Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Μy only friend, the End


Θυμάμαι αμυδρά το άγχος του ψυχρού πολέμου, όταν άκουγα τους μεγάλους να λένε για πυρηνικό πόλεμο, μάλλον κατά την κρίση της Κούβας. Φόβος… Λίγο αργότερα, εκεί λίγο πριν την Χούντα ή ίσως και κατά την διάρκεια της Χούντας, θυμάμαι περίεργες οικονομικές δυσκολίες. Τυχαίνει να θυμάμαι καλά την πρώτη και στην δεύτερη πετρελαϊκή κρίση, και την ύφεση που τις συνόδευε, σε χώρα που θεωρείται υπερδύναμη, και όταν τέλειωνε η βενζίνη στο βενζινάδικο, απλά δεν έβαζες βενζίνη. Θυμάμαι το κράχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1987. Εκείνο ήταν κραχ (αλλά περίπατος, σε σχέση με το φθινόπωρο του 2008).

Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει «κλείσει» από τον Μάρτιο του 2008. Δεν θυμάμαι τι είχα δει ή τι είχα ακούσει, αλλά θυμάμαι ότι, εγώ και ένας φίλος μου, είχαμε καταλήξει, τότε, σε αυτό το συμπέρασμα. Το ότι καθυστερήσαμε, σημαίνει πολύ κυνικά, ότι πρόλαβαν μερικοί και έκαναν αναδιαρθρώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Και τώρα αυτό γίνεται. Πουλάνε ομόλογα όσοι είχαν για να γλυτώσουν τον μουτζούρη.

Έχω δει εταιρίες και οργανισμούς να φτάνουν στα όρια, να κλείνουν, και, γενικά, έχω σχεδόν κάνει την «κρίση» επάγγελμα. Άρα, χωρίς να με ευχαριστεί αυτό που γίνεται, τώρα που είμαστε εδώ, απλά περιμένω, με κάποια νοσηρή περιέργεια, να δω πως θα εξελιχθεί. Ξέρω ένα πράγμα: θα είναι αρκετά χειρότερα από όσο φανταζόμαστε, και θα κληθούμε να υποστούμε ή να στερηθούμε σε βαθμό που θα μας «ξενίσει».



Τι να πω; «Κουράγιο»… Και να θυμάστε ότι μέχρι πριν λίγους μήνες σας έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν» και μέχρι λίγο πριν λίγες ώρες σας έλεγαν ότι δεν θα θιγούν αυτοί που δεν φταίνε. Να τα σκέφτεστε αυτά τα χυδαία ψέματα, και να σκεφτείτε, ψύχραιμα, ποιοί φταίνε. Το πρόβλημα δεν έγινε μόνο του, ούτε φταίτε εσείς. Απλά εσείς, πληρώνετε.

Ο τίτλος είναι από το τελευταίο τραγούδι στο http://ophioussa.blogspot.com/2010/03/blog-post_28.html

10 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Από την Ναυτεμπορική

"Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο junk (υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων) επικαλούμενος αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.

Η S&P υποβάθμισε την χώρα κατά τρείς βαθμίδες στο BB+, στην κατηγορία "junk".

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές είναι αρνητικές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας ξανά.

Η εξέλιξη αυτή είναι «αποτέλεσμα της νέας εκτίμησης της S&P για τις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά", αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α-".

"ΒΒ+" σημαίνει ότι στο 80% των φυσιολογικών επενδυτών δεν του επιτρέπεται να έχει ελληνικά ομόλογα.

Αν νομίζαμε ότι έχει ενδιαφέορν να βλέπουμε τo spread να ανεβαίνει τους τελευταίους μήνες, τώρα θα ...καθηλωθούμε.

αμμοδύτης είπε...

Από το Πρώτο Θέμα

Σε αργία τίθεται ο διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου κ. Δημήτρης Μπουντούρης, μετά την διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος του από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ο κ. Μπουντούρης είχε παραπεμφθεί στον εισαγγελέα μαζί με τον αναπληρωτή διευθυντή της αμαρτωλής Πολεοδομίας από τη οποία εκδίδονται οι περισσότερες οικοδομικές άδειες στις Κυκλάδες, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ακίνητα) αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

H απόφαση για την οριστική παύση των καθηκόντων του ελήφθη ομόφωνα από το πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ! Έχει πολλούς τέτοιους. Η οργή του κόσμου θα γίνει βίαιη, και να μου το θυμηθείτε.

Ζάχαρη είπε...

