Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ομορφιές (1)


Παρ' όλα αυτά, εγώ θεωρώ τις ανεμογεννήτριες ένα όμορφο στοιχείο. Είναι μια μετεξέλιξη των ανεμόμυλων - είναι θέμα κλίμακας. Πού και πόσες ανεμογεννήτριες θα μπούνε σε κάθε νησί, είναι θέμα που θα δούμε. Αλλά, πείτε μου ποιο είναι το δίλημμά μας, να έχουμε καθαρή ενέργεια στα νησιά από ανεμογεννήτριες ή να αφήσουμε τις μηχανές εσωτερικής καύσης;


Οι ανεμόμυλοι, στα νησιά, ήταν για να αλέθουν κριθάρι και σιτάρι. Όταν φυσούσε, και μόνο όταν φυσούσε, άλεθαν. Το αλεύρι αποθηκεύεται κυρία Μπιρμπίλη, σε αντίθεση με το ρεύμα που δεν αποθηκεύεται, και αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό ρωτήστε τον κύριο ΔΕΗ. Οι ανεμόμυλοι κυρία Μπιρμπίλη, ήταν δίπλα στα χωριά, είχαν ύψος 5-6 μέτρα και όταν γκρεμιζόταν ξαναγινόταν χώμα και πέτρες. Μια μικρή διαφορά αισθητικής, θα έλεγα. Οι ανεμόμυλοι ήταν ντόπια βιομηχανία μεταποίησης, και τα θηρία των 100 και 120 μέτρων που φαντασιώνεστε είναι κάτι άλλο. Το δίλημμα «ανεμογεννήτριες ή μηχανές εσωτερική καύσεως» είναι πλασματικό και σαν δήλωση υπουργού που κόπτεται να πλασάρει προϊόντα τρίτων, φαιδρό. Σας προκαλώ να θέσετε το δίλλημα: “αυτοκίνητο ή ιστιοσανίδα με ρόδες». Είναι όσο σοβαρό όσο το δίλημμα που θέτετε εσείς.


Πρέπει να ξαναδούμε πόσα τέλη πληρώνουμε με τη ΔΕΗ. Πρέπει ο λογαριασμός να αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας.

Συμφωνώ απόλυτα! Οι σοσιαλιστές έχουν πρόβλημα με αυτό. Αν τα νησιά κοστίζουν παραπάνω για την ΔΕΗ, να ακριβύνετε το ρεύμα στα νησιά. Αν θέλετε να κάνετε εθνική ή κοινωνική πολιτική, μειώστε το ΦΠΑ στα νησιά, φορολογήστε τα κεριά και τις λαμπάδες. Βάλτε τέλη στις βίλες και τις πισίνες και επιδοτήστε τους μόνιμους κατοίκους. Σε αναδιανομή πλούτου, υπάρχουν χιλιάδες καλύτερες ιδέες από το να σκάψετε τα βουνά για να βάλετε τα εισαγόμενα προϊόντα που προωθείτε με ζήλο ενθουσιώδους πλασιέ πολυεθνικής.

Τα αιολικά πάρκα στα νησιά είναι ασύμβατα με την «νησιωτικότητα» των νησιών. Θα ακριβύνουν το ρεύμα, κανένα όφελος για το περιβάλλον (εκτός αν δεν ακούσει ότι μπορεί να είναι απάτη αυτό το θέμα), θα υποβαθμίσουν τον τουρισμό, θα δώσουν δουλειά πρόσκαιρη σε 2-3 εργολάβους και θα στενοχωρήσουν τους υπόλοιπους.


Τα γούστα, κυρία Μπιρμπίλη, είναι υποκειμενικό θέμα. Μην μου επιβάλετε τα δικά σας για να μην σας επιβάλω τα δικά μου. Αν είστε από χωριό, να βάλετε ΑΠΕ στο χωριό σας. Αν είστε από πόλη, βάλτε στην πόλη σας. Στον δικό σας χώρο, αφού σας αρέσει η αισθητική τους. Ό,τι και να πείτε περί του αντιθέτου, θα σας ακριβύνουν το ρεύμα (αλλά τουλάχιστον θα σας αρέσει το θέαμα).

Δεν σας έφτιαξα ένα όμορφο αιολικό πάρκο στον λόφο, για να μην σας αρέσει πολύ η εικόνα. Την επόμενη φορά...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_14/11/2009_1290366

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η καθαρή ενέργεια αναφέρεται σε πλανητικό επίπεδο? Στην ...Εύβοια? Πριν τα χωματουργικά? μετά?

Γιατί αν μας νοιάζει ο πλανήτης, η δήλωση είναι υποκριτική. ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΘΕΤΗΘΕΙ Η Α-Γ ΕΓΒΑΛΕ ΠΕΡΙΙΣΟΤΕΡΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ -- και το ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία μου μπορεί να "μην ακούς κανένα" αλλά θα ανοίξεις μέτωπο σε κάθε μέρος στο χάρτη που έχει τις κουκίδες σου. Θα συσπειρώσεις "δεξιούς" και "αναρχικούς" και "πασοκτζήδες" και "κομμούνια". Θα σκεφτονται τι τους πήρες και πως για μια απάτη και μερικές αρπαχτές. Δεν την χαρίζουμε την χώρα μας σε πολυεθνικές με νόπιους προδότες.

