Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Το Μεγάλο Παιχνίδι


Πότε ξεκίνησε η κρίση; Σάββατο βράδυ ήταν... Στην συγκίνησή μας (από την λύπη, τα δακρυγόνα, την οργή και τις αναμνήσεις), μέρες τώρα δεν βλέπουμε τι γίνεται.

Σε διεθνές επίπεδο, η ύφεση εμφανίζεται δειλά-δειλά, κάτι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εδώ και εκεί… Στην Ελλάδα ισχύει το 2% το μήνα.

Το δολάριο, από την μία πέφτει εδώ και 3-4 μέρες, από την άλλη, έχει αρνητική απόδοση στους 3 μήνες, και μηδενική στους 6. Βάζεις 100, σε τρεις μήνες παίρνεις 99! Άρρωστο. Flight to quality, και εξάντληση του όπλου των επιτοκίων... Να παρακολουθείτε την σχέση ΗΠΑ και Κίνας, τα νομίσματά τους, την Ταϊβάν,την Ινδία, και το Πακιστάν. Το Μεγάλο Παιχνίδι συνεχίζεται (δείτε εδώ
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Game
και εδώ http://www.amazon.com/Great-Game-Struggle-Central-Kodansha/dp/1568360223

Να την διαβάσετε, την τριλογία του Hopkirk για το Μεγάλο Παιχνίδι. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι εκεί. Οι Γερμανοί εναντίον των Άγγλων για το Ιράκ, οι Τούρκοι με τους Γερμανούς, εμείς διχασμένοι, αλλά με τους Άγγλους, ο Κάιζερ …μουσουλμάνος, κάπου τέλειωσε ο καυγάς και εμείς ξεμείναμε στην Anadolu.

Η Ευρώπη, απ’ την άλλη, λίγο ασυντόνιστη. Η πλούσια Γερμανία θέλει σταθερό νόμισμα και υγιή, μη πληθωριστική οικονομία. Η Αγγλία, θέλει stimulus (παιχνιδιάρηδες οι Αγγλοσάξονες). Εμείς, αυτή την φορά με τους Γερμανούς. Αυτό, σημαίνει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ελάχιστες παροχές ή δημόσιες «επενδύσεις», φόροι, φόροι, φόροι. Δεν πολιτικολογώ, ψυχανεμίζομαι.

Τα γνωστά σε όλους πια spreads των ελληνικών ομολόγων και των CDS έχουν ξεφύγει. Όσο εμείς θρηνούσαμε και αναλύαμε, το 10ετές μας ξεπέρασε τα 200 bp’s. Ο πιστοληπτικός μας βαθμός είναι επισήμως «Α» αλλά το «ΒΒ+» δεν είναι μακριά και ψιθυρίζεται. Αυτό είναι κακό, στην ουσία μας βάζει ανεπίσημα ή επίσημα, στο …IMF. Δηλαδή σφίξιμο τώρα, ή σφίξιμο αργότερα.

Ο κ. Προβόπουλος κάτι είπε για 2 ή 4 χρόνια και ανάγκη αυστηρής πειθαρχίας (όσο κάναμε βαλλιστικές ή ανθρωπιστικές αναλύσεις). Οι σοφοί γέροντες της χώρας, 10 χρόνια τώρα λένε ότι ζούμε 30% καλύτερα από όσο μας παίρνει. Δεν έχουμε ιδέα τι διάσταση θα πάρει η κρίση, αν μας έρθει, με τα μυαλά που κουβαλάμε.

Θ. Πολυξέρης
http://www.antinews.gr/?p=4634

Τώρα, τι σχέση έχουμε εμείς και τα οικονομικά μας με το Μεγάλο Παιχνίδι; Υπάρχει Ξένος Δάκτυλος στα τεκταινόμενα;
a. v. m.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με δύο «ταχύτητες» η μάχη κατά της ύφεσης στην Ε.Ε.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/13/1605181.htm

Ανώνυμος είπε...

Οι απολυσεις εξω ειναι εκαντονταδες χιλιαδες, οχι δεκαδες

Ανώνυμος είπε...

Αν καταλαβαίναμε πως παίζεται, χρόνια τώρα, το Μεγάλο Παιχνίδι, θα είχαμε γλυτώσει τραγωδίες και ήττες και θα ξέραμε τι παίζουν και τι θέλουν οι Μεγάλες Δυνάμεις, και θα βγαίναμε ή κερδισμένοι ή λιγότερο χαμένοι. Αλλά κρίμα στα Κολλέγια και τα Λονδίνα. Φραπεδιές, μαγκιές, νταβατζιλικια… Και συναισθηματισμός! Ανάμεσα στους συναισθηματικούς επαναστάτες και την κουτοπόνηρη φιλόδοξη αλλά όχι ιδαίτερα διαβασμένη ΥΠΕΞ εξακολουθούμε και είμαστε τα τριτοκοσμικά θύματα, τα πιόνια.