Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Επιδείνωση (2)


Πάντα, όταν ζοριζόμουν, σκεφτόμουν το νησί, τις εικόνες του, το τοπίο του, την μυρουδιά του, την υγρασία του και την γεύση του. Είναι ένα δύσκολο νησί, το δικό μου. Δεν έχει την ελαφρότητα της Πάρου, η το θειάφι της Σαντορίνης. Έχει όμως διάχυτη μεσαιωνικότητα και διαχρονικότητα, γιατί είναι ένα φτωχό νησί, προστατευμένο από τον προσκυνηματικό του τουρισμό.

Η επιδείνωση ξεκινάει με το αυξανόμενο spread των Ελληνικών ομολόγων από τα Γερμανικά και από ένα είδος ασφάλιστρου «κατά υποθετικής μας χρεωκοπίας», που έχει ανέβει και μας βλέπει ήδη σαν αυξημένο ρίσκο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία και τις τράπεζες, που αφού είχαν την φαεινή ιδέα να αγοράσουν ίδιες μετοχές (για αυστηρά δικούς τους λόγους), τώρα θα δανείζονται και θα δανείζουν ακόμα ακριβότερα, γονατίζοντας την ήδη σκυμμένη οικονομία.

Το εμπόριο… Συμφωνώ, είναι λίγο παρασιτικό, αλλά είναι πηγή χρήματος και απασχόλησης. Κάθε μαγαζί που καταστρέφεται, είναι €500.000 κόστος, €500.000 απώλεια τζίρου και 2-3 υπάλληλοι. Τα νέα και η ντροπή έχουν ήδη κάνει τον γύρω του κόσμου. Οι επιφυλακτικοί υποψήφιοι τουρίστες ούτε καν θα κοιτάνε προς τα εδώ, οι υποψήφιοι επενδυτές… καλά, αυτό είναι ανέκδοτο, πλέον.

Αδύνατον να προβλέψω που σταματάει, αν συνεχίσει αυτό που γίνεται, για άλλες τρεις ημέρες…

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τρελλα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στην Αθήνα. Μείνε στο νησί (αν είσαι εκεί)

Ανώνυμος είπε...

Προβοπουλος: «ήδη για τα ελληνικά 10ετή κρατικά ομόλογα το επιτόκιο κινείται στις 170 μ.β. ψηλότερα από τα γερμανικά, όταν πριν από ενάμιση χρόνο ήταν στα όρια των 30 μ.β. και συμπλήρωσε με έμφαση: «δεν τολμώ να προβλέψω τι θα συμβεί στο κόστος δανεισμού, όταν χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική».

zavodiniakia είπε...

Οι ασφαλιστικές εταιρίες μιλάνε για ζημιές 20 εκατομμυρίων €. Αυτό θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι γενικά. Οι συνολικές ζημιές ακούγονται στα 200 εκατομμυρίων €. Αυτό εμείς θα το πληρώσουμε, ή δεν θα το αντικαταστήσουμε