Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Διαρροές

Πριν λίγες μέρες, άρχισε να διαρρέει ότι κάποιο θέατρο παίζεται με τα 28 δις που «δεν θέλουν» οι τράπεζες. Ο παρασκηνιακός πόλεμος των τραπεζών είναι, επειδή, από ότι φαίνεται, η Εθνική είναι η μόνη, ίσως, που δεν έχει πρόβλημα, και οι υπόλοιποι είτε δεν έχουν πρόβλημα είτε, και πιθανότερο, δεν θέλουν να το παραδεχτούν (γιατί κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε την κατάρρευσή τους).

Μήπως μία πτυχή της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις Τράπεζες; Το είπε ξεκάθαρα αν και ευγενικά και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πασόκ: «συνεννοήσεις».

Δείτε και το
http://www.antinews.gr/?p=4188

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι τι αντίκτυπο θα έχει στον κόσμο αυτό.΄

Δηλαδή αν δεν πάρουν τα 28 δις οι Τράπεζες τι σημαίνει.

αμμοδύτης είπε...

υποτίθεται τα 28 δισ θα ήταν για να ανταπεξέλθουν οι Τράπεζες στην έλλειψη ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά (από όπου δανείζονται οιτράπεζες) προκειμένου να εξακολουθούν να δανείζουν τις επιχειρήσεις (που χωρίς συνεχιζόμενο δανεισμό θα κατέρρεαν).

αυτό που φαίνεται ότι γίνεται είναι (1) ότι οι τραπεζες δεν έχουν καμία όρεξη να συνεχίσουν να δανείζουν (λόγω αυξημένου κινδύνου σε περίοδο ύφεσης), (2) αυτές που έχουν πρόβλημα δεν θέλουν να το παραδεχτούν εμμέσως, παίρνοντας την ενίσχυση και (3) κανείς δεν θέλει την κρατική εποπτεία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα 28 δισ. μάλλον δεν χρησιμοποιούνται για ρευστοτητα στην αγορά, τουλάχιστον για την ώρα, και για το αν χρειάζονται ή όχι θα δείξει η νεκροψία.

Η ουσία είναι ότι πάμε για σοβαρή οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση, πιθανή ανεργία, και αύξηση της φτώχειας -- σε απλά λόγια. Τα 28 δισ θα ήταν για να είναι λιγότερο απότομο.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο θα κρατήσει το πρόβλημα;

αμμοδύτης είπε...

κανεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα (ή χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον για αυτό που λέει). Η κοινή λογική λέιε 1-3 χρόνια. Το 79 έκανε 2,5 χρόνια. Το 29, έκανε 10 χρόνια και ήταν και άσχημο.

Τεχνοκρατικά, στην Ελλάδα μέχρι να μην υπάρχουν απουλητα σπίτα και διαμερίσματα και να έχει φύγει ο φόβος ανεργίας και πληθωρισμού.

Ανώνυμος είπε...

καλά, γίνεται χαμός στα σχόλια του λινκ που έχεις βάλει

pchris είπε...

ειναι δυνατον ο αρμοδιος υπουργος να λεει στις τραπεζας προσεξτε καλα γιατι αλλιως θα εφαρμοσω το νομο?που ειναι ο Σανιδας?που ειναι ο συνηγορος του πολιτη?που ειναι η οργη λαου φωνη θεου?