Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Η αίσθηση του χρόνου


Στην Αθήνα μπορεί να έβρεξε, στο νησί είναι ακόμα καλοκαίρι. Μόνο οι νύχτες που έχουν δροσιά και θες σκέπασμα. Και τα φύλλα με την κουρασμένη χλωροφύλλη που αρχίζει να οξειδώνεται. Αυτή είναι ωραία εποχή, η υγρασία της νύχτας βγάζει μεσαιωνικές, ξεχασμένες μυρουδιές,


Η θλίψη του τέλους του καλοκαιριού, είναι ότι τα παιδάκια που ήρθαν διακοπές με τον παππού, θα φύγουν. Κρίμα, μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν φίλους με άλλα παιδιά από το χωριό ή την Αθήνα. Τα παιδιά στο χωριό θα μείνουν μόνα τους. Κάποτε, κάθε χωριό είχε το σχολείο του, τώρα έχουν συμπτυχθεί.


Για την ώρα, ωστόσο, είμαστε ακόμα ξένοιαστες, εμείς τα μικρά δεν έχουμε την αίσθηση χρόνου και προθεσμίας που έχετε εσείς οι μεγάλοι.


Ήταν πιο εύκολη η ζωή παλιότερα; Ή, όπως έλεγε ο Όμηρος, ο άνθρωπος ξεχνά τα δύσκολα όσο περνάει ο καιρός;

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Θα κάνω και εδώ "ποδαρικό" (ελπίζω να μην αποδειχτώ "κατσικοπόδαρος") ασορτί κατά κάποιον τρόπο με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από την "Ελένη " (προσανατολισμοί):
"Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι/
Μουσκέψανε τα λόγια που είχανε γεννήσει αστροφεγγιές/
Όλα τα λόγια που είχανε μοναδικό τους προορισμόν εσένα........"

Artanis είπε...

Η κοινή μοίρα για όλα τα χωριά, νησιά, βουνά της Ελλάδας...
Τουλάχιστον από καλοκάιρι σε καλοκάιρι, και όσο είναι παιδιά, υπάρχει η ελπίδα να ριζώσει στην καρδιά τους η αγάπη για το χωριό του παπού και της γιαγιάς και να ξανάρθουν και πιο μεγάλοι, να μην αποκοπούν...

αμμοδύτης είπε...

Δωδωναίε καλως όρισες, και εδώ, μπορείς να γράφεις απρόσκοπτα...

Μερικοί συζητάνε να γυρίσουν μόνιμα Artanis...δεν έχει δουλειές η Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι η Τήνος να γίνει το "χωριό" και των δικών μου παιδιών.
Τι κρίμα πάει το καλοκαιράκι. Νοσταλγώ τη βεραντούλα μου στο νησί και φαντάζομαι πως θα είναι σήμερα μια τόσο ήρεμη και φεγγαρόλουστη βραδιά εκεί. Δυστηχώς ο αέρας μας πήρε το μυαλό όλο τον Αύγουστο, αλλά και αυτό είναι μέρος της ιδιαίτερης ομορφιάς του νησιού.
Φιλιά στην αγαπημένη μου Τήνο!
Η φίλη από Ραφήνα!

Ανώνυμος είπε...

Έχει ακόμη καλοκαίρι, μην αποθαρρύνεσαι. Κι ο Σεπτέμβρης μεταμφιεσμένος Αύγουστος είναι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι αχάριστη και η Ραφήνα είναι όμορφη, αλλά το νησί το πεθυμώ, ιδιαίτερα νύχτες όμορφες σαν και την αποψινή. Το καλοκαίρι μπορεί να μην τελείωσε αλλά άρχισαν οι υποχρεώσεις και έτσι όλα αλλάζουν. Ας είμαστε όμως καλά και ας μην παραπονιόμαστε...
Η φίλη από Ραφήνα!

aerial είπε...

Φίλη ανώνυμη από Ραφήνα
Μόνοι μας ορίζουμε τις υποχρεώσεις μας, τις τρικλοποδιές μας αν θέλεις και μόνοι μας οριοθετούμε τους ορίζοντές μας.
Αν κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό μας ίσως ανακαλύψουμε ότι εμείς οι ίδιοι αυτοεγκλωβιζόμαστε. Εξού και το απαράδεκτο στριμωξίδι στην Αθήνα, στην ουρά της τράπεζας, στα μέσα μεταφοράς, στα ταμεία των supermarket!
Οι πρόγονοί μας θα έτριβαν τα μάτια τους αν μας έβλεπαν από κάπου. Αυτοί που ζούσαν στο "ονειρεμένο" χωριό, στο νησί. Που ουσιαστικά δεν είχαν τίποτα.
Είχαν όμως την αίσθηση της κοινωνίας, της μικρής ναι μεν, αλλά ουσιαστικής. Ποιός μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του, στις μεγαλουπόλεις κυρίως?
Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουμε ποιός ζει στην πολυκατοικία μας (εκτός αν είμαστε διαχειριστές-οπότε επιβάλλεται)