Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Αμμώνια (1)


Λεπτομέρειες για τον Άμμωνα Δία δεν έχω, έτσι πρόχειρα, γιατί το google μου βγάζει ξενοδοχεία και κάποιον πιθανό ναό στην Χαλκιδική. Ωστόσο υπάρχει μια περιοχή, 50 περίπου μέτρα νότια από το λαγκάδι του Καναβά, στα Κάτω Μέρη που λέγεται Αμόνια ή Αμμώνια (αν θες να την συνδέσεις με τον Άμμωνα Δία, την Αιγυπτιακή ή Ελληνιστική εκδοχή του δικού μας). Τα "Αμμώνια" μου τα είχε αναφέρει η γιαγιά μου, ο φίλος μου ο Γιώργης που έχει εκεί τα πρόβατά του, και ο παπα Αντώνης στις "Αρχαιολογικές και Άλλες Διαδρομές", που κοντεύουν και έχω τελειώσει και με τις φωτογραφίες.

Δεν βρήκα στις φωτογραφίες του παπα Αντώνη φωτογραφία από τα "Αμμώνια", ενώ είχε φωτογραφίες από τα "Γράμματα", περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά. Έτσι πήγα προχτές, με τον φίλο μου, που ξέρει την περιοχή. Είδαμε την περιοχή, μου έδειξε την "Βοϊδοσπηλιά", και λίγο πιο πάνω ίχνος γωνίας πέτρινης με σχετικά μεγάλες πέτρες που δεν παραπέμπουν σε σταύλο. Πήρα φωτογραφίες και θα τις αναρτήσω με τις "Διαδρομές", ελπίζω σύντομα.

Στην φωτογραφία είναι το μονοπάτι που ανεβαίνει στα "Αμμώνια", παρακλάδι του παλιού μονοπατιού Κελιά-Πύργος. Οι παπούδες μας δεν πάχαιναν γιατί έπρεπε να κάνουν αυτή τη διαδρομή δύο φορές την ημέρα για 1-2 κιλά κατσικίσιο γάλα...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκεφτόμουν...αμνός, amnis

Amon meaning "builder", of Hebrew origin (λόγω των κτισμάτων που περιγράφετε)

κι έλεγα αν τα συνδυάζαμε μήπως και βγάζαμε κάτι, ανάλογα και με την περιγραφή στο άρθρο και τα τότε τεκταινόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μπορούσε να είναι αμνόνια, γιατί και το Δαμνόνι στην Νότια Κρήτη βοσκότοπος ήταν.
Παλιά, πολύ παλιά γιατί τώρα είναι...επιφυλάσσομαι για την λέξη.

Ανώνυμος είπε...

Οι ντόπιοι το λένε στα' Μώνια ή στ' Αμώνια. Δύσκολο να ξεχωρίσεις ξερολιθιές και κατ'κιά από άλλα πράγματα, σε μια περιοχή που έχει έντονη καλιέργεια και που κάθε παρατημένο πέτρινο κτίριο ανακυκλώνεται μία φορά κάθε 100 χρόνια. Η περιοχή έχει σταύλα και γκρεμισμένα σπίτια πιο κάτω, πρόσφατα. Αν ποτέ υπήρξαν έτοιμες δουλεμένες πέτρες θα είναι τωρα σε 10η ή 20ή χρήση. Συνηυθείζεται όταν θέλεις καλή πέτρα ή πλάκα να την παιρνεις (κλέβεις) από γκρεμισμένο παλιότερο κτίριο. Δες τις πέτρες της Πλάκας γύρω από την Ακρόπολη.

Ανώνυμος είπε...

το μονοπάτι που δείχνεις εδώ φαίνεται στον χάρτη στην οφιουσα.com;

αμμοδύτης είπε...

Φαίνεται καθαρά νοτιοδυτικά του λαγκαδιού «Καναβά» να ανεβαίνει από την άσφαλτο, προς την τοποθεσία «Καβάσ'» και από εκεί στις «Μάντρες» και ή πίσω προς Καλλονή ή δυτικά προς Καρδιανή. Είναι ένα δύσκολο, απότομα ανηφορικό αλλα καλοχτισμένο μονοπάτι που διατηρείται καθαρό γιατί το χρησιμοποιούν ακόμα 3-4 ντόπιοι για να πηγαίνουν στα πρόβατά τους και ένας δύ για να πηγαίνουν στο λαγκάδι,ψηλά, να παίρνουν νερό με λαστιχα.