Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Επέτειος ersatz


"Mε την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας".

Έχω βαρεθεί την ξύλινη γλώσσα, και τις ξύλινες "ειδήσεις", που είναι το ίδιο κείμενο που παίζεται κάθε χρόνο, έχω βαρεθεί, 40 τόσα χρόνια αργότερα να αρμέγεται κατ' επάγγελμα ένα γεγονός, όσο ηρωικό, ή θεαματικό ή σημαντικό και αν ήταν. Και δεν ήταν σημαντικό, με την έννοια ότι δεν έγινε τίποτα μετά το Πολυτεχνείο. Η Κύπρος και η "μεταπολίτευση" έγιναν αργότερα. Το σημαντικότερο ήταν ότι οι φωτό με το θωρακισμένο έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ναι, υπήρξαν θύματα, όπως και στον εμφύλιο, στην Κατοχή κλπ.

Αλλά την προμελετημένη συγκίνηση και τα λουλούδια, μερικά με λεφτά φορολογουμένων, σε μνημεία που το 90% των ανθρώπων δεν δίνει πια σημασία, τα χλευάζω. Το ότι δεν μπορώ να πάω στον γιατρό μου ή στο καφενείο μου στο κέντρο της Αθήνας, επειδή μερικοί αποφάσισαν να κάνουν "πορεία", απλά με ενοχλεί.


Το σύνθημα "ψωμί παιδεία ελευθερία" ξέφτισε. Το ψωμί είναι προκάτ και κάνει 100 ή 200 φορές όσο έκανε τότε, και με τα συντηρητικά στην κατεψυγμένη ζύμη έχει γίνει αλλεργιογόνο. Η παιδεία έχει γίνει ανέκδοτο, και έχω μάρτυρα τα αποτελέσματά της. Όσο για ελευθερία... Ναι, ελεύθεροι είμαστε σε σχέση με τον καιρό της Χούντας. Ελεύθεροι να διαλέξουμε ποια, αμφίβολης εμφάνισης, βαμμένη ξανθιά θα μας "ψυχαγωγήσει" το μεσημέρι, και ποιο κανάλι θα μας πει την δικιά του εκδοχή του παραμυθιού. Για το αν σκεφτόμαστε ελεύθερα, θα αφήσω τον καθένα να το κρίνει.



Όσο για τον αντιαμερικανισμό, το έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι εξελίχθηκε σε ωραία δουλίτσα των "Ευρωπαίων" που μας έχουν αγοράσει. Αυτοί ενοχλούνται από την Αυτοκρατορία. Δεν θυμάμαι κανέναν να κάνει πορείες στην Γερμανική πρεσβεία για την Κατοχή και τις εκτελέσεις, ή στην Ιταλική για την ...Έλλη. Τις φωτό τις διάλεξα σε περίπτωση που θέλετε πραγματικά να ψυχοπλακωθείτε (και να θυμίσω ότι απόψε έχει μετεωρίτες και αστεροειδείς...)

11 σχόλια:

En' Tino είπε...

Φίλε οφιούσσα μ' αρέσεις γιατί βλέπεις τα γεγονότα με μια άλλη ματιά...

Χαιρετίσματα από Durres

Ανώνυμος είπε...

Aν οι Λεοντίδες μετεορίτες είναι από τον αστερισμό του Λέοντα και αυτός ανατέλει μετά τα μεσάνυχτα, που κοιτάμε στις 9 9μιση; βόρεια;

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις 3-4 την νύχτα. Το μπλογκ παρακάτω λέει για ξημερώματα
http://visaltis.blogspot.com/2009/11/h.html

Ελληνας Ναύτης είπε...

ersatz? Δηλαδή και για τη χούντα φταίνε οι Γερμανοί;

αμμοδύτης είπε...

όχι Έλληνα Ναύτη, για την χούντα δεν φταίνε οι Γερμανοί. Αλλά από την Χούντα και μετά οι Γερμανοί (και λίγο οι Γάλλοι) αγόρασαν ό,τι πολύ βολικά και καίρια τους πούλησαν κυβερνήσεις πασοκ και ΝΔ. Σύμπτωση;

Ελληνας Ναύτης είπε...

Ποιό είναι το πρόβλημα σε αυτό; Εννοώ ό'τι αν κάποιος θέλει να επενδύσει καλοπροαίρετα σε μια χώρα είναι καλοδεχούμενος.
Οπως Ελληνικές εταιρείες εχουν επενδύσει έξω.
Τώρα αν εννοείς ότι η Ελλάδα λειτουργεί σαν μπανανία και την εκμεταλλεύονται, τότε δεν φταίνε αυτοί αλλά μόνο εμείς.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα. η γιαγιά μου φταίει για τη χούντα ήταν πράκτορας ... και η μονόφθαλμη νυχτερίδα πράκτορας που έδρασε στο πολυτεχνείο ... χα χα
αυτός οδήγησε το τανκ μάλλον
γιατί τα μπλέκουμε τόσο ρε μαμώτο;
τόσο δύσκολο είναι να τα ξεχωρίσουμε;
η λέξη ersatz δεν πάει εδώ
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

και ξέχασα

και το Πολυτεχνείο ένας μετεωρίτης ήταν ...
και το ξέρουμε αυτό, αλλά ακριβώς γι'αυτό είναι αυτό που είναι για όσους αντιλαμβάνονται...
@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

αλλενάκι, σε πολλές χώρες, τα τελευταία 50 χρόνια, φοιτητές ή ερτγάτες ξεσηκώθηκαν ενάντια σε κάποιο κατεστημένο. Σε μερικές από αυτές, το γεγονός έγινε ιστορική επέτειος. Σε εμάς έχει γίνει βιοτεχνία και μερικούς και βιοπορισμός για άλλους. Αυτό εισπράττω (άσε που το είπε και η Αλέκα!)

αμμοδύτης είπε...

Διορθώνω το «50». Κάν' το 250.

Ανώνυμος είπε...

To Πολυτεχνείο ήταν μια αναλαμπή άλλα έγινε σύμβολο-βαρίδι και δικαιολογία για λούφα και παραλλαγή. Καλά το είπε ο προηγούμενος Μετεωρίτης