Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Ρήνεια (3)


Πριν τις ανακαλύψουν οι τουρίστες, πριν έρθουν οι νεοαθηναίοι, πριν γεμίσει το Αιγαίο φουσκωτά και κρουαζιερόπλοια, οι Κυκλάδες ήταν ένα σύμπλεγμα από λιτά, απέριττα, δύσκολα νησιά

«αλλά λίγο το νερό
για να το'χεις Θεό
και να κατέχεις τι σημαίνει ο λόγος του»

Η Ρήνεια δεν έχει αλλάξει, ένα ζωντανό μουσείο ανάμεσα στην παρακμή. Ο λόγος νομίζω είναι ότι η Ρήνεια είναι όλη αρχαιολογικός χώρος, το νεκροταφείο της Δήλου. Ή είναι η γη που κράτησαν οι Μυκονιάτες για πάρτη τους, να μην την βρουν οι ξένοι.

Τα πρόβατα και το άλογο είναι του Γιακουμή, που γνώρισα πριν από χρόνια. Τον ξαναείδα πρόσφατα, στην Άνω Μερά και ήταν καλά. Το καλοκαίρι στην Ρήνεια. Αλλά μην το πείτε, και χαθεί το μυστικό.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι για να διατηρείς αγροικία η παρουσία στην Ρήνεια, πρέπει να είσαι γραμμένος σαν βοσκός ή συνεχιστής βοσκού και να έχεις ζωα εκεί για βοσκή. Ετσι η γη έχει γλυτώσει την ανάπτυξη της Μυκόνου. Πρόκειται για πραγματικά μαγικό μέρος, που είναι μόνο για εξαιρετικά λιτοδίαιτους (δεν υπάρχει τίποτα στο νησί) ή για πλούσιους σκαφάτους. Πρόσφατα οι όμορφοι όρμοι που παλία φιλοξενούσαν μόνο τον Γιακουμή της ιστορίας σου και πεντε έξη άλλους, μαζεύουν σκάφη μικρά και μεγάλα το καλοκαίρι. Το νησί είναι ανεμοδαρμένο, αρκετοί εχουν αποκλειστει

Ανώνυμος είπε...

Το ξέρω, ναι, το ξέρω, που κ’ οι θεοί Σου
οι Ολύμπιοι, χθόνιο τώρα γίνανε θεμέλιο,
γιατί τους θάψαμε βαθιά-βαθιά να μην τους βρουν οι ξένοι.
Και το θεμέλιο διπλοστέριωσε, κι ετριπλοστέριωσε όλο,
μ’ όσα οι οχτροί μας κόκαλα σωριάσανε από πάνω.
Κι ακόμη ξέρω, πως για τις σπονδές και το τάμα
του νέου Ναού π’ ονειρευτήκαμε για Σένα Ελλάδα

u.f.o. είπε...

Αχ! μελαγχόλησα το ΟΥΦΟ...
Καλά τα ταξίδια στ’όνειρο αλλά η προσγείωση είναι σχεδόν πάντα ανώμαλη και πονάει.

αμμοδύτης είπε...

Δεν βαριέσαι… όπως είπε και ο Καζαντζάκης (για την ακρίβεια ο Πασάς στο Γιουσουφάκι), ζωή και όνειρο είναι ένα… Ένα φωτεινό διάλειμμα ανάμεσα στο τίποτα και το τίποτα (αυτό το είπε αλλού, στην Ασκητική)

u.f.o. είπε...

Και γ_μω τους κουλτουριάριδες!!!!