Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Κουμάρος, ένα αλλιώτικο χωριό


Διαφορετικό το τοπίο εκεί πάνω. Απομονωμένο, αποκομμένο και με τους γρανιτένιους βράχους ολόγυρα λες και βρίσκεσαι σε ένα άλλο τόπο, πολύ μακριά από την Τήνο.


Αυτό που έχω ακούσει για τον Κουμάρο είναι ότι κάποτε θεωρούνταν πλούσιο, προικισμένο κι αυτό γιατί ήταν τόπος αναψυχής για τους πλουσίους κάποτε (βέβαια μπορεί να ήταν λόγια του κόσμου-δεν μπόρεσα να διασταυρώσω την πληροφορία)


Επίσης σε ένα οδηγό για αγγλόφωνους διάβασα ότι λειτουργεί ένα καφέ self-service!


Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι πριν από λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές και αυτό το χωριό, εξαιτίας μεγάλης καταιγίδας. Ένα μεγάλο κομμάτι της ασφάλτου είχε μετατραπεί σε μπάζα και η διάβαση ήταν αδύνατη.


Το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Αγίας Άγγελας θυμίζει έντονα μαρασμό κι ερημιά. Αναρωτιέμαι αν έχει μόνιμους κατοίκους πλέον. Τη μέρα που πέρασα έκανε τρομερό κρύο και δεν τόλμησα να παρατείνω την επίσκεψή μου.


Από απέναντι βλέπει κανείς ένα άλλο απόμερο μεν, πολυεπισκέψιμο δε, το γνωστότατο χωριό Βωλάξ


με τις δημοφιλείς, για ντόπιους και μη, ταβέρνες του, τα περιποιημένα σπίτια του και την καλαθοπλεκτική του.

15 σχόλια:

Artanis είπε...

Πολύ όμορφες φωτό...
καλημέρα από ΝΖ και καλή Κυριακή...

Ανώνυμος είπε...

Εκείνη την κακοφωνία που μοιάζει με θέατρο πάννωαπό το μοναστήρι ποιός την έκανε;

Ανώνυμος είπε...

υπεροχες φωτο. Ειμαι μακρυα από το νησι και βλεποντας τες ταξιδευω στην χειμωνιατικη Τηνο. Δεν βλεπω την ωρα να επιστρεψω ...και δεν αργει!!!

Ανώνυμος είπε...

O παπα Νίκος στην ΕΤ3 τώρα

Ανώνυμος είπε...

O παπα Νίκος στην ΕΤ3 τώρα

Ανώνυμος είπε...

O παπα Νικος την Κυριακή γιορταζει τα 50 χρονια ιερωσυνης. Θα του κάνουν γιορτή στην Κωμη (την Κυριακή το απόγευμα). Να πάμε να τον τιμήσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για όλα όσα προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άλτερ το βράδυ θα πει για το περίεργο «εγκλημα» στην Τήνο

aerial είπε...

Σας καλησπερίζω όλους.

Χαίρομαι που σας άρεσαν οι φωτογραφίες γιατί πιστεύω ότι η χειμωνιάτικη Τήνος είναι πιο όμορφη.

Επίσης ευχαριστώ όλους όσους μας ενημερώνουν με τα σχόλιά τους.
Για το αφιέρωμα στην Τήνο με θέμα τους χορούς και τα τραγούδια μας στην ΕΤ3 δυστυχώς κι εγώ το έμαθα όταν ήδη παιζόταν στην TV.

Το ρεπορτάζ στο κανάλι Alter δεν το παρακολούθησα γιατί τώρα είδα την ενημέρωση του ανώνυμου 7:02.
Από πληροφορίες όμως που είχα, το έγκλημα αυτό δεν φαίνεται να έχει την υπόσταση που του έχει δοθεί μέχρι τώρα. Φαντάζομαι ότι εν καιρώ θα φανεί η αλήθεια. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες το έγκλημα αυτό στέρησε τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Όσο για την ανακοίνωση του αγνώστου 1:14, ναι είναι γεγονός η γιορτή αυτή στην Κώμη την ερχόμενη Κυριακή και είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες ενός ανθρώπου για το κοινό καλό σε όποιον κλάδο ή τομέα κι αν ανήκει το άτομο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω πως ο Ναός της Αγίας Άγγελας είναι εγκαταλελειμένος. Η λέξη "εγκατάλειψη" έχει διαφορετικό νόημα.

Ανώνυμος είπε...

Είχα ακούσει ότι τον είχαν αγοράσει, αλλά μετά ή το πούλησαν ή το πήρε ο Τσόκλης ξέρει κανείς;

aerial είπε...

Φίλε ανώνυμε 11:47, αναφέρθηκα στο μοναστήρι του οποίου μόνο χαλάσματα βλέπει κανείς περνώντας και όχι τον Ναό. Γνωρίζω ότι στο ναό ακόμη γίνονται λειτουργίες.

Όταν ένα μοναστήρι δεν χρησιμοποιείται πλέον και δεν υφίσταται ως οίκημα, το θεωρώ ως εγκατάλειψη, όπως και τη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά. Η Σχολή ναι μεν έχει παραχωρηθεί και λειτουργεί ως Δημοτικό Σχολείο του Δ.Εξωμβούργου, αλλά δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Ένας εκπαιδευτικός οργανισμός-πρότυπο στην Ελλάδα για τα τότε δεδομένα.
Τώρα όμως?

Εγκατάλειψη θεωρώ και το γεγονός ότι τα παιδιά λιγοστεύουν στο Δημοτικό Σχολείο και είναι θέμα χρόνου ότι κάποτε δεν θα έχει μαθητές.

Εγκατάλειψη θεωρώ και όταν βλέπω πόσα νέα άτομα να φεύγουν από τα χωριά και πίσω να μένουν μόνο ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάτι να τους δίνει επλίδα και παρηγοριά στα γεράματα-όπως θα τους έδινε η ΣΥΝΕΧΗ παρουσία των εγγονιών τους γύρω τους.

ofios είπε...

Στον Κουμάρο είναι αλήθεια ότι, λειτουργεί self-sefvice καφενείο, πράγμα γοητευτικότατο, αν λάβει κανείς υπ΄όψιν του και την ένθετη μαρμάρινη επιγραφή του φιλοπρόοδου συλλόγου που υπάρχει στην είσοδο, και που αναφέρει κοντολογίς ότι, το έργο είναι προσφορά προς τις γενιές που έρχονται.
Ο πιτσιρικάς μου τρελλάθηκε το καλοκαίρι με την ιδέα και έβγαλε φωτογραφίες όλο το μαγαζί.

Ανώνυμος είπε...

Στην φωτο διακρινεται αυτο που καποτε ηταν το θερινο οικημα των ουρσουλινων. Εδω και πολλά χρόνια έχει πουληθεί σε ιδιώτη και ο νυν κάτοχος είναι κ. Τσόκλης.

Ο ιερος ναός της Αγίας Αγγελας (ειναι φανερο οτι δεν είναι εγκαταλελειμένος)ανηκε και ανηκει στις Αδερφες Ουρσουλίνες.

Unknown είπε...

panw apo to monastiri tis ag. aggelas pallia itan sxoleio tvn oursoulinwn kai exei meinei etsi...den einai kakofwnia g apoion den kserei...


ontws to exei parei o tsoklis o opoios twra to ftiaxnei siga siga kai kaneoi mesa theatrakia....

Ανώνυμος είπε...

o Tsoklis kai i kori tou kanoun autoprovoli anti na kanoun anaptiksi gia na dosoun zoi sto xorio koumaro