Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το θεάτρο με τις ΑΠΕ στην Γερμανία


Αυτή θα είναι μία μεγάλη ανάρτηση με τα συμπεράσματα στο τέλος, αλλά θέλω να σας δείξω και τις πρωτογενείς πηγές των συμπερασμάτων... Για να μην λέτε "μα πού τα βρίσκει αυτός"...

Από το 1990 και μετά, που η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία επανενώθηκαν, η Γερμανία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ΑΠΕ.  Έχει βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ.  Δήθεν θα υποκαθιστούσε και πυρηνικά που έκλεισε μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα, με περισσότερες ΑΠΕ.  Συνέχεια εξαγγέλλει κι άλλες περισσότερες, μεγαλύτερες, πιο γυαλιστερές, κλπ ΑΠΕ. Η αποτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι απόλυτα τεκμηριωμένη από τους ίδιους τους Γερμανούς. Αλλά όσο πουλάνε, όσο εξάγουν, σιγά μην αλλάξει το επίσημο τροπάρι.  Πουλάνε, με ποσοστά σε ντόπιους πλασιέ, που κράζουν για να πουλήσουν κι άλλα.

 Η Γερμανία κατασκευάζει αιολικά και φωτοβολταϊκά Το 1/3 το χρησιμοποιεί, και εξάγει περίπου τα 2/3 της παραγωγής αιολικών και φωτοβολταϊκών και απασχολεί 300.000 άτομα σε αυτό τον κλάδο. Τα κέρδη της Γερμανίας από αυτή την άσκηση υπερβαίνουν τα έσοδα από τις εξαγωγές ή την απασχόληση που εξασφαλίζει, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που είναι του παρόντος είναι ότι υπάρχει πάρα πολύ υλικό για
την εμπειρία της Γερμανίας με τις ΑΠΕ, πάρα πολλές αναλύσεις και συμπεράσματα, το 90% της προώθησης των αιολικών είναι από την Γερμανία (και την Δανία), αλλά και η πιο σκληρή κρτική για τις ΑΠΕ, και τα αιολικά, είναι από Γερμανικές πηγές, και επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των τελευταίων 2 ετών.

Τα πιο χρήσιμα "πρωτογενή" στοιχεία βρίσκονται σε εξαιρετικές και εμπεριστατομένες παρουσιάσεις όπως οι παρακάτω δύο, του Fraunhofer Institute, και σε μια θαυμάσια ανάρτηση, δυστυχώς στα Γερμανικά:

1) Fraunhofer Electricity production from solar and wind in Germany in 2013
Το ίδιο, σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε, το έχω αποθηκεύσει και στο Google "My drive"

2)  Fraunhofer Electricity production in Germany from solar and wind 1/2 2014
Kαι αυτό, το έχω στο Google "My drive"

3) http://www.science-skeptical.de/klimawandel/erneuerbare-energien-fuhren-zu-hoheren-co2-emissionen-einige-fakten/009260/

Οι πρώτες δύο αυτές παρουσιάσεις, που τις έχω μελετήσει προσεκτικά, δείχνουν το πραγματικά θαυμαστό επίτευγμα των Γερμανών. Με πολύ μεγάλο κόστος (λεφτά που μαζεύουν από τους καταναλωτές τους, αλλά -- προσέξετε -- κατά 2/3 από αυτούς στους οποίους εξάγουν) κατάφεραν να έχουν τα φωτοβολταϊκά να συμβάλλουν στην ημερήσια ισχύ αιχμής, και να χρησιμοποιούν τις ανθρακικές, λιγνιτικές, ακόμα και τις πυρηνικές μονάδες σαν "μεταβλητές" πηγές που ακολουθούν την μεταβλητότητα των φωτοβολταϊκών.  Με τα αιολικά είναι λιγότερο σαφής η εικόνα:  Τα αιολικά εκτός από μεταβλητά είναι και τυχαία,. και εξαρτώνται περισσότερο από την ικανότητα να "εξάγουν" ρεύμα (η σωστή λέξη είναι "απορρίπτουν" και πληρώνουν για αυτό). Η Γερμανία, μέσα σε όλα, έχει την "τύχη" να φυσάει τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι και αυτό βοηθάει επειδή τουλάχιστον δεν "συγκρούεται" η αιολική μα την φωτοβολταϊκή παραγωγή.