θα ειναι σοκ.Πρωτη φορα οι Ελληνες δεν θα εχουν κυβερνηση που να τους ταζει και δεν θα εχει να τους δωσει.Εστω και στα λογια.
θα πρεπει να αποφασισουν με αλλα κριτηρια.Αλλα πρωτα πρεπει να τα βρουν.Μακρυς δρομος.


http://video.libero.it/app/play?id=38a1b6dfdc9d3c6c56fa4648d465d8e7

..................

Once upon a time you dressed so fine
You threw the bums a dime in your prime, didn't you ?
People'd call, say, "Beware doll, you're bound to fall"
You thought they were all kiddin' you
You used to laugh about
Everybody that was hangin' out
Now you don't talk so loud
Now you don't seem so proud
About having to be scrounging for your next meal.

How does it feel
How does it feel
To be without a home
Like a complete unknown

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΕΜΑΛΑ ΡΕΕΕΕ!!!

ygeia-life είπε...

Καλησπέρα σας, ‘εχω το blog http://e-typos.pblogs.gr/ με θέμα: Επίκαιρα θέματα - Ελληνικός Τύπος – Lifestyle.
Το mail μου είναι: vasarmidakis@gmail.com
Παρακαλώ θα ήθελα να βάλετε το blog μου στους συνδέσμους σας και θα κάνω και εγώ το ίδιο για το δικό σας blog.
Ευχαριστώ συνάδελφοι.

Ανώνυμος είπε...

Καλό το βίντεο. Ξεφτίλες

Ανώνυμος είπε...

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2309&reftab=61&t=%CE%9D%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF

!!!!?!

αμμοδύτης είπε...

Χαχαχα Ανώνυμε 10:34, η Μπιρμπίλη είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία μετά τα δύο διαμάντια που μας λένε τόσο καιρό ότι "λεφτά υπάρχουν". Ονόμασε το Υπουργείο της, "Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής", από μόνο του μπαρούφα. Από θαμώνας γυμναστηρίου έγινε συγγραφέας πρωθυπουργικών ομιλιών (λένε οι κακιές γλώσσες) και τώρα έχει θράσος και κάνει κυρήγματα. Υπουργείο Τέρνα το λένε, οι κακοί, το Υπουργείο της.

Θέλει να πληρώνουμε το ρεύμα 2 και 3 φορές πιο ακριβά, για να σώσουμε τους πελάτες της. Σε καιρό ύφεσης... Ονειρεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Από σκαι νέα

(ή - το πέταγμα πεταλούδας πάνω από τον άρρωστο καπιταλισμό: σορτάκηδες,παράγωγα και λοιπά τοξικά παραπροιόντα της "αγοράς")
Βέβαια γιατί να είναι η Ελλάδα η κορυφή του παγόβουνου, ε, αυτό είναι άλλο θέμα.....)

«Η Eλλάδα η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης»
Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του χρέους, δηλώνει ο Ν. Ρουμπίνι

27/04/2010 | 18:33 Τελευταία Ενημέρωση 18:33 27/04/2010
Ο Νουριέλ Ρουμπινί

Ο Νουριέλ Ρουμπινί
προηγούμενο 1 από 1 επόμενο
Ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία έκανε την Τρίτη ο αναγνωρισμένος οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι απλά το πρώτο «θύμα» των αγορών.

«Η κρίση του κρατικού χρέους θα επιδεινωθεί και οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων ενδέχεται να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αφού "σαρώσουν" τα ευάλωτα ευρωπαϊκά κράτη» δήλωσε.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Ρουμπίνι υπογραμμίζει ότι «τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες».

«Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι», επισημαίνει ο Νούριελ Ρουμπίνι.

Ο αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος έκρουσε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για την πιστωτική στενότητα, εξέφρασε φόβους ότι η αποτυχία να πάρουμε μαθήματα από την πιστωτική κρίση σημαίνει ότι ελλοχεύει μια μεγαλύτερη, πιο επικίνδυνη κρίση.

«Γίνεται λόγος πολύς για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει επανέλθει στις συνήθεις πρακτικές του - οικοδομεί μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές πρακτικές και ανταμείβει με ανάρμοστα μπόνους στελέχη και τρέιντερς - ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», τονίζει ο Νούριελ Ρουμπίνι.

«Οι κυβερνήσεις συζητούν για μεταρρυθμίσεις αλλά σχεδόν καμιά κυβέρνηση δεν τις έχει υλοποιήσει», καταλήγει ο αμερικανός οικονομολόγος.

sakalos είπε...

lefta yparxoyn! apo sk@t@ xeminame kai den exoume na tous rixoume...


YG: ammodyth prwkatavolika sygnwmh gia thn fraseologia, kane to giaourti!