Ανώνυμος είπε...

Αναισθητικές αξίες

Ανώνυμος είπε...

Kαι η επιλογή του χρόνου ηλεκτρονικής διαβούλευσης? Από τα Χριστούγεννα ως των Φώτων. ΤΟΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Τα προωθεί με ζήλο γιατί κάνουν καλό στο εθνικό συμφέρον. Αν βάλει πολλέεες στα νησιά δεν θα παραβιάζουν το Αιγαίο οι Τούρκοι.

Το Εθνικό συμφέρον το λένε Τέρνα, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, VESTAS, VEOLIA και ZIEMENS.

Ανώνυμος είπε...

μη ξεχνάς και τα τοπικά μούσμουλα τα τοπικά "μυαλά"

Ανώνυμος είπε...

8.36 Ο Ρόκας είναι ο μεγαλύτερος. Ο Κοπελούζος ή δεν ασχολείται ή δεν φαίνεται

Ανώνυμος είπε...

όποιος γουστάρει ανεμογεννητριες να τις βάλει στην αυλή του ή στην είσοδο της πολυκατοικίας του πρώτος για να δώσει το καλό παράδειγμα

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Nα βάλεις δορυφορική από το Παναχαϊκό στα ΒΑ, το δρόμο πρόσβασης. Νταμάρι. Το 'κρυψαν να μη βλέπει η Πάτρα.

Παιδί μου είναι κακόγουστη η γυναίκα. Εκείνα τα αθλητικά πλατφόρμες θα τα φορούσε αλλιώς;

Αλλά η Μπιρμπίλη δεν εκλέγεται. Δεν ακούει τη φωνή του λαού. Θα κάνει τη δουλειά της, θα πάρει την προίκα της και θα πάει από κει που ήρθε.

αμμοδύτης είπε...

το τι κάνει ο καθένας προσωπικά, δεν έχει σημασία. Προσωπικά, μου αρέσει το ντύσιμό της.

Η τεκμηριωμένη ημιμάθεια σε θέματα ενέργειας και η εμπάθεια υπέρ παρωχημένων τεχνολογιών που κατά την γνώμη μου βλάπτουν τεχνικά και οικονομικά, με ζορίζει. Και με ζορίζει επιδή ΕΓΩ και κάθε Ελληνας θα πληρώσουμε την ανοησία

Για το "δημοκρατικό" και "διαφανές" ηλεκτρονικής διαβούλευσης μεταξύ Χριστουγέννων και των Φώτων... τι να πω? Φασισμό έχω ξαναδεί, έχει πολλά πρόσωπα, και είναι όλα κακάσχημα.

Ανώνυμος είπε...

Άσε μην ασχολείσαι εσύ με τα προσωπικά. Άστα στις γυναίκες αυτά. Για μένα η εποχή της πολιτικής ορθότητας έχει πεθάνει.

Τι να πω είναι αφελής η γυναίκα; Δεν έχει ζήσει στον έξω κόσμο; Τα πιστεύει αυτά που λέει; Και γω όταν ήμουν 20 χρονών τα πίστευα. Αλλά αυτή στα σαράντα, μας δουλεύει;

Ανώνυμος είπε...

Όλο το καλωπιστικό λεξιλόγιο και την επιχειρηματολογία που πείθει για την αντι-πράσινη ανάπτυξη, εδώ την βρίσκει κανείς.
Αν η συμπεριφορά αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν συμπεριφορά των gentlemen, τότε εγώ είμαι αρχηγίνα της φυλής των αμαζόνων....

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε gentlemen αλλά θηλυκού γένους. Χορτάσαμε πολιτική ορθότητα και αλτερνατίφ στυλάκι των 90's. Ας ανοίξει τα μάτια της να δει σε τi χώρα ζει. Που μου κάθεται στην Αθήνα και ονειρεύεται το Hyde Park. Βάλαν Α/Γ οι Ιταλοί στο Κάπρι; Bάλαν Α/Γ στις Άλπεις; Αυτά τα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού. Για χαζούς/ές μας περνάνε;

μελετηρός είπε...

Η επίκκληση Εθνικού Συμφέροντος στο νομοσχέδιο της Κυρίας είναι άτοπη και εκ του πονηρού.

Εθνικά συμφέροντα κυρία Μπιρμπίλη είναι η Κύπρος, το Αιγαίο, οι παραβιάσεις και οι κινήσεις στην Θράκη. Ίσως και η ονομασία της FYROM.

Εθνικό Θέμα είναι και η αδυναμία διαχείρισης του δημοσιονομικού. Κατά δήλωση του Πρωθυπουργού σας. Εθνικό θέμα είναι η κηδεμονία μας από την ΕΕ, ή το ΔΝΤ, ή την Γερμανία επειδή δεν μπορεί η Κυβέρνησή σας, και δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες να κάνουν τα αυτονόητα.

Αυτά είναι ΕΘΝΙΚΑ θέματα.

Το σκάψιμο των βουνών για την Iberdrola, Vestas, Veolia, Ροκας κλπ είναι χωματουργικό θέμα. Εθνικό θέμα είναι να σας εμποδίσουμε.