Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Το λένε και οι ...ξένοι


Οι Έλληνες, λίγο ξενομανείς και καμιά φορά ανενημέρωτοι, εντυπωσιάζονται από αυτά που λένε οι ξένοι. Το κείμενο είναι J.S. Halkema, Ολλανδού ηλεκτρολόγου μηχανολόγου, στελέχους πολυεθνικής σε θέματα εξοπλισμού ηλεκτρικής ισχύος. Σαν Ολλανδός, παραδέχεται την συμβολή της αιολικής ενέργειας στην ύπαρξη της χώρας του, επισημαίνοντας ότι όσο νόημα έχουν οι ανεμόμυλοι για άντληση νερού, τόσο τρέλα είναι για παραγωγή ηλεκτρισμού.

"Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε μία ανεμογεννήτρια 3MW, γνωρίζοντας ότι θα παράγει κατά μέσο όρο 750kW (η ισχύς της μηχανής ντίζελ ενός φορτηγού) που θα παράγει λίγα εκατομμυριοστά της ζήτησης ηλεκτρικού στην χώρα.

Κάποιος θα αναρωτηθεί για την σκοπιμότητα ενός πύργου 80 μέτρων στον οποίο θα τοποθετηθεί ένας μηχανισμός μεγέθους λεωφορείου που θα παράγει την ενέργεια που βγάζει μία μηχανή φορτηγού, που η συμβολή της στην ζήτηση είναι τόσο μικρή που δεν είναι μετρήσιμη. Ο πύργος με την προπέλα θα έχει πάνω από 100 μέτρα ύψος, κάτι σαν μπιμπίκι ή οδοντογλυφίδα στο τοπίο, που κάθε δευτερόλεπτο θα κάνει θόρυβο που θα ακούγεται σε μεγάλη απόσταση.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πανάκριβες αυτές μηχανές μπορούν να χτιστούν μόνο με εξαιρετικά ελκυστικές επιδοτήσεις για τους κατασκευαστές και τους πλασιέ τους. Οι επιδοτήσεις πληρώνονται από εμάς, από εσάς, τους φορολογούμενους. Η ιδέα ότι θα μειωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού είναι μύθος που προπαγανδίζεται από τους εταιρικούς πειρατές".


Όσοι δύσπιστοι, περίεργοι (και βαλτοί ονειροπόλοι), διαβάστε:

http://www.countryguardian.net/halkema-windenergyfactfiction.pdf

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι έχουν σκοπό να τις βάλουν εκεί

Ανώνυμος είπε...

Όχι θα τις βάλουν στη Μεσσαριά για να στέλνει αέρα κατευθείαν στο γραφείο του δημάρχου... you know για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, κάτι σαν ανεμιστήρας γραφείου ένα πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ανθεί η προπαγάνδα υπερ των αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσων και απειλούνται τα δασικά οικοσυστήματα που πρότιστα προστατεύει το Σύμφωνο του ΚΙΟΤΟ!!
Εθνικό κεφάλαιο εκχωρείται στο ιδιωτικό συμφέρον καθώς απότο 1999 που απελευθερώθηκε η παραγωγή ενέργειας ιδιωτικές επιχειρήσεις πουλάνε ρεύμα ακριβό στη ΔΕΗ και εμείς το αγοράζουμε ακόμα ακριβότερο και συγχρόνως χρηματοδοτούμε την παραγωγή του με κρατικά κονδύλια. Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!
Ας ρωτήσει τους πολίτες της Ευβοιας όποιος έχει τη ιδανική εικόνα των ανεμογενητριών να του πουν πόσο εθνικοί ευεργέτες είναι οι επενδυτές!!