Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Παγετώνες


Αυτές οι τελευταίες μέρες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Πρώτα από όλα, είτε τυχαία είτε φτιαχτά έχει ανέβει πολύ η ανησυχία στην αγορά. Θα μας υποβαθμίσουν κι άλλο; θα χρεοκοπήσουμε; θα μας καταστρέψουν οι Άγγλοι; θα μας σώσουν οι Γερμανοί; Καλοί μου άνθρωποι, δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί σε τέτοια θέματα, ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Απλά ο ξένος δεν έχει την ψευδαίσθηση του πολιτικού κόστους, τουλάχιστον όχι όπως το βλέπουμε εμείς. Και είναι εύκολο να φορτώνεις τις ευθύνες σου σε άλλους.


Το άλλο πολύ ενδιαφέρον, με αυτή τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, είναι ότι τσακώνονται οι μεγάλοι και τα μεγάλα διηπειρωτικά συμφέροντα, για το αν πρέπει να φορολογήσουμε τον κόσμο για να σώσουμε το περιβάλλον. Περί αυτού πρόκειται ο καυγάς, δεν είναι για ανεμογεννήτριες. Άσε τους φουκαράδες που ελπίζουν σε κανένα μεροκάματο, και τους ταλαίπωρους που τους αρέσει το τοπίο. Για παγκόσμιους φόρους είναι το θέμα. Σε ύφεση, τέτοια πράγματα δεν περνάνε εύκολα. Ούτε θα δεχθεί ο φτωχός Ινδός να πεθάνει της πείνας για να σώσει τον πλανήτη των …Δανών.


Το τρίτο ενδιαφέρον ότι είχα περισσότερη ιδιωτική αλληλογραφία για το θέμα από ότι σχόλια στις τελευταίες αναρτήσεις. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Πολλοί ανησυχούν. Μερικοί έπεσαν από τα σύννεφα. Ένας ή δύο τον χαβά τους. Οι πιο πονηροί σιωπούν.


Πάντα υπάρχουν τέτοια άγχη σε υφέσεις. Ζούσα το 1978 και 1979. Και τότε υπήρχε άγχος για την κλιματική αλλαγή. Τότε, δεν υπήρχε διαδίκτυο, υπήρχαν περιοδικά, βιβλία, φυλλάδια. Ο μεγάλος φόβος τότε ήταν ότι ξαναγυρίζαμε στην εποχή των παγετώνων. Λογικό είναι. Με το πετρέλαιο στα ύψη ($12 ή $13 το βαρέλι) όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα τέλειωνε μέχρι το 2000, και συζητούσαν τα ίδια και τα ίδια. Άσε που εκεί που ήμουν δεν είχε αρκετό, και τον χειμώνα, κρυώναμε. Παγετώνες.

Οι τιμές, στον πίνακα (κλικ πάνω του για μεγέθυνση), είναι σε σταθερά δολάρια του 2008. Ελπίζω να βλέπετε τι χαϊβάνια είμαστε, μερικοί από εμάς.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμμοδύτη να βγεις να φωτογραφίσεις όσο μπορείς. Σε λίγα χρόνια τέτοιες ωραίες εικόνες του νησιού μας θα μπορούμε να δούμε μόνο με πολύ photoshop. Κρίμα στον κόπο των προγόνων μας...

αμμοδύτης είπε...

Δεν μου αρέσει να φωτογραφίζω μελοθάνατους, με κοράκια και κατσαριδάκια να τριγυρνάνε...

Ανώνυμος είπε...

O μέσος τηνιακός δεν βλέπει αυτές τις εικόνες όπως οι αηθηναίοι ή οι τηναικοί που ζούνε στην Αθήνα. Ναι μερικοί συνειδητά τους αρέσει ο τόπος και είναι εδώ από επιλογή. Μερικοί σκέφτονται αρπαχτές. Και στα μέρη σου έχεις κοράκια, και η Χωρα έχει κοράκια. Τα κοράκια φαίνονται και ακούγονται και αυτά που είναι ήσυχα κάπου κάπου κάνουν κρα και αρπάζουν. Θα βρεις και στην αυτοδιοίκηση και στην εκκλησία και στο δρόμο. Όπως σε όλη την Ελλάδα. Η χειροποίητη Τηνος του Καστοριαδη όμως είναι κριμα

Ανώνυμος είπε...

