Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αιολικά (συνέχεια)


Επειδή θα ξαναζεσταθεί το θέμα με τα αιολικά, θα ξαναπώ μερικά πράγματα:

1. Τα αιολικά παράγουν πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν το συμβατικό ρεύμα κοστίζει (χοντρική τιμή) €35 ή, έστω, €50 την μεγαβατώρα (με φόρους και «πρόστιμα») το αιολικό ρεύμα κοστίζει €150 - €250 την μεγαβατώρα. Την διαφορά αυτή (3-5 φορές, ή 300-500% πάνω) την πληρώνει ο καταναλωτής. Όταν ακούτε «αιολικό δυναμικό» να θυμάστε: 300%-500% καπέλλο. «Αιολικό δυναμικό» είναι το ρεύμα που θα μας ακριβύνουν. Αυτά για το «τσάμπα αιολικό ρεύμα».


2. Τα αιολικά καταστρέφουν την περιοχή όπου πάνε. Σε μεγάλη ακτίνα. Δείτε την μία μοναδική ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα: Μηδένισε, για πάντα, την αξία και του χωραφιού όπου βρίσκεται και όλα τα χωράφια σε ακτίνα μισού ή ενός χιλιομέτρου. Για αυτό, όπου πάνε, οι πάντες ξεσηκώνονται, αλλά συνήθως πολύ αργά, αφού έχει γίνει η καταστροφή. Για ρωτήστε… Όπου έχουν πάει στην Ελλάδα, στην Κρήτη, την Εύβοια, την Ευρυτανία, την Λακωνία, τις Σποράδες…


3. Τα αιολικά δεν δημιουργούν καμία θέση εργασίας. Σκάβουν, τα φέρνουν τα βάζουν και φεύγουν. Θα δουλέψουν για λίγο τα χωματουργικά και τα μπετά και μετά θα τα βλέπουμε, θα τα ακούμε και θα τα πληρώνουμε εμείς. Η Ισπανία, όπου έχει βάλει, μαστίζεται από ανεργία με τον τουρισμό εξαφανισμένο. Θέσεις εργασίας δημιουργούν στην Δανία και την Γερμανία που τις εξάγουν (τις Α/Γ και τα ηλεκτρολογικά τους)

4. Τα αιολικά δεν κάνουν τίποτα καλό για το περιβάλλον. Δεν μείωσαν καθόλου τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ούτε έκλεισαν κάποια συμβατική μονάδα. Αντιθέτως! Κάθε αιολικό MW που μπαίνει, χρειάζεται ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ να λειτουργεί για εφεδρεία. Και αυτό, γιατί όταν δεν φυσάει, το δίκτυο πρέπει να τροφοδοτείται απρόσκοπτα. Και συχνά φυσάει όταν δεν υπάρχει ζήτηση, και το αιολικό ρεύμα απλά πάει χαμένο. Μια συμβατική μονάδα έχει διαθεσιμότητα 95%, τα αιολικά έχουν διαθεσιμότητα 20-25%. Για αυτό και κοστίζει το ρεύμα τους 4 με 5 φορές πάνω από το συμβατικό. Παρενθετικά θα αναφέρω τον λόγο γιατί τα αιολικά δεν συμφέρουν: (α) Παράγουν όταν φυσάει και όχι όταν υπάρχει ζήτηση και (β) ούτε ο αέρας ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται.

5. Όπου τα αιολικά έχουν μεγάλο ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής, το ρεύμα είναι πανάκριβο. Η Δανία και η Γερμανία έχουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (και είναι πλούσιοι εκεί) εμείς έχουμε από τα φτηνότερα – αλλά θέλουν να το ακριβύνουν, έτσι, γιατί είμαστε …πλούσιοι.


Προεκλογική περίοδο έχουμε, ρωτήστε τους υποψήφιους : Τι πιστεύουν; Τι προτείνουν; Αν κάνουν τον τρελό και δεν απαντούν, ρωτήστε: Έχουν δώσει υποσχέσεις; Τουλάχιστον 2-3 υποψήφιοι τα προωθούσαν… Ποιοι από αυτούς θα επικαλεστούν τις χωροθετήσεις του αμαρτωλού Προεδρικού Διατάγματος της Ροδούλας Ζήση; Πώς δικαιολογούν την αύξηση στο ρεύμα; Ή σας περισσεύουν λεφτά για να τα δώσετε σε αυτούς;

Ρωτήστε τους ακόμα εάν έμαθαν τις απόψεις της κυρίας Σιούτη, τέως νομικής συμβούλου του κυρίου Παπανδρέου, ότι μπορούν να μπαίνουν ΑΠΕ στα καμμένα δάση... Αυτή είναι η Πράσινη Αειφόρος Ανάπτυξη.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν είπε ΟΧΙ ο Κροντηράς στην εταιρία που ηθελε να βάλει 300 στο νησί. Γιατί δεν εμφανίζεται ο μεσίτης τους στον Δημο να μας πει γιατί θα γεμίσουν το νησί?

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος δεν τα ξέρει αυτά που λες. Οι πιό πολλοί βλέπουν τηλεόραση που λέει ότι ο ουρανός γκρεμίζεται και θα σωθούμε από αιολικά, και ότι έχουμε πολύ αιολικό δυναμικό. Αυτή η προπαγάνδα έχει γίνει η αλήθεια. Ασε που τους λένε ότι θα έχουν τσάμπα ρεύμα.

Ανώνυμος είπε...

O Τζίμης Πανούσης στο ραδιοφωνικό σταθμό 98,9 για της ανεμογεννήτριες η εκπομπή ξεκινάει στις 12 τα μεσάνυχτα (σε πέντε λεπτά δηλαδή) και είναι η μεσημεριανή επανάληψη. Αξίζει!

Ανώνυμος είπε...

όσοι μιλάνε για Δανίες και Γερμανίες να ξέρουν ότι εκεί, τα αιολικά δεν ανήκουν σε ξ΄πενες πολυεθνικές αλλά σε ντόπιες κοινότητες που αποφασίζουν αυτές και όχι κάποιος φασιστοειδής γραφειοκράτης λαδωμένος από πολυεθνικά λόμπι

Ανώνυμος είπε...

σε ποια Αγ. Μαρίνα είναι η ανεμογεννήτρια;
Η σπασμένη της φωτό;
@αλλενάκι

Γιακορ είπε...

Συντοπίτες, σας πληροφορώ ότι ο πρόεδρος/κυβερνήτης της Σικελίας, που είναι μιά περιφέρεια αυτόνομη, αποφάσισε να ξυλώσει τα αιολικά. Σήμερα ήταν στην ιταλική τηλεόραση και άκουσα μια συνέντευξή του. Η Σικελία πέρασε πρόσφατα μια πολιτική κρίση για τα αιολικά, τα οποία προωθούσε η γνωστή Μαφία. Γιατι δεν τα θέλει πιά ο πρόεδρος; Καλό να προβληματιστούμε πριν αλλοιώσουν το τηνιακό περιβάλλον με όλα τα επακόλουθα.