Η τρίτη παρουσίαση (στα Γερμανικά) "προσγειώνει":  Η Γερμανία από το 1990 και μετά μείωσε τις εκπομπές της επειδή αντικατέστησε παλιές και αναποτελσματικές ανθρακικές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας με σύγχρονες, και με σύγχρονες μονάδες αερίου. Και, ω της φρίκης, με το που έβαλε ΑΠΕ αύξησε τις εκπομπές CO2 αφού έβαλε μεταβλητότητα και επομένως αναποτελεσματικότητα στις κατά άλλα θαυμάσιες μονάδες της. Οι ΑΠΕ αύξησαν την χρήση καυσίμων, για τον ίδιο λόγο που ένα αυτοκίνητο  έχει χειρότερη κατανάλωση στην πόλη από ότι στον αυτοκινητόδρομο. Και αυτό ας το προσέξουν οι αιολικοί παπαγάλοι... Είναι τεκμηριωμένο.

Αν διάλεγα μόνο δύο εικόνες από όλα αυτά, θα σας έδειχνα τις παρακάτω (που ελπίζω να μεγαλώνουν με κλικ):


Η πρώτη δείχνει την ημερήσια δραστηριότητα ηλεκτροπαραγωγής για ένα ολόκληρο χρόνο. Δείτε πόσο φωτοβολταϊκό ρεύμα παράγουν την ημέρα, το καλοκαίρι.  Πώς το αέριο, και το κάρβουνο αυξομειώνουν την έντασή τους.  Πόσο κουτουρού είναι ο αέρας (αλλά περισσότερος τον χειμώνα -- ευτυχώς για τους Γερμανούς, και τους γείτονές τους).  Ιδιαίτερα να προσέξετε τις πράσινες γραμμές, κάτω κάτω. Χωρίς αυτές το δίκτυο θα κατέρρεε. Είναι οι εισαγωγές και κυρίως οι εξαγωγές. Η υποχρεωτική, τυχαία και μεταβλητή απόρριψη ρεύματος είναι σοβαρό πρόβλημα για τους γείτονες της Γερμανίας και ακριβή "εξαγωγή" για τους Γερμανούς. Οι γείτονες έχουν διαμαρτυρηθεί και διαμαρτύρονται, και οι Γερμανοί πληρώνουν για να απορρίπτουν. Είναι ένας από τους λόγους που έχει ακριβύνει το ρεύμα τους.  Οι Δανοί, πχ, έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά τους σώζει το ότι είναι μια μικροσκοπική χώρα, ανάμεσα στην υδροηλεκτρική Νορβηγία, την πυρηνική Σουηδία και την θεόρατη Γερμανία -- αλλά  αυτό, σε επόμενη ανάρτηση.


Η δεύτερη (μεγαλώνει με κλικ) είναι από το α' εξάμηνο του 2014.  Όπως και να την δείτε δείχνει ότι: (α) έχουν πολλά, πάρα πολλά ονομαστικά μεγαβάτ (γιγαβάτ) αιολικά, φωτοβολταϊκά και αέριο. Το πόσο αιολικό ρεύμα παράγεται, δεν έχει καμία σχεδόν σχέση με ονομαστικά μεγαβάτ (που δεν είναι παρά αριθμός Α/Γ μπηγμένων στο έδαφος).  Το πόσο αιολικό ρεύμα παράγεται δεν έχει και μεγάλη σχέση με το πόσα άλλα καύσιμα γλυτώνουμε!
(β) δεν παράγουν πολύ ρεύμα από αέριο (είναι πανάκριβο, και το έχουν πιο φτηνά από ότι εμείς -- δεν τους συμφέρει.
(γ) δεν παράγουν πολύ, σχετικά, ρεύμα από αιολικά και φωτοβολταϊκά (για τα τόσα γιγαβάτ που έχουν)
(δ) η βιομάζα (καυσόξυλα, κλπ) παραδόξως είναι πιο σημαντική ...ΑΠΕ
και το πιο σημαντικό:
(ε) Με όλη την φιλολογία για ΑΠΕ, οι Γερμανοί ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, κάρβουνο και πυρηνικά, κάτι που θα ήξερε ο κάθε αιολικός παπαγάλος εάν διάβαζε εφημερίδες και όχι Μικυ Μάους της Γκρηνπής.

