Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Αρχαία μονοπάτια Τήνου


Ο Δήμος Εξωμβούργου για πρώτη φορά φέτος ξεκίνησε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ - Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, η οποία συντονίζει διεθνείς ομάδες εθελοντών με στόχο την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εθελοντές του προγράμματος εργάστηκαν στην ενδοχώρα της Τήνου και συγκεκριμένα στα αρχαία μονοπάτια του Δήμου μας με στόχο τον καθαρισμό, την συντήρηση και την σηματοδότησή τους. Στον Δήμο Εξωμβούργου υπάρχει ένα πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών που έχει σηματοδοτηθεί και χαρτογραφηθεί από τη Νομαρχία Κυκλάδων και τον Δήμο. Περιπατητές ντόπιοι αλλά και ξένοι κάνουν συχνή χρήση αυτού του δικτύου μονοπατιών, μιας και η διαμόρφωση του εδάφους στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπει τη δημιουργία αμαξιτών δρόμων...(από ανακοίνωση του Δήμου).

Από τις επιδοτούμενες δραστηριότητες, να μια που μου αρέσει...

16 σχόλια:

zavodiniakia είπε...

Να το θυμηθείτε, τα μονοπάτια μας και το τοπίο μας κάποτε θα είναι διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μου αρέσουν τα φθινοπωρινά χρώματα, αν και καταλαβαίνω ότι χρειάζεται βροχή.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι έρμες οι πεζούλες…αν μπορούσαν να φτιαχτούν!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τα blogs, για μένα θα έχουν την ίδια αξία με την ανακάλυψη του ραδιοφώνου κάποτε...
πολλά βήματα μπροστά.....

γιατί, εγώ και πολλοί άλλοι σαν κι εμένα, ίσως δεν μαθαίναμε ακριβώς τι είναι τα μονοπάτια αυτά και τόσα άλλα για την Τήνο και θα περιοριζόμασταν στα τάματα και τις μεγάλες λαμπάδες.

κι όλα αυτά από ένα τυχαίο κλίκ

Σας εύχομαι τόσες βροχές όσες ακριβώς χρειάζεστε.

Underwater είπε...

Αν μπορούσαν να φυτευτούν να λέμε καλύτερα...

Ανώνυμος είπε...

Οι πεζούλες φυτεύονται όταν φτίαχνονται! Έτσι φυτευόνταν αμπέλια, συκιές, σκαμνιές...

Ανώνυμος είπε...

εθελοντική εργασία για το φτιάξιμό τους, χωρίς επιδοτήσεις και τέτοια...σηκώνω το χέρι μου πρώτος!

Underwater είπε...

Σε περιμένουμε το άλλο ΣΚ. 7 το πρωί ραντεβού...χμμμμ ας πούμε στα Λουτρά.

Ανώνυμος είπε...

underwater
Λίγο αργότερα?
Δυσκολεύομαι με το πρωϊνό ξύπνημα!

Underwater είπε...

Mr Erricson ξεχνάς οτι νυχτώνει νωρίς... πάντως έχουμε τον τρόπο να σε κάνουμε να σπιντάρεις από νωρίς. Είναι λίγο άγουρο ακόμα αλλά πίνεται το άτιμο.

Ανώνυμος είπε...

underwater

Πάντως δεν κάνω πλάκα, προσπαθείστε να οργανώσετε κάτι , κάποιος που να πει τι χρειάζεται, κάποιος που να δείξει το πως θα γίνει, υλικά (πέτρες φαντάζομαι) και καλέστε κόσμο...ο άνθρωπος χαίρεται να προσφέρειή να συμβάλλει.
Προσωπικά ξέρω να πελεκάω πέτρες και να τις στείνω.

Underwater είπε...

OK θα σ'έχουμε υπ'όψιν. Ελπίζω μόνο να μην είσαι σαν αυτούς τους αθηναίους που λένε σ΄όλα 'ναι...ουάουυυυ' και μόλις τους πεις 'πάμε' την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια γιατί έχουν να παίξουν πόκα με τις φίλες τους. Εδώ για μια πεζοπορία δεν έρχεται ο κόσμος. Πόσο μάλλον για δουλειά. Αλλά έχεις δίκιο. Αν οργανωθεί σωστά γίνεται και θα περάσουμε και καλά.

Ανώνυμος είπε...

underwater

δεν είμαι σαν αυτούς που περιγράφεις.... ούτε πόκα παίζω και τον λόγο μου κρατώ...κοιτάξτε να οργανωθείτε κι αφήστε τις δικαιολογίες.

Underwater είπε...

Φίλε mr erricson ελπίζω να μην με παρεξηγείς. Δεν ήταν προσωπική η επίθεση ούτε αμφισβητώ αυτά που γράφεις. Απλά έχουν δει πολλά τα μάτια μου τα τελευταία χρόνια. Με χαρά να σε δούμε στην Τήνο.

Φίδι δεν οργανώνεις εσύ έναν εθελοντικό καθαρισμό? Τι λες για εκείνο το μονοπάτι που είχες αναρτήσει και είχε τίτλο 'κλειστό λόγω βλάστησης'?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική η παρουσία των εθελοντών για 15 ημέρες στο χωριό μας, καλό και το αποτέλεσμα στα μονοπάτια,πολύ καλό και το γλέντι που οργανώθηκε για να ευχαριστήσουν τα παιδιά.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και σε όσους οργάνωσαν το γλέντι(καθηγητές και μη)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η πρωτοβουλία αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Έλιξ είναι μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται την όρεξη των παιδιών για προσφορά για ιδίον κέρδος. Τσέπωσε την επιδότηση, τσέπωσε και τα χρήματα των παιδιών και ήρθε.
Το αποτελέσμα πολύ καλό αλλά εμείς ως ντόπιοι δεν θα έπρεπε να νιώσουμε λίγο ντροπή για την αδιαφορία μας?

αμμοδύτης είπε...

Εγώ βρίσκω ενθαρρυντικό ότι σιγά σιγά αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε, σε όλα τα επίπεδα, ότι το τοπίο μας είναι η κληρονομιά μας, και μακάρι να μπορέσουμε να αφήσουμε το νησί σε όχι πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που το βρήκαμε