Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Άντε και στα δικά μας... Να ακούσω κάποιον να ισχυριστεί ότι τα αιολικά ...ηλεκτροδοτούν


1) Υπάρχει αιολική ενέργεια; Ναι, ο αέρας που φυσάει έχει ενέργεια. Πολλή ενέργεια. Αυτή η αιολική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα ηλιακή, δηλαδή φυσάει επειδή υπάρχει ήλιος (και επειδή η Γη είναι αυτή που είναι, και γυρίζει). Και, ναι, στην χρονική διάσταση που ...υπάρχουμε, είναι ...ανεξάντλητη. Όσο υπάρχει "καιρός", κρύα, ζέστες, θα υπάρχει αέρας. Δεν χρειάζεται να σας πω πιο πολλά για τον αέρα, πότε φυσάει, πότε δεν φυσάει, πότε χαλάει ο κόσμος, πότε δεν αχνίζει.

2) Υπάρχει ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά;  Ναι. Όταν φυσάει, γυρίζει μια ανεμογεννήτρια, που παράγει ρεύμα. Η αιολική ηλεκτρική ενέργεια, όπως κι ο αέρας, είναι τυχαία και μεταβλητή. Να θυμάστε... Ούτε ο αέρας, ούτε η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύονται. Δηλαδή, αποθηκεύονται, αλλά δεν συμφέρει, ούτε μπορούν να αποθηκευτούν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

3) Είναι εφικτή η ηλεκτροδότηση από αιολικά;  Όχι. Δεν μπορούν αιολικά, από μόνα τους να ηλεκτροδοτήσουν ο,τιδήποτε (πέρα από αντλίες νερού, ή πράγματα που απλά μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε κάτι άλλο, που "αποθηκεύεται").  Τα αιολικά μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα δίκτυο, και εάν είναι λίγα, δεν ενοχλούν (αλλά ούτε και προσφέρουν τίποτα) και εάν είναι πολλά δημιουργούν και προβλήματα αστάθειας στο δίκτυο. Αλλά αυτά είναι τεχνικά θέματα. Τα σημαντικά ερωτήματα είναι δύο:  (α) Μπορούν τα αιολικά να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;  Όχι, δεν μπορούν. Ποτέ και πουθενά δεν το έχουν καταφέρει. Ούτε στην Δανία, ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Αυστραλία, ούτε πουθενά. 40 χρόνια τώρα...  (β) Μπορούν τα αιολικά να εξοικονομήσουν καύσιμα;  Μάλλον όχι.   Εάν συνυπάρχουν με κάρβουνο ή λιγνίτη, δύσκολα σβήνει μια λιγνιτική μονάδα όταν φυσάει, και δύσκολα ξαναπαίρνει μπρος όταν δεν φυσάει. Με μονάδες αερίου αυτό είναι πιο εφικτό, αλλά και εκεί, όταν αναγκάζεται μια μονάδα αερίου να ανεβοκατεβάζει ισχύ, καταλήγει να σπαταλάει περισσότερο αέριο από όσο εξοικονομεί με τα αιολικά.  Για αυτό και ποτέ και πουθενά δεν έχουν δημοσιευτεί στοιχεία εξοικονόμησης καυσίμων.  Τα αιολικά ούτε υποκαθιστούν ούτε καν εξοικονομούν λιγνίτη. Και μας κάνουν να εξαρτώμεθα από ακριβό φυσικό αέριο που και αυτού, του κάνουν ζημιά. 
4) Μα οι αιολικοί ισχυρίζονται ότι ηλεκτροδοτούν χιλιάδες σπίτια με τα αιολικά τους!  Οι αιολικοί είναι επαγγελματίες ψεύτες. Κοροϊδεύουν με δυσνόητες έννοιες, που δεν ξέρει και δεν οφείλει να ξέρει ο κόσμος, και το μόνο που τους νοιάζει είναι να επιδοτούνται και να πουλάνε κι άλλα αιολικά... Δεν ντρέπομαι να το πω. Είναι απατεώνες. Νόμιμοι απατεώνες. ΑΠΕτεώνες.  Η απάτη είναι ο Νόμος Μπιρμπίλη που νομιμοποίησε αυτή την πρακτική.

5)  Είναι τα αιολικά ΑΠΕ;  Όχι. Πρώτον, δεν είναι "ανανεώσιμα".  Μία ανεμογεννήτρια είναι φτιαγμένη από μπετόν (η βάση), σίδερο (ο στύλος), μεταλλικούς μηχανισμούς, φάϊμπεργλας (τα πτερύγια), καλώδια (στο δυναμό) και μαγνήτες (επίσης). Τίποτα από αυτά δεν είναι ανανεώσιμο, ούτε μπορεί να κατασκευαστεί από αιολικό ρεύμα.  Όλα τα αιολικά της Ευρώπης, διασυνδεμένα, ακόμα κι αν ήταν τσάμπα, δεν θα μπορούσαν να παράξουν αρκετό ρεύμα ούτε για ένα μέτρο καλώδιο. Ούτε για ένα κυβικό μπετόν. Ούτε για ένα κιλό σίδερο. Τόσο απλό.  Δεύτερον, δεν είναι πηγές ενέργειας.  Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους δεν κάνει και δεν φτάνει για ηλεκτροδότηση. Όποιος αμφιβάλει, του χαρίζω όσα αιολικά θέλει, να ηλεκτροδοτήσει ένα Κέντρο Υγείας. Θα χρειαστεί γεννήτρια. Η γεννήτρια θα εξοικονομεί ελάχιστο καύσιμο, αν εξοικονομεί, από την συνύπαρξη των αιολικών.

