμάτο.

Ανώνυμος είπε...

Η Τήνος είναι αυθεντική γιατί με το προσκύνημα (περιορισμένο στη Χώρα) μπόρεσε να "ζήσει" και να συντηρήσει αγροτικά και μάρμαρα στα χωριά. Αλλα νησιά είχαν μόνο ρουμς!

Artanis είπε...

Νομίζεις μόνον η Τήνος και η Αργεντινή έχουν τόσα καλώδια...Έλα εδώ να δεις...Αγώνα κάνω να μην βγάλω όλους αυτούς τους στύλους στις φωτό...
Άσχετο: Αυτό το μαγαζί με τα κοχύλια, μές την καρδιά μου το έβαλα...

Ανώνυμος είπε...

Είναι λίγο απολογητικό το σημείωμά σου; Βρήκα την Τήνο πανέμορφη, μαγική, μεσαιωνική, σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους και πολιτισμούς. Νομίζεις ότι πρόσεξα τις κολώνες και τα καλώδια όταν οι εικόνες και τα τοπία της είναι τόσο μαγευτικά και οι άνθρωποί της τόσο απλοί και αυθόρμητοι; Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ ωραίες πάντα αλλά η ζωντανή επαφή με το νησί τις ξεπερνά κατά πολύ. Και όσο για σουρεαλλιστική δεν το νομίζω. Βλέπεις λίγες υπερβολές περί την εκκλησία αλλά ποιός μπορεί να είναι επικριτικός όταν πρόκειται για τον ανθρώπινο πόνο.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως είμαστε και λίγο προβοκάτορες??

Ανώνυμος είπε...

Αμμοδύτη, ευχαριστώ για την ανάρτηση, την αντικειμενικότητά σου και το reality check. Τα εκτιμώ αλλά το περίμενα, δεν συνηθίζω να βαυκαλίζομαι.
Θα έρθω στις 18, θα πάρω το τετράτροχο και θα ξανοιχτώ (από τον μαρμαροστρωμένο δρόμο;) για την Kολυμπήθρα και τα βουνά. Αν βγάλω καμιά φωτογραφία της προκοπής μπορεί και να σου τη στείλω.
Υ.Γ.: Ο Αγγελόπουλος έφτιαχνε "αγγέλους" με στύλους της ΔΕΗ, εκεί θα κολλήσουμε τώρα;
Ανώνυμη 6ης Ιουλίου.

αμμοδύτης είπε...

Λογικό δεν είναι μερικές μέρες να είναι έτσι και μερικές αλλιώς; Ωστόσο, έκανα ένα reality check, πράγματι... ανώνυμε 8.54

Η Τήνος έχασε την αυθεντικότητά της όταν γέμισε Αθηναίους μετά την άνοδο του ΧΑΑ την δεκαετία του '90 και με την Αυτοδιοίκηση και τα κοινοτικά λεφτά... ανώνυμε 10.40.

Artanis, θα φροντίσω και για άλλες φωτό από το μαγαζί με τα κοχύλια

Ανώνυμε 6.57, χαίρομαι που σου αρέσει και δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι μπορώ με λίγες εικόνες και λίγα λόγια να πιάσω το πνεύμα ενός νησιού...

Η προβοκάτσια είναι απαραίτητη ανώνυμε 7.00, αλλά όχι ότι ιδρώνει κανένας... Την μέρα που πήρα αυτές τις φωτογραφίες είχα μιλήσει με 3 άτομα, τηνιακούς στην Χώρα που μου εξέφρασαν την πικρα τους για αυτό που έβλεπαν σαν αρνητική τροπή στην εξέλιξη του νησιού.

Ααα ανώνυμη 9.32... Θα φροντίσω για εικονική ξενάγηση τις επόμενες μέρες...

Ανώνυμος είπε...

Και μία μικρή δική μου συμβουλή με τα μάτια της επισκέπτριας προς την ανώνυμη 9:32 που προσπαθώ να ακολουθώ όταν δεν έχει καύσωνα. Περπάτησέ την. Ένα δίωρο την ημέρα πεζοπορία ή βόλτα είναι αποκαλυπτικό. Οι άνθρωποι σου πιάνουν μόνοι τους συζήτηση να σου πουν ιστορίες με μια περηφάνια για τον τόπο τους. Πολιτισμός. Είναι τελικά η Τήνος το νησί ενός πολιτισμένου κόσμου.