Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Βιοκαύσιμα


Γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική στην σελίδα 7: «Έλλειμμα εθνικής στρατηγικής για ανάπτυξη βιοκαυσίμων»... «καύσιμα μεταφορών και αειφόρος ανάπτυξη». Άλλη κοροϊδία. Το βιοντήζελ και η βιοαιθανόλη καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα για να παραχθούν από ότι προσφέρουν τα ίδια! Απλά επιδοτούν αγρότες και επιχειρηματίες χωρίς αντικείμενο. Να το πω αλλιώς; Δημιουργούν νέες προβληματικές επιχειρήσεις.

Να ένα μηχάνημα στην Ηρακλειά. Πρέπει να είναι αιολική αφαλάτωση. Όσο κοροϊδία και απάτη θεωρώ τον αιολικό ηλεκτρισμό, τόσο θεωρώ ότι έχει νόημα η αιολική αφαλάτωση. Για ένα και μόνο λόγο: Σε αντίθεση με το ρεύμα που δεν αποθηκεύεται, και ή έχεις ρεύμα ή δεν έχεις, το νερό αποθηκεύεται, και είναι απόλυτα λογικό ένα νησί που δεν έχει νερό, αντί για πετρελαιοκίνητη αφαλάτωση, να έχει αιολική. Αυτό που βλέπετε και μία, ή περισσότερες δεξαμενές. Πάνε περίπατο τα προβλήματα ισχύος αιχμής ή βάσεως, εξανεμίζεται το πρόβλημα σταθερότητας του δικτύου ή εναλλακτικής ηλεκτροπαραγωγής όταν δεν φυσάει.

Στις Κυκλάδες, βιοκαύσιμα είναι οι σπάρτοι, τα φρύγανα, τα καλάμια (για φούρνους) και οι βουϊδιές (για ρακί και πετιμέζι). Βιοκαύσιμα είναι και οι π_
ρδές από αγελάδες, αλλά χρειάζονται δίκτυο συλλογής... Τι ακριβώς κάνει το μηχάνημα, δεν ξέρω, ελπίζω να είναι αφαλάτωση...

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οντωσ ειναι αιολικη αφαλατωση και μαλιστα πηρε βραβείο η περιφερεια Ν Αιγαίου από την Ευρώπη

αμμοδύτης είπε...

Όσο έχω διαβάσει, η αιολική αφαλάτωση συμφέρει. Δεν έχω πρωτογενή πείρα, απλά λέω τι έχω διαβάσει.

Underwater είπε...

Σημαντικό βιοκαύσιμο είναι και η αγκινάρα (και τα υποπροϊόντα του φυτού της αγκινάρας). Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε εσείς εκεί στο Λιβάδι?

u.f.o. είπε...

Επειδή τα ερπετά, τα αμφίβια και οι ανώνυμοι δεν φημίζονται για τις τεχνολογικές τους γνώσεις σας μεταφέρω απόσπασμα από άρθρο του kykladesnews.gr:
'Με ένα «γιούπι» ανακοίνωσε ο διοικητής του σκάφους Εndeavour στην αίθουσα ελέγχου της ΝΑSΑ ότι το σύστημα ανακύκλωσης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που μετατρέπει τα ούρα σε πόσιμο νερό λειτουργεί, έπειτα από επίπονες προσπάθειες πέντε ημερών.'

Ανώνυμος είπε...

U.F.O. το 'επίπονες' σε τί ακριβώς αναφέρεται?