Λέει η κυρία Μπιρμπίλη:

"Παρ' όλα αυτά, εγώ θεωρώ τις ανεμογεννήτριες ένα όμορφο στοιχείο. Είναι μια μετεξέλιξη των ανεμόμυλων - είναι θέμα κλίμακας. Πού και πόσες ανεμογεννήτριες θα μπούνε σε κάθε νησί, είναι θέμα που θα δούμε. Αλλά, πείτε μου ποιο είναι το δίλημμά μας, να έχουμε καθαρή ενέργεια στα νησιά από ανεμογεννήτριες ή να αφήσουμε τις μηχανές εσωτερικής καύσης;"

Έχει πάει ποτέ σε νησί?

Ανώνυμος είπε...

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΛΕΜΕΣ

ΘΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΧΟΥΝΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο αντεπιχείρημα που "γράφει", δεν είναι αν είναι ένα όμορφο στοιχείο ή όχι οι Α/Γ, αλλά αν το κόστος κατασκευής τους αποσβένεται στον εύλογο χρόνο λειτουργίας τους.
Και οι Ψυχικιώτες είχανε βγει με πανό και συγκεντρώσεις κατά της ανισόπεδης διάβασης στο "Φάρο", αλλά και της μη διεύρυνσης της Κηφισίας.
Η μετέπειτα εξελίξεις όμως και η αναγκαιότητα, τους διέψευσε παταγωδώς και απέδειξε το "αίολο" των επιχειρημάτων τους...

aerial είπε...

Η Τήνος και η Ελλάδα γενικότερα, είναι ένας παράδεισος για τους τουρίστες, για τους ευρωπαίους που βλέπουν ήλιο σε σύνολο 2-3 μηνες το χρόνο (κι αν)και για τους Έλληνες μετανάστες που πάντα έρχονται με μεγάλη λαχτάρα πίσω στη μαμά-πατρίδα.

Η απέραντη θάλασσα, οι εναλλαγές μπλε και άσπρου των Κυκλάδων ποζάρουν στις καρτ-ποσταλ ως σήμα κατατεθέν.

Οι ανεμογεννήτριες δεν ξέρω αν θα λύσουν το όποιο ενεργειακό πρόβλημα έχουμε- ή σύμφωνα με τον αμμοδύτη δεν έχουμε- αλλά σίγουρα θα αλλοιώσουν αυτή τη μαγευτική εικόνα της Ελλάδας.

Μετά οι τουρίστες όπου φύγει-φύγει. Κι αν θυμάμαι σωστά όλοι οι "γνώστες" των ελληνικών εσόδων, μας διατυμπανίζουν από την TV και τα άλλα ΜΜΕ πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα και πόσο πρέπει να διαφυλάξουμε αναλλοίωτη την αίσθηση φιλοξενίας που προβάλλουμε προς τα έξω.

Τώρα αλλάζουμε προτεραιότητες?

Καλύτερη πιστεύω λύση είναι,όπως είπε και κάποιος φίλος σε προηγούμενη ανάρτηση, να προωθηθεί η εξατομικευμένη ενεργειακή παραγωγή με μικρές μονάδες στα σπιτια του καθενός και ίσως φτιαγμένα με τέτοιο τροπο ώστε να μην "βγάζουν μάτι". Δεν ξέρω πως, αλλά εδώ φτιάχνουμε μικροτσιπ σε ζώα (και αργότερα σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ)- μορφές εξοικονόμισης ενέργειας πιο ουδέτερες σε εμφάνιση δεν μπορούμε να φτιάξουμε?

Ανώνυμος είπε...

