Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Η Τήνος αντικατέστησε την Δήλον


Πάντα απορούσα στο σχολείο, γιατί το μάθημα της Ιστορίας σταματούσε κάπου εκεί με την μάχη του Δράμαλη… Εγώ πήγα σχολείο παλαιότερα, και τότε δεν μας έλεγαν για τον …συνωστισμό στην Σμύρνη (και φυσικά ο,τιδήποτε είχε σχέση με αριστερούς, και εμφύλιο δεν υπήρχε καν).

Φαίνεται ότι η νεότερη ιστορία του τόπου πονάει, γιατί κρύβει διχασμό, απάτη, ψέματα, και πολλή ανθρώπινη ταλαιπωρία. Γιατί να είναι διαφορετική η Τήνος; Το ότι ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι περισσότερο μπίζνα από ότι σωτηρία ψυχής δεν ήθελε μεγάλη διορατικότητα για να το φανταστώ. Περνάω μπροστά από την «εξέδρα» και τον νέο και τον παλιό «δρόμο της Παναγίας» αρκετά συχνά. Η έκπληξη ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν είδα συσχέτιση της Εύρεσης, το 1823, με το …Μεγάλο Παιχνίδι. Ο νεοελληνικός εθνικισμός, η ίδια μας η ύπαρξη συνδέεται με την ίδια άσκηση.

«Η Τήνος αντικατέστησε την Δήλον… Απέθαναν οι παλαιοί θεοί!...Απόγονοι των παλαιών ιεροδούλων της Δήλου, τας οποίας εξαποστέλλουν η Σμύρνη πάλιν, η Σύρος, η Κωνσταντινούπολις, αι Αθήναι, έρχονται και αυταί τακτικαί προσκυνήτριαι, με βαμμένα πρόσωπα και προκλητικάς ενδυμασίας, με διπλούν σκοπόν ταξειδίου, προσκύνημα και άγρα πελατών. Όπως η Δήλος και η Τήνος… Οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους…» (από το βιβλό του Άγγελου Τανάγρα (1877-1964), στο βιβλίο της Κατερίνας Σεραϊδάρη, σελ. 23)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απ'το δίκτυο: "Ο κ. 'Aγγελος Τανάγρας, ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, κατάφερε να συγκεντρώσει το 1923 την αφρόκρεμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην εταιρία αυτή. Κατάφερε και επέτυχε την αναγνώριση της από τη Βρετανική SPR και χάρη στις θεωρίες και τις έρευνες του τον αναγνωρίσατε ως Επίτιμο Μέλος της, υπέρτατη τιμή για έναν τέτοιο άνθρωπο.
Η ελληνική εταιρία αποδείχθηκε ότι στηρίχθηκε στην ηγετική μορφή ενός ανθρώπου, μιας και όταν αποχώρησε η εταιρία σύντομα έκλεισε."

Ανώνυμος είπε...

Οι Τηνιακοί μετανάστες δεν περνούσαν πάντα καλά. Οι Σύλλογοι, στην Πόλη και την Αθήνα (για Σμύρνη δεν έχω ακούσει) ήταν μεταξύ άλλων για κάποια προστασία των νέων και κυρίως των κοριτσιών.