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που θα πω αφορούν εν μέρει την συζήτηση που έγινε στην αναρτηση "κουφονήσι".
Βλέπω ότι τα πάντα γυρνάνε γύρω από το χρήμα. Το θέμα είναι τι ζηταμε.
Θα θέσω μια απλοική σκέψη:
Το περιβάλλον δεν γνωρίζει τι είναι το χρήμα.Δεν ξέρει τι είναι. Το περιβάλλον ξέρει ότι του κάνει κακό το co2, οι θειούχες ενώσεις και γενικά ότι παράγεται απο τη καύση του πετρελαίου και του λιγνίτη. Οποτε όσες μέρες κι αν δουλευουν αυτες οι ανεμογεννήτριες ωφελούν το περιβάλλον. Είτε είναι 300 είτε είναι 200. Αυτές τις μέρες δεν καίγεται κάρβουνο στα λιγνιτορυχια της Κοζάνης και της Πτολεμαίδα οπότε δεν μολύνεται το περιβάλλον και συνεπώς εισπνέουν λιγότερη τεφρα οι άνθρωποι εκεί πάνω (εντελώς απλές σκέψεις).
Ας υποθέσουμε ένα ιδανικό κόσμο όπου η ενέργεια παράγεται αποκλειστικά από τις εκατομμύρια Α/Γ που έχουμε στήσει σε όλο το κόσμο. Αμέσως η γη καθάρισε από τη μόλυνση. Δεν ξέρω βεβαια ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος για μένα και πόσα θα με χρεώνει η ΔΕΗ κάθε μήνα στο λογιαριασμό υπερ των Α.Π.Ε. και πόσα θα έχουν βγάλει όλες αυτές οι κατασκευαστικές εταιρείες. Το περιβάλλον θα έχει σωθεί όμως. Το θέμα είναι ποιο έχει προτεραιότητα.
Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια κοινωνία που έχει ως πυρήνα το χρήμα και όχι το περιβάλλον. Ότι πράττουμε, ότι σκεφτόμαστε, ότι συζητάμε, και γενικά ότιδήποτε κι αν κάνουμε περιστρέφονται γύρω-γύρω από το χρήμα. Σταθερά όπως τα ηλεκτρόνια γύρω από το πυρήνα ενός ατόμου. Άλλος στην εσωτερική στιβάδα και άλλος στις εξωτερικές ανάλογα πως έχει φιλοσοφήσει τη ζωή του. Πάντα όμως όλοι ανήκουμε σε κάποια στιβάδα. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτο το σύστημα που λέγεται καπιταλιστικό.
Δεν ξέρω αν τελικά κάνουνε καλό οι ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν τόσοι παραμέτροι κιέχω μπερδευτεί. Αν κάτσω και το σκεφτώ με βάση το χρήμα (οικονομικό όφελος) ίσως όχι, αλλά παντα υπάρχει και μια...αιχμή!

u.f.o. είπε...

Καλά τώρα ανέβηκε το επίπεδο....Ανώνυμε μου είναι δύσκολο να σας το περιγράψω με λόγια. Ο αρχέγονος άρχισε τα φιλοσοφικά και με κόμπλαρε.

αμμοδύτης είπε...

Το χρήμα… δεν αναφέρομαι σε χρήμα εδώ, αλλά το «χρήμα» χρησιμοποιείται για να μετράει το κόστος κάποιου πράγματος. Πάρε τις ανεμογεννήτριες: Κοστίζουν για να κατασκευαστούν. Κοστίζουν για την άδεια και την εγκατάσταση, κοστίζουν για την λειτουργία. Αν έχει κοστολογηθεί κάθε πτυχή της κατασκευής σωστά, ξέρεις τι αγοράζεις. Κοστολογήθηκε το CO2 που παρήχθη στην κατασκευή αλουμινίου, σιδήρου, χαλκού, πλαστικού, ρουλεμάν, ανθρακονημάτων, κλπ κλπ; Ελπίζεις ναι. Και πόσο κάνει η γή στην οποία μπαίνει η ανεμογεννήτρια; 1000 ευρώ το χρόνο αν είναι «άχρηστη» γη, ή 500.000 ευρώ το στρέμμα αν είναι σε κυριλέ περιοχή στην Μύκονο. Και πόσο κάνει το τοπίο που χαλάς; Ή δεν χαλάς το τοπίο; Έχει κόστος το τοπίο; Ο θόρυβος της ανεμογεννήτριας; Τσάμπα; Ενοχλεί τα γεράκια; Τσάμπα;

Οι ανεμογεννήτριες προϋποθέτουν πολλές επιδοτήσεις και πολλά τσάμπα πράγματα. Και παράγουν ρεύμα μόνο όταν φυσάει, και σε στεγνά οικονομικά δεν συμφέρουν. (Συμφέρουν στο ιδιοκτήτη και στον Γενικό Γραμματέα που τά’πιασε για να δώσει την άδεια, αλλά δεν συμφέρουν στους υπόλοιπους -- νομίζω)

Το χρήμα, σε αυτή την περίπτωση, αν η κοστολόγηση γίνει τίμια και σωστά, σου λέει αν πρέπει να κάνεις κάτι ή όχι. Φυσικά, αν κάποιος πονηρός χαρακτήρισε τα χωράφια του παππού μου βιομηχανική ζώνη για να βάλει κάποιος άλλος ανεμογεννήτριες, εκεί μιλάμε για την Τηνιακή εκδοχή του Βατοπεδίου… Και όταν έρθει η ώρα, έτσι θα αντιμετωπισθεί

Ελληνας Ναύτης είπε...

