Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

1854-1918


Εκεί γύρω στα 1850, τα πράγματα ήταν περίεργα στην Ευρώπη. Ο Καρλ Μαρξ ήταν στο Λονδίνο. Η Βασίλισσα Βικτώρια ήταν ενοχλημένη με τον Ναπολέοντα τον γ’ που είχε κάνει το πραξικοπηματάκι του… Οι Πρώσοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να μην φτιάξουν «εδώ και τώρα» το πρώτο ράϊχ. Οι Ρώσοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να μην πάνε για την Βασιλεύουσα

Οι Ρώσοι υπέκυψαν. Το 1853 ο Τσάρος Νικόλαος α’ έστειλε τελεσίγραφο στον Σουλτάνο «να προστατεύει τους ορθοδόξους Οθωμανούς υπηκόους». Εμάς μας είχε «προστατέψει» 60-80 χρόνια πριν… Θυμάστε τον Γαβριήλ;

Οι Αγγλογάλλοι μας έβαλαν χέρι να μην κουνηθούμε και πήγαν στην Καλλίπολη. Οι Αυστριακοί με τους Αγγλογάλους. Και από την Καλλίπολη στην Κριμαία. Χάσανε από …logistics.



Από εδώ και κάτω διαβάστε λεπτομέρειες στα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα...

Προφανώς, κάπου έχασαν την ...υπομονή τους και οι Πρώσοι...


Έχει άλλους 3-4 χάρτες ως το 1944... Δεν κάνω μάθημα ιστορίας, κοιτάξτε πως μεγαλώνει ο χάρτης μας...

Την ιδέα για τους χάρτες μου την έδωσε κάποιος «Μάριος Αντύπας» στο
http://www.antinews.gr/?p=4790. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι κανείς μας (και σχεδόν σίγουρα κανείς που να διαβάζει blogs) δεν γνώρισε πόλεμο. "Είναι πολύ χειρότερο", μου έλεγε ο μπάρμπα Τζώρτζης, "από ό,τι άλλο ξέρεις". Εκείνος πρόλαβε τον Α'.

3 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Οι χάρτες είναι από το «Penguin Atlas of Recent History, Europe since 1815» του Colin McEvedy, Penguin Books 1982

Ανώνυμος είπε...

Είσαι μέσα. Κι`εγώ εντυπωσιάστηκα από τον Μ. Αντύπα και τα γραφόμενά του και τον έκανα αναζήτηση γκουγκλ . Γράφει και διηγήματα περίεργα. Πάντως έχει δίκιο ότι και να λέμε.
Διάβασε ένα ποστ του στο φόρουμ "ΓΕΝΙΚΑ" του tempotv.gr λέει αλήθειες όντως.

Ανώνυμος είπε...

http://tempotv.gr/portal/index.php/topic,1964.0.html