Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Προοπτική

Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου μέχρι τώρα, έχουν αλλάξει πολλά. Σαφώς και είμαστε καλύτερα σήμερα. Σαφώς έχει πέσει η παιδική θνησιμότητα, η ανεργία, η φτώχεια. Την δεκαετία του '50 (που δεν την πολυθυμάμαι) και του '60, πολλοί είχαν το όνειρο του μεροκάματου, του σπιτιού με δικιά του ξεχωριστή πόρτα. Είχαμε περιπέτειες σαν «Δημοκρατία», αλλά δεν θα έλεγα ότι είμαστε ανελεύθεροι, και σίγουρα πολλοί θα πούνε ότι η μεσαία τάξη διπλασιάστηκε, δημιουργήθηκε πλούτος, και είμαστε πολύ καλύτερα.

Δεν ξέρω αν οι αξίες μας, ή η ηθική μας ή η παιδεία μας βελτιώθηκε. Δεν ξέρω πόση από την ευημερία είναι ψευδαίσθηση, πόση είναι με δανεικά και πόσο θα ξεφουσκώσει η φούσκα, και ποιους θα επηρεάσει περισσότερο. Το μόνο που είμαι σίγουρος είναι ότι οι εξελίξεις δεν είναι απόλυτα ελέγξιμες και κανείς σοβαρός δεν μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες του τι γίνεται στην διεθνή αγορά.

Μιλήστε με τους παππούδες σας. Ρωτήστε πως ήταν η δεκαετία του '50 στην Ελλάδα, νωρίτερα, αν θυμάται κανείς. Βρείτε μυθιστορήματα του Μυριβήλη, του Τερζάκη του Καραγάτση ή του Βενέζη. Αυτή ήταν η Ελλάδα πριν την τηλεόραση, τα εορτοδάνεια και τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Θυμάται κανείς τον νεαρό της εικόνας;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτά να τα βάζεις το πρωί γιατί νυχτιάτικα μας μαυρίζεις

Ανώνυμος είπε...

"Δεν ξέρω αν οι αξίες μας, ή η ηθική μας ή η παιδεία μας βελτιώθηκε."

Βελτιώθηκαν.

Η αξία με το "μέσον" ή κοινώς "ρουσφέτι" σφιχταγκαλιάζονται.

Ηθική, μάλλον άγνωστη λέξη πλέον, πρέπει να βάλουμε το γνωστό +(σταυρουδάκι) μπροστά στο λήμμα της στο λεξικό, όπερ σημαίνει λέξη που δεν χρησιμοποιείται πλέον. Dead.

Κι η παιδεία μας βελτιώθηκε...προς το χειρότερο όμως.

Ανώνυμος είπε...

Πάω στοίχημα πως λίγοι θα θυμούνται τον νεαρό της φωτογραφίας, όπως λίγοι θα θυμούνται πια και τα "καλά της Κυριακής",

Και γιατί να τον θυμούνται άλλωστε, τι τους είναι.

Τα εορτοδάνεια και όλα τα ....δάνεια εκπλήρωσαν το όραμά του κι έχει πια ρούχα ακριβά και αμάξι σπορ μοντέλο, μεζονέτα κάι Jeep προ παντός αυτό Θεέ μου!
Μούρη δέκα καρδιναλίων κι όταν σε ρωτούν λένε: "ξέρεις την οδός.."
"γεννηθείς" άνδρες και γυναίκες.

Ο πειναλέων, πέθανε κύριοι κι άφησε απογόνους. Τους νεοέλληνες.

Ανώνυμος είπε...

εγό πεδή μου πάντα σου το έλεον, προσαιξε της σόμπας το πετρέλεον.

Ανώνυμος είπε...

Μπόστ!