6) Τι κερδίζει η Άνδρος ή η Τήνος από αιολικά;  Θα δουλέψουν ίσως χωματουργικά και μπετά για 1-2 μήνες. Αν και συνήθως οι αιολικοί είναι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναδουλειές και δεν μοιράζουν εύκολα εργολαβίες. Θα δουλέψει και καμία ταβέρνα για όσες μέρες θα είναι εδώ τα συνεργεία. Και κανένας τοπογράφος μηχανικός, αν κάνει κανένα σχέδιο. Και κανένας αγρότης αν νοικιάσει το χωράφι του.  Και οι δικηγόροι με τα ασφαλιστικά μέτρα πολιτών. Θα περιμένει και ο Δήμος ποσοστά... Ο Δήμος μάλλον δεν έχει δει πόσα λεφτά χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ, ή δεν θέλει να καταλάβει ότι θα πληρώνει ο κόσμος 50% και 100% πάνω το ρεύμα, για να παίρνει χ% ποσοστά. Και δεν θα τα πάρει. Αφού όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα κοπούν και εδώ οι ταρίφες, και θα έρθει ο επιτήδειος ΑΠΕτεώνας, και θα πει "συγγνώμη μου τα έκοψαν, δεν έχω".

7) Τι χάνει Άνδρος ή η Τήνος από αιολικά;  Όπου πάνε, θα γίνει σκουπιδότοπος. Αυτά τα πράγματα θέλουν εκσκαφές και μπετά, κάνουν τον κόσμο άνω κάτω, χάνουν λάδια, κάνουν θόρυβο που ενοχλεί στα 2 χιλιόμετρα, φαίνονται από την ...Σύρο, διώχνουν τουρίστες, ιδίως τους "ήπιους" "εναλλακτικούς" τουρίστες, καταστρέφουν κυνηγότοπους,  προκαλούν πυρκαγιές. Χάρμα για Κυκλαδονήσια (ή οποιαδήποτε Ελληνικά βουνά).   Και ο σκουπιδότοπος θα είναι μόνιμος. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς μύλους που γίνονται ξανά ...πέτρες, τα αιολικά θα μείνουν όπου μπουν μέχρι να σαπίσουν περί την Δευτέρα παρουσία. Η Τήνος, που την ξέρω, έχει γίνει δημοφιλής για τα τοπία της και την παραδοσιακή της υπόσταση. Το να μπουν σκουπιδότοποι δεν θα βοηθήσει. Το ότι οι σκουπιδότοποι είναι άχρηστοι, ακριβοί και χωρίς κάποιο κέρδος είναι λεπτομέρεια.

8) Είναι "ανάπτυξη" τα αιολικά;  Τα αιολικά είναι κάτι ενοχλητικό, που κοστίζει λεφτά, το πληρώνουμε πανάκριβα και υποχρεωτικά, καταστρέφει περιοχές και τοπία.  Παράγει κάτι χρήσιμο; Δεν ηλεκτροδοτεί, δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες, δεν εξοικονομεί καύσιμα. Μάλλον πρόκειται για υπανάπτυξη, παρά για ανάπτυξη. Κοροϊδία. Κλοπή.

9) Μα όλα αυτά είναι αντίθετα με αυτά που μας λέει ο επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας δεν θέλει να αντιδράσετε για να βάλει τα αιολικά, τάκα τάκα, και από αυτά θα επιδοτείται χωρίς να ηλεκτροδοτεί τίποτα. Τσάμπα λεφτά για αυτόν. Πολλά τσάμπα λεφτά... Που τα δίνετε εσείς. Σε μετρητά, και σε γη.  Για αυτό τάζει καθρεφτάκια και χάντρες, και πάντα υπάρχουν πρόθυμοι... Εσείς πληρώνετε τα καθρεφτάκια και της χάντρες των πονηρών που τις περιμένουν. Μα, θα πείτε, το έχει εγκρίνει το Υπουργείο!  Θα σας έλεγα τώρα...

3 σχόλια:

iofarmak@otenet.gr είπε...

Τόσα παιδιάστικα επιχειρήματα μαζεμένα πρώτη φορά βλέπω!

αμμοδύτης είπε...

αν έχεις άποψη να την πεις. Και ανοίγω τα σχόλια, να μην νομίσει κανείς ότι λογοκρίνεσαι.

Τα παραπάνω δεν είναι επιχειρήματα, είναι συμπεράσματα. Γιατί δεν αρχίζεςι να λές: Στο Νο 1, έτσι κι έτσι, κι επομένως λάθος κλπ.

Περιμενω, με την ησυχία σου... Ζήτα και βοήθεια...

archaeopteryx είπε...

Άντε iofarmak... περιμένω και εγώ, για ψυχαγωγία!