"Διακριτικά
Durupt και Vidal
θυμήθηκα μια ιστορία που μου αφηγήθηκαν παλαιότερα κάποιοι Τηνιακοί. Αύγουστο 2002 εμφανίστηκε στο νησί η γαλλική θεατρική ομάδα «L' Office des Phabricants d' Univers Singuliers» (OPUS). Μεταφράστηκε ως «Γραφείο Κατασκευαστών Μοναδικών Αντικειμένων». Για μιάμιση ώρα σε κάθε παράσταση παρουσίαζαν το σόου τους που λεγόταν «La Menagerie Mecanique». Μεταφράστηκε ως «Τα Μηχανικά Ζώα». Περιέγραφαν τη ζωή του Andre Durupt (1919 - 1970). Εζησε στο χωριό της Γαλλίας Σελανσέ. Αρχικά, ήταν κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων. Του άρεσε να συχνάζει στο τσίρκο που κάθε καλοκαίρι επισκεπτόταν το χωριό του. Υπερευαίσθητος, όταν είδε να πεθαίνει ένα μικρό αγριογούρουνο, συγκλονίστηκε τόσο ώστε αποφάσισε να αφιερωθεί στην κατασκευή μηχανικών μερών που να κρατούν αναξιοπαθούντα ζωντανά εν ζωή. Απέτυχε. Τελικά ασχολήθηκε με την κατασκευή μηχανικών ζώων, με μεταλλικά μέρη και έγινε μοναδικός στο είδος του. Πηγή έμπνευσής του ήταν τα ζώα που παρατηρούσε τα καλοκαίρια στο τσίρκο. Του άρεσε τόσο αυτό που έκανε, ώστε πέρασε όλη του τη ζωή κλεισμένος στο εργαστήρι του. Εβγαινε μόνο τα μεσημέρια της Κυριακής για το οικογενειακό τραπέζι. Τα γεύματα στη Βουργουνδία συνοδεύονται από άφθονο κόκκινο κρασί. Τότε συνήθιζε να λέει: «Πολύ κατασκευάζουμε, πολύ γελάμε, πολύ πίνουμε».
Κατά τους ηθοποιούς της OPUS, διευθυντής του τσίρκου ήταν ο Gustave Vidal. Γεννήθηκε το 1895. Διεύθυνε το τσίρκο από το 1918 μέχρι το 1955 που συνταξιοδοτήθηκε και χάθηκε. Οι Γάλλοι της OPUS επέμεναν ότι ήρθε στην Τήνο. Οτι είχε μεν γαλλική υπηκοότητα, αλλά ήταν Τηνιακός, γιος του ξακουστού στην εποχή του κατασκευαστή περιστεριώνων Ιωάννη Βιδάλη και της Ισαμπέλ Γκοτιέ, φημισμένης Γαλλίδας ηθοποιού. Μάλιστα, η OPUS παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στους θεατές από τους Durupt και Vidal, τη ζωή και το έργο τους. Τους ζητούσε πληροφορίες για το πού πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Vidal - Βιδάλης και αν είχε απογόνους. Η ιστορία πολυσυζητήθηκε στο νησί και όπως μου είπαν Τηνιακοί που δούλεψαν για τις παραστάσεις, το 90% όσων τις παρακολούθησαν, πίστεψαν τις πληροφορίες, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τις φωτογραφίες, και άρχισαν τις αναζητήσεις.
Φυσικά, όλα ήταν ψέματα. Δεν υπήρξαν ποτέ χωριό Σελανσέ, τσίρκο, Durupt ή Vidal. To επώνυμο επιλέχτηκε γιατί το αντίστοιχο ελληνικό «Βιδάλης» είναι πολύ συνηθισμένο στην Τήνο και βοηθούσε στο παραμύθιασμα. Οπως και το όνομα «Γιακουμής» που αποδόθηκε σε μια μηχανική κότα, έργο υποτίθεται του επηρεασμένου από το Vidal - Βιδάλη, Durupt. Οι Γάλλοι έκαναν την παράστασή τους, πολλοί Τηνιακοί και τουρίστες την έχαψαν. Το χειρότερο; Οταν γνώστες της υπόθεσης τους αποκάλυπταν το ψέμα, αυτοί ή δεν τους πίστευαν και επιχειρηματολογούσαν για το αντίθετο, ή έπαιρναν την έκφραση του παιδιού που «ανακαλύπτει» ότι δεν υπάρχει Αϊ – Βασίλης... "
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ"
http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=8/5/2007&id=8629&pageNo=32&direction=1
Αυτή δεν έιναι η μόνη "παράσταση" που μας έχουν σερβίρει, και εγώ ...ανησυχώ ότι σας δείχνω παραπλανητικές εικόνες της Τήνου… Λες και ο Gore Vidal μα είναι Τηνιακός;
Αυτή δεν έιναι η μόνη "παράσταση" που μας έχουν σερβίρει, και εγώ ...ανησυχώ ότι σας δείχνω παραπλανητικές εικόνες της Τήνου… Λες και ο Gore Vidal μα είναι Τηνιακός;
1 σχόλιο:
Χλωμό για τον Gore Vidal. Αλλά Vidal και Βιδάλης μάλλον ίδιο είναι. Και μπορεί να είναι και εβραϊκό επώνυμο (όχι μόνο εβραϊκό, αλλά και εβραϊκό) (σε μηχανή αναζήτησης)
Δημοσίευση σχολίου