Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Αγάπι - Βωλάξ

Δεν μου πάει να σας καληνυχτίσω ή να σας καλημερίσω με μακάβρια περίεργα.

Πολλοί από εσάς έχετε ακούσει για το χωριό Βωλάξ, χτισμένο μέσα σε γρανιτικούς βώλους, υπολείμματα παλιού ηφαιστείου (με κεντρικό πυρήνα το Κάστρο). Τα Αγάπι μπορεί να μην έχει την φήμη του Βωλάξ, αλλά είναι και αυτό ωραιότατο μεσαιωνικό χωριό.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαδρομή από Αγάπι προς Βωλάξ, από παλιό μονοπάτι που περνάει από δασικό τοπίο που νομίζω είναι από τα πιο όμορφα στην Τήνο (και δεν κατάγομαι καν από εκεί..)

Το μονοπάτι δεν φαίνεται στην αεροφωτογραφία και το περπάτησα για να το σημειώσω με το GPS. Ήταν τόσο όμορφο, που θα του αφιερώσω σελίδα στην .com που, κάποια στιγμή, όταν περάσουν τα επείγοντα, θα την ξαναπιάσω.

Σήμερα το πρωί τα χρώματα ήταν φθινοπωρινά, η θερμοκρασία ήπια, η ατμόσφαιρα μουντή (μόλις είχε γυρίσει βοριαδάκι), και το άρωμα από τα καζάνια μεθυστικό. Και του χρόνου.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην το αποτυπώσεις και πάει χαμένη η δουλειά. Εκεί δεν θέλει ο Μιχαήλ Άγγελος και οι άλλοι να κάνουν φράγμα;Το νερό δεν ξέρω που θα πηγαίνει.
Μάλλον για την ψύξη του αυλού απο το καζάνι της φωτογραφίας μιάς και δεν έχει καλό αποδοχάρ.

Ανώνυμος είπε...

Και του χρόνου.

Ανώνυμος είπε...

κανείς δεν θέλει να κάνει ζημιά στον τόπο του ανώνυμε 12:37. Ξέρω που θέλουν να κάνουν το φράγμα στην Γρίζα, είναι 700 ή 750 μέτρα πιο μέσα απο το γεφυράκι. Αυτός που το προωθεί για λογαριασμό του χωριού του, το κάνει με το χωριό του να τον στηρίζει. Εξ άλλου είναι ο ίδιος που έχει καθαρίσει το μονοπάτι που περπάτησε το «φίδι».

Όσο για το που θα πηγαίνει το νερό; Αν με μια στέρνα 100 κυβικών ποτίζεις 20 στρέμματα, καταλαβαίνεις τι σημαίνει για την ζωή των ανθρώπων που ζουν από την γη

Underwater είπε...

Το χωριό δεν νομίζω να τον στηρίζει 100%. Προσωπικά έχω ακούσει σχόλια οτι η σκοπιμότητα του φράγματος αμφισβητείται γιατί τα συγκεκριμένα νερά δεν καταλήγουν στην θάλασσα και άρα δεν πάνε χαμένα. Τα χρησιμοποιούν αγρότες παρακάτω.
Μήπως αυτός που προωθεί το έργο έχει χωράφια στην περιοχή και θα βολευτεί απ'τον δρόμο που θα ανοίξει με δημόσιο χρήμα?

αμμοδύτης είπε...

εάν ενδιαφέρει, 11 ή 12 άτομα είδα προχτές στο Αγάπι, δεν ξέρω τι ποσοστό των χωριανών εκπροσωπούν, ούτε νομίζω είχαν λόγο να μου πουνε παραμύθια, αλλά κατάλαβα ότι θεωρούν ότι το φράγμα «στην Γρίζα» θα τους έλυνε πρόβλημα νερού. Προσωπικά δεν ξέρω που είναι η τοποθεσία

Underwater είπε...

Τί να πεις? Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Πάντως είναι απορίας άξιο πως αντί να καμαρώνουν για την περιοχή τους και την ομορφιά του τοπίου να προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αλλοιώσουν (βλ. αυθαίρετους δρόμους που ξεφυτρώνουν πάνω σε μονοπάτια, κλπ).
Η λαγκαδιά του Αγάπι γεμάτη περιστεριώνες είναι ισάξια αν όχι πιο όμορφη απ'τον Ταραμπάδο. Γιατί δεν προσπαθούν να αναδείξουν την περιοχή και να δημιουργήσουν περιπατητικές διαδρομές ανάμεσα στα μνημεία? Aπ'οτι έχω δει χρειάζεται ένα μικρό γεφύρι για να περνάς στην αντίπερα όχθη που είναι οι περιστεριώνες. Θα κοστίσει λιγότερο απ'το φράγμα και θα φέρει περισσότερο κόσμο στο χωριό.