Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ήρθε και η τέφρα


Η ηφαιστειογενής τέφρα, είναι σαν μικροσκοπικό αιωρούμενο γυαλόχαρτο που φθείρει προπέλες και τουρμπίνες. Επί πλέον, λειώνει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (υγρό ήταν πριν εκραγεί στην ατμόσφαιρα) και μπορεί να κολλήσει, με άμεσες καταστροφικές συνέπειες, στον κινητήρα. Έχουν υπάρξει, στο παρελθόν, δύο περιπτώσεις απώλειας όλων των κινητήρων από ηφαιστειογενή τέφρα. Φυσικά, όλες οι τέφρες δεν είναι ίδιες, και ήδη ανέφεραν, 1-2 αεροπορικές εταιρίες, ότι έκαναν δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς πρόβλημα, και πιέζουν για άρση της απαγόρευσης.


http://www.nytimes.com/interactive/2010/04/15/world/europe/airport-closings-graphic.html. H φωτό είναι από το http://lens.blogs.nytimes.com/2010/04/18/photographing-icelands-fiery-volcano/?ref=europe


Μην υποτιμάμε τις απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία (άντε πάλι) από 1-2 δις ευρώ ζημιές στις αεροπορικές εταιρίες. Για σκοτεινά σενάρια δεν γνωρίζω...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το σπρεντ στα 440, έπιασε και 463,9!

Ανώνυμος είπε...

παραμύθι φουρναρη
επίτηδες τα κάνουν για να σερνόμαστε να παρακαλάμε να δανειστούμε

θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας
@αλλενάκι

αμμοδύτης είπε...

Το τεχνοκρατικό κομμάτι (προϋπολογισμός, εξωτερικές ρυθμίσεις, εσωτερικά δημοσιονομικά), τεχνοκρατικά, δεν είναι δύσκολα. Πολιτικά, στην χώρα της αναλήθειας και της υποκρισίας, ούτε τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

όμορφο όμως το ηφαίστειο.

Ανώνυμος είπε...

Ο πλανήτης ψύχθηκε για 150 χρόνια όταν πριν από 150 χρόνια εξερράγη ηφαίστειο στην Ινδοκίνα.
Αν συμβεί αυτό τι θα λένε οι οικολόγοι που θέλουν να φορολογήσουν και τον αέρα;

Όφιος... είπε...

Λοιπόν, να αφήσετε τις μπούρδες...
ΕΓΩ θα σας πω τι συμβαίνει:
Οι ΕΨΙΛΟΝ (βοήθειά μας) έκαναν το ηφαίστειο να εκραγεί για να συμπαρασύρουν στον γκρεμό και τις υπόλοιπες οικονομίες των κρατών που δεν θέλουν να μας συνδράμουν.
Επίσης, θα συνεχίσουν να έχουν το ηφαίστειο ανοικτό, έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι παραδεχτούν την ήττα τους και μας δώκουν κι΄άλλα λεφτάκια να μασουλήσουμε.
.....................
Πέραν της πλάκας, νομίζετε πως δεν θα παίξει στον Χαρδαβέλλα το σενάριο...;
Θυμηθειτε με...