Oraies oi fotografies ammodyti. Einai mia pnoi Tinou se alla pio krya meri.
Epeidi eho kairo na ertho sto nisi yparhei kanena update gia viologiko?

αμμοδύτης είπε...

matelot Grec ταξιδευω με την φαντασια μου σε αγονη γραμμη για Ναξο...Θελω να δω αν και η Ναξος ειναι μαγικο νησι

Καμια εξελιξη για βιολογικο...τον πηγαν απο δω, τον πηγαν απο κει...δεν εχω μαθει

Νασαι καλα

Ανώνυμος είπε...

Αμμοδύτη επαναλαμβάνεις αυτά που είπα προηγούμενως. Όλα εξαρτώνται από το ΚΟΣΤΟΣ.
Συμφωνώ ότι κάποιοι εκμεταλεύονται τις Α.Π.Ε για το ΚΕΡΔΟΣ.
Όμως σε λογικότερα πλαίσια συμφέρουν. Αν μπορούσαμε να τις δούμε αμερόληπτα χωρίς να αποσκοπούμε στο να γεμίσει η τσέπη μας, συμφέρουν (για το περιβάλλον).
Στο ότι ξοδεύεται ηλεκτρική ενέργεια για να φτιαχτούν οι Α/Γ, θα μπορούσαμε να έχουμε Α/Γ οι οποίες θα παράγουν ρεύμα για να κατασκευασούν οι νέες Α/Γ.Και πάει λέγοντας.
Πάντως πιστεύω ότι οι ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με τα φωτοβολταικά φτιάχνουν το τέλειο δίδυμο. Ένα υβριδικό δίδυμο θα έλεγα. Όπως στη φωτογραφία της παρούσας αναρτησης (διακρίνω φωτοβολταικά στην βάση αν δεν κανω λάθος). Όταν υστερεί η πρώτη από τον αέρα την μέρα, έρχεται το φωτοβολταικό να την αναπληρώσει ενώ αντίθετα τη νύχτα που υστερεί το φωτοβολταικό ο αέρας συνήθως είναι στα φόρτε του.
Μάλλον πρεπει να δούμε τις Α.Π.Ε θετικότερα αλλιώς σε μελλοντική κρίση πετρελαίου στο μέλλον, θα πάρουν τη θέση του πετρελαίου τα πυρηνικά. Μια μορφή ενέργειας ,κατα τη γνώμη μου, για την οποία δεν είναι ακόμα έτοιμος ο άνθρωπος να την διαχειριστεί.Κρύβει ολέθριες καταστροφές για το περιβάλλον.
Δυστυχώς όμως φωτοβολταικά και Α/Γ στοιχίζουν ακόμα ακριβά για ιδιωτική χρήση.
Και πάλι έρχεται η έννοια κόστος. Φαντάζεσαι να κοστίζαν ελαχιστα και ο καθένας να μπορούσε να βάλει στην ταράτσα του ένα φωτοβολταικό, έτσι απλά όπως βάζει ένα ηλιακό θερμοσίφωνα. Τότε κανένας μας δεν θα είχε ανάγκη την ΔΕΗ και τους λογαριασμούς της. Ούτε θα αναγκαζόταν να φτάξουμε βιομηχανικές περιοχές για να τοποθετήσουμε τις Α.Π.Ε.

αμμοδύτης είπε...

πως θα δουλεύει αρχέγονε, το τραίνο, το χυτήριο, το μετρό, την μέρα που βρέχει και δεν φυσάει;

Διπλό κόστος εγκατεστημένης ισχύος. Διπλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωραίες οι ΑΠΕ αλλά ή για υπανάπτυκτους αφρικανούς (συγνώμη έλληνες) ή για επιστημονική φαντασία. Οι Α/Γ δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για να φτιαχτούν άλλες Α/Γ. Μία Α/Γ βγάζει δεν βγάζει στην ζωή της το ρεύμα που κατανάλωσε για να φτιαχτεί: Δεύτερος νόμος θερμοδυναμικής, σχεδόν.

Ωστόσο είναι απλό: Αν σου αρέσει να πληρώνεις διπλό ρεύμα, πλήρωνε και το δικό μου να σε ευγνωμονώ.

Μην ανησυχείς ωστόσο. Λίγο η ύφεση (άδεια ταμεία, επιδοτήσεις γιοκ), λίγο η τιμή του πετρελαίου (το ασύμφορο μόλις έγινε απαγορευτικό)... Το 80% των σχεδιασμένω ΑΠΕ θα πάει περίπατο, δόξα τω Θεώ...

αμμοδύτης είπε...

