Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η περίεργη ησυχία


Αισθάνομαι σαν να περιμένω τους βαρβάρους. Υπάρχει μια περίεργη ησυχία στην αγορά, δηλαδή οι δείκτες χτυπάνε καμπανάκια, αλλά σαν να ακούγονται μέσα από ομίχλη. Ρεκόρ έκανε, λέει το spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά… 400 bp, δηλαδή 400 χιλιοστά η 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή αν το Κράτος δανειζόταν 1 δις ευρώ με 5 %, τώρα δανείζεται με 9%. Στο 1 δις, 4 ποσοστιαίες μονάδες είναι 40 εκατομμύρια. Που σημαίνει, η πολύπλοκη και ακαταλαβίστικη αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι πρόσθετοι έκτακτοι φόροι ήδη έχουν φαγωθεί, πριν ίσως καν εισπραχθούν ακόμα.


Όταν ακριβαίνει το κόστος δανεισμού της χώρας, ακριβαίνει και το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Αυτό, ειδικά, έχει ανέβει πολύ παραπάνω, γιατί όσο πέφτει η «πιστοληπτική ικανότητα» της χώρας, τόσο δεν μπορούν να βρουν λεφτά, σε οποιοδήποτε αυξημένο κόστος, οι ελληνικές τράπεζες. Και γίνεται χειρότερο… Ο φόβος πολλών ιδιωτών τους σπρώχνει να στείλουν τα λεφτά τους έξω. Οι τράπεζες που έχουν αυξημένος κόστος, και δεν μπορούν να βρουν λεφτά, ζορίζονται ακόμα περισσότερο επειδή χάνουν καταθέσεις. Αυτό μετακυλύει το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, στις εταιρίες, στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους, στους καταναλωτές. Σε αυτούς δηλαδή που από την δουλειά τους πληρώνουν φόρους.


Το spread αυτό, ή το πρόσθετο κόστος δανεισμού, ανεβαίνει όσο οι πιστωτές μας, αυτοί που συντηρούν το άνετο τρόπο ζωής που γνωρίσαμε από το 1996 και μετά, φοβούνται ότι δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε… Καταλαβαίνετε, ελπίζω, σε τι αδιέξοδο φαύλο κύκλο είμαστε…

Θα με ρωτήσετε πότε ξεκίνησε όλο αυτό το σκηνικό… Η «κρίση» που είδαμε στην τηλεόραση το φθινόπωρο του 2008, είχε φανεί, για την χώρα μας, την άνοιξη του 2008. Τότε άρχισε να φαίνεται ότι το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ξέφευγε από την νόρμα των άλλων «Ευρωπαίων»… Μας έλεγαν μάλιστα, προσβλητικά, “PIGS” από τα αρχικά των χωρών…


Τα PIGS, λοιπόν, πορευόμαστε αλαμπρατσέτα μέχρι τον Νοέμβριο του 2009, ένα μήνα μετά τις εκλογές. Τότε, επειδή μάλλον τρομοκρατήσαμε τον λαό μας και δεν πείσαμε τις αγορές, η Ελλάς «απογειώθηκε». Να δούμε τι προσγείωση θα έχουμε…

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oink! Και που είσαι ακόμα. Στην ξενιτειά με βλέπω να αφήνω τα κοκκαλάκια μου, όπως οι παππούδες μου.

Ανώνυμος είπε...

Μες στη μαυρίλα, τουλάχιστον σήμερα βλέπουμε καΐκια. Πολύ μου αρέσουν.

Ανώνυμος είπε...

Η ανεργία στην Ισπανία είναι κονμτά στο 20% και στους νέους πάνω από 30%. Αν έχουμε και εδώ τέτοια νούμερα, τι θέλουν την ελληνοποίηση ξένων?

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία είναι τα καϊκια.
Η δική μου γνώμη είναι ότι η κατάσταση ειναι και πιο χειροτερη ακόμα.
Περίμενε να ανέβουν οι αντικειμενικές, να αυξήσει δύο μονάδες το φπα και θα δεις.

Αντί να κάνει ρυθμίσεις απανωτές στο ΙΚΑ και στην εφορία για να πληρώσουν οι επιχειρησεις και αντλήσει ρευστό γυρίζουν την υφήλιο για δάνεια για να τυλίξουμε και άλλο σχοινί στο λαιμό.
Όταν μια οικονομία έχει χρεωκοπήσει βάζει καμιά 100σταριά πολιτικά λαμόγια στη φυλακή με τη μπάλα στο πόδι να σπάνε πέτρες, κόβει όλα τα έξοδα μαχαίρι, όπως Σοβιετία λέμε, και μετά αρχίζει και αντλεί έσοδα.
Αλλά ...

@αλλενάκι

Ελληνας Ναύτης είπε...

P.I.I.G.S.
Μην ξεχνάς τους Ιρλανδούς

Ανώνυμος είπε...

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=1291&reftab=61&t=%C3%8E%E2%80%BA%C3%8E%C2%AF%C3%8E%C2%B3%C3%8E%C2%BF-%C3%8F%E2%82%AC%C3%8F+%C3%8E%C2%B9%C3%8E%C2%BD-%C3%8F

Turbini e tempesti...
Παθαίνουμε αυτό που μας αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

tempeste

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διά του κ. Βενιζέλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν τα μηχανοκίνητα τμήματα των παρελάσεων για να εξοικονομηθούν 400.000 ευρώ κατ' έτος, αποκαλύπτεται σήμερα από την εφημερίδα το ΠΟΝΤΙΚΙ ότι μόνο από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί σπατάλησαν 1.100.000 ευρώ για να ταξιδεύουν εντός Ελλάδας με το κυβερνητικό αεροσκάφος, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο της γραμμής.

Ανώνυμος είπε...

To πρόγραμμα του επόμενου μήνα το είδες Ανώνυμε? Από ταξίδι σε ταξίδι, μόνο 7 μέρες θα είναι σε ελληνικό έδαφος σε κατάσταση transito πάντα, ίσα ίσα να αλλάζει βαλίτσες.

Δεν την αντέχει τη ρημαδοχώρα αυτή καθόλου λέμε!!!

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

to adsl pote tha erthei telika;
mou eipan ton iounio! katwmerites elata na kleisoume kanena limani!