Για τον τουρισμό aerial και για το όμορφο και απέραντο γαλάζιο, σίγουρα έχεις δίκιο.
Για τις Α/Γ ας εκμεταλλευτούνε τις έρημες βραχονησίδες και τις μη ορατές κορυφογραμμές.
Την εξατομικευμένη ενεργειακή παραγωγή με μικρές μονάδες στα σπίτια του καθενός, την βλέπω επί του παρόντος ασύμφορή και μη εφικτή.
Αλλά ας μη τα βάζουμε με τις ήπιες μορφές ενέργειας.
Δεν είναι αυτό σωστό και πρέπον...

Ανώνυμος είπε...

Για τον τουρισμό aerial και για το όμορφο και απέραντο γαλάζιο, σίγουρα έχεις δίκιο.
Για τις Α/Γ ας εκμεταλλευτούνε τις έρημες βραχονησίδες και τις μη ορατές κορυφογραμμές.
Την εξατομικευμένη ενεργειακή παραγωγή με μικρές μονάδες στα σπίτια του καθενός, την βλέπω επί του παρόντος ασύμφορή και μη εφικτή.
Αλλά ας μη τα βάζουμε με τις ήπιες μορφές ενέργειας.
Δεν είναι αυτό σωστό και πρέπον...

Ανώνυμος είπε...

Από το νομοσχέδιο Μπιρμπίλη, οι ήπιες μορφές ενέργειας είναι το πρόβατο που θα ανοίξει την πόρτα στον λύκο.

Ναι στις ήπιες μορφές ενέγειας, όχι στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, όχι στον βιασμό του νησιού.

Που σου φαίνεται???

Εξ άλλου στη Τήνο έχουμε ήπιες μορφές ενέργειας. Στεγνώνουμε τη μπουγάδα στον αέρα. Καίμε βουϊδιές για πετιμέζια. Στεγνωνουμε τις κουρελούδες στον ήλιο.

Ανώνυμος είπε...

η φωτογραφια ειναι τόσο παλιά όσο εγω? Σοβοκάι

Ανώνυμος είπε...

Η Μπιρμπίλη το μαθαίνει το μάθημά της. Έχει τον Τσιπουρίδη της ΕΛΕΤΑΕΝ για σύμβουλο, δεν αφήνει να την πλησιάσει κανένας, το Ζερβό στη ΔΕΗ, μια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Η δεν καταλαβαίνει ή είναι μουτζαχεντίν ή είναι υπάλληλος. Μάλλον συνεργάζεται να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ.

Artanis είπε...

Αυτά τα ποστ δεν είναι "πιασάρικα"...
και θα βρεις πολλούς που έχουν αντίθετη γνώμη (στο θέμα της κλιματικής αλλαγής- όπως εγώ) που δεν θεωρούν σκοπιμο να ανοίξουν τέτοια κουβέντα...Εφόσον οι απόψεις είναι διαφορετικές, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης...Υπάρχουν και ανώδυνα θέματα...

Ανώνυμος είπε...

Αρτάνις, πίστευε ότι θες. Αναξιθρησκεία. Πολλά τα θύματα πολλών θρησκειών. Τα ελεύθερα πνεύματα δεν πιστεύουν. Προσπαθούν να καταλάβουν.

Ανώνυμος είπε...

Αρτάνις αν έχειςπαραθαλάσσιο οικόπεδο ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ! ο ουρανός γκρεμίζεται!!! Η θάλασσα ανεβαίνει! φωτιά σεισμός! καταποντισμός! Βάλτε αιολικά να σωθείτεεεε!

Artanis είπε...

Εσας να μην σας νοιάζει, δικαίωμά σας. Σχετικά με τα υπόλοιπα ειρωνικά, κρίμα που το παίρνετε προσωπικά, αγαπητοί ανώνυμοι...Ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει, και δεν χρειάζεται να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Και σ' όποιον αρέσει.

Ανώνυμος είπε...

αμμοδύτη, αυτή είναι η καλύτερη ανάρτηση για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον 8:58 και επαυξάνω!