το φ/β στην ταράτσα είναι ίσς το μόνο που έχει κάποια λογική: Δουλεύει φουλ το καλοκαίρι όταν το χρειάζεσαι για το κλιματιστικό, και κάνει και σκιά... Ακριβό αστειάκι, μόνο για πολύ πλούσιους, αλλά τουλάχιστον έχει λογική.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω αυτή την αρνητικότητα του αμμοδύτη στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.Σαν να λέμε δεν ξαναφτιάχνουμε βαπόρια ή αυτοκίνητα γιατί κοστίζουν .Δηλαδή ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας θα έκανε απόσβεση του κόστους του? Δεν θα καταναλωθεί πετρέλαιο για την κατασκευή του? Τι χρειαζόμαστε επιτέλους.Υδροηλεκτρικά εργοστάσια? Να αγοράζουμε ρεύμα απο τους γείτονες? Απο το καράβι μέτρησα 34 ΑΠΕ στην Εύβοια , ίσως είναι και περισσότερες.Τσάμπα παράγουν ρεύμα εκεί οι ήδη υπάρχουσες? Ισως η απάντηση στις ΑΠΕ να είναι "πολύ κακό για το τίποτα" . Δεν ξέρω απο οικονομοτεχνικές μελέτες και ομολογώ οτι σέβομαι την άποψη του αμμοδύτη, αλλά θα ήθελα να καταλάβω καλύτερα γιατί η -χωρίς πετρέλαιο ή λιγνίτη-παραγωγή ρεύματος κοστίζει περισσότερο ,γιατί όπως γράφει και το Δελτίο Τύπου του Δήμου "καλός πολίτης είναι ο καλά ενημερωμένος πολίτης"

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα στα παραπάνω. Η Αιολική αφαλάτωση της φωτογραφίας θα αποσβέσει ποτέ το κόστος της όταν η τιμή του νερού είναι πολύ χαμηλότερη απο του ρεύματος? Γιαυτήν δεν καταναλώνεται πετρέλαιο για την κατασκευή της?

αμμοδύτης είπε...

Τενοκ, είμαι κατά της κλοπής κα της κοροϊδίας.

Αν μου πεις ότι βάζοντας ανεμογεννήτριες στα χωράφια που μου καταπάτησαν κάτι πονηροί κάνοντάς τα βιομηχανική ζώνη, βελτιώνεις την ευτυχία του πλανήτη σου απαντώ τα εξής:

1. Όπως είδαμε στο Βατοπέδι, οι κυβερνητικοί και η αυτοδιοίοκηση ξέρουν να κλέβουν

2. Οι ανεμογεννήτριες θέλουν περισσότερη ενεργεια να φτιαχτούν από ότι θα παράξουν στην ζωή τους

3. Οι ανεμογενήτριες, κατά την κατασκευή τους έβγαλαν CO2 να χαίρεσαι CO2.

4. Οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Η επιδότηση είναι από λεφτά τρίτων που πληρώνουν για κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θέλουν (εηγώ ας πούμε δεν θέλω, πληρώνω με το ζόρι)

5. Όσο πιο πολλές ανεμογεννήτριες, τόσο πιο πολύ κόσοτς διπλοπαραγωγής (για τσόντα, όταν δεν φυσάει)

6. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι ανεμγενήτριες καμμία σχέση δεν έχουν με "ενέργεια" ή "περιβάλλον" αλλά με αρπαχτές από κρατικοδίαιτους, μεγάλους (διάβασε μεγάλες Αθηναϊκές εφημερίδες) και μικρούς (δες ποιοί πρωτοστατησαν στην βιομηχανική ζώνη της Τήνου)

ΌΠως ξαναέγραψα, με μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα Ελληνικής Δημοκρατίας, άδεια ταμέία, ύφεση, και πεσμένο πετρέλαιο, όλα αυτά θα πάνε περίπατο

Όσο για την Ευβοια, όσο πιο πολλές βλέπεις, τόσο πιο ακριβά πληρώνεις το ρεύμα. Δικά σου τα λεφτά...

αμμοδύτης είπε...

το νερό είναι ανελαστικό αγαθό...τα οικονομικά του στην Ηρακλειά δεν τα ξερω... Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ, ενώ το ρεύμα δεν αποθηκεύεται. Σε παρακαλώ σκέψου το, εκεί είναι το μείζον πρακτικό θέμα....

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, το πρόβλημα δεν είναι το αιολικό αλλά η διαχείριση του φορτίου και η αδυναμία αποθήκευσης του ρεύματος.