Αυτά είναι επίσημα στοιχεία. Εγώ έφαγα 2-3 ώρες για να τα καταλάβω, δεν σας το συνιστώ. Αυτό που σας συνιστώ, είναι να δείτε τα συμπεράσματα αυτών των επιτευγμάτων:

Για την Γερμανία των ΑΠΕ, κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο

Καταρρέουν και στην Γερμανία οι Πράσινες θέσεις εργασίας

Τα πολλά αιολικά θα προκαλέσουν μπλακάουτ τον χειμώνα που φυσάει

Αποτυχία η μετάβαση σε ΑΠΕ

Το παραδέχεται και ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ...

Μόνο το κάρβουνο υποκαθιστά τα πυρηνικά και οι ΑΠΕ κλέβουν την ηλεκτροπαραγωγή

Οι ΑΠΕ ανέβασαν το κόστος του ρεύματος κατά 80% (και αυτοί εξάγουν ΑΠΕ!)

Τα αιολικά αυξάνουν το κόστος του ρεύματος και τις εκπομπές CO2

Οι εκπομπές CO2 ανεβασμένες, παρά τις πολλές ΑΠΕ

Δισεκατομμύρια κοστίζουν οι ΑΠΕ στον καταναλωτή

Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κάρβουνο

Το παραμύθι των ΑΠΕ στην Γερμανία 

Οι Γερμανοί επαναστατούν κατά της Πράσινης Ενέργειας

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα φ/β παρέχουν ακριβή ισχύ ημερήσιας αιχμής. Και όχι πάντα.

Ανησυχούν ότι έχουν το δεύτερο πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη

Αναγκάστηκαν να έχουν περισσότερο κάρβουνο (με τις πολλές ΑΠΕ) για να έχουν ...ρεύμα!

Οι βιομήχανοι παραπονούνται για αστάθειες στα δίκτυα

Η Ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ απέτυχε

Όταν περιμένουν αέρα, ψάχνουν για πρόσθετες εφεδρείες!

"ΑΠΕ" σημαίνει περισσότερο κάρβουνο και περισσότερες απορρίψεις τυχαίου ρεύματος

Οι Τσέχοι και οι Πολωνοί διαμαρτύρονται για τις απορρίψεις ρεύματος

Τα Γαλλικά υδροηλεκτρικά χρησιμοποιούνται για απόρριψη Γερμανικού τυχαίου ρεύματος

Και οι Αυστριακοί ενοχλούνται

Αυξομειώσεις 11 γιγαβάτ σε λίγες μόνο ώρες στο Γερμανικό δίκτυο

Η ΕΟΝ, μεγάλη Γερμανική ηλεκτροπαραγωγική εταιρία, τα έχει πει από το 2005

Θαυμάσιες οι ΑΠΕ για τις Γερμανικές εξαγωγές, αλλά έχουν βάλει πολλές οι ίδιοι, και χωρίς να ηλεκτροδοτούνται από αυτές, έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος. Και, για να έχουν ρεύμα,  έχουν αυξήσει χρήση κάρβουνου και λιγνίτη. Το αυξημένο κόστος ενοχλεί την βιομηχανία (και τον καταναλωτή). Οι αστάθειες στα δίκτυα επίσης ενοχλούν την βιομηχανία και πάρα πολύ τους γείτονες.

Σας τα έχω πει δηλαδή, αλλά, λέμε τώρα, για να ...πειστείτε.

Και σε περίπτωση που τα βαριέστε όλα αυτά, ο δικός μας ο  ΑΔΜΗΕ τα είπε ευγενικά και ωμά, το 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: