Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το λάδι λαδάκι


Για να μην πούμε το <λάδι λαδάκι> ξεκινήσαμε και φέτος το μάζεμα της ελιάς.



Πήραμε μαζί μας τα σύνεργα (σκάλες, χτενάκια, δίχτυα και όρεξη για δουλειά) αφού πλέον τα μεροκάματα τα βλέπουμε με το κιάλι, αρχίσαμε την συγκομιδή του καρπού της ελιάς.



Αν και δεν ήταν φέτος χρονιά για ελιές, αφού όπως ξέρετε τα δέντρα κάνουν ελιές χρονιά παρά χρονιά, κάτι κάναμε, τουλάχιστον βγάλαμε τον κόπο μας, το λάδι της χρονιάς.


Συχρόνος έγινε και το κλάδεμα αφενός για το καλό των δέντρων και αφετέρου για το καλό της τσέπης μας. Μαζέψαμε και ξύλα για να τα έχουμε για το τζάκι μας μπας και γλιτώσουμε λίγο πετρέλαιο. Εγώ το έβαλα 0,82. βρε που φτάσαμε, και ακόμα????
Αρκετοί πάντως ήταν και οι συμπολίτες μας που μάζεψαν τις ελιές τους και έβγαλαν το λάδι τους στην Άνδρο. Βέβαια οι άλλοι που δεν μάζεψαν ήταν πιο πολλοί, γιατί δεν άξιζε ο κόπος, θα έμπαιναν μέσα πηγαίνοντας στην Άνδρο.


Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω τους προύχοντες του νησιού να θέσουν στις πρώτες προτεραιότητές τους το τελείωμα του ελαιοτριβείου, δίνοντας τη δυνατότητα και σε αυτούς που έχουν λίγα δέντρα να μπορούν να βγάλουν και αυτοί το λίγο λάδι που έχουν, γιατί θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

asparagus να είστε καλά, και του χρόνου, και σε ευχαριστούμε.

Ανώνυμος είπε...

asparagus καλό χειμώνα

εξαίρετες οι φωτογραφίες

ευλογημένος ο τόπος σας

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Καλάμια για το τίναγμα δεν είχατε.Χτενάκια και σκάλες είναι καινούργια συστήματα.

Εξάκτινος είπε...

Δεν κάνουν όλες οι ελιές για τίναγμα. Εξαρτάται από την ποικιλία. Κάποιες έχουν μαλακό μίσχο και πέφτουν με το τίναγμα, κάποιες άλλες δεν πέφτουν. Το χτενάκι είναι καλύτερο διότι ο καρπός δεν τραυματίζεται και το λάδι βγαίνει εξαιρετικής ποιότητας.

Εύχομαι να σας φτιάξουν το ελαιουργείο και να μη μπαίνει μέσα διότι αν μπαίνει μέσα θα κλείσει.

Ανώνυμος είπε...

Εξάκτινος
Είπατε μια απλή αλλά μεγάλη αλήθεια:
"Εύχομαι να σας φτιάξουν το ελαιουργείο και να μη μπαίνει μέσα διότι αν μπαίνει μέσα θα κλείσει"
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα και τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους τόσο η διεθνής όσο και η ενδογενής ύφεση.
Φιλότιμοι επιχειρηματίες με διάθεση για δουλειά και όνειρα, κλείνουν τις παραγωγικές τους μονάδες γιατί δεν βγαίνουν και μπαίνουνε μέσα και με ότι αυτό συνεπάγεται επέκεινα…
Η ελιά το ευλογημένο αυτό δένδρο, έσωσε κόσμο και κοσμάκη στα δύσκολα χρόνια της κατοχή του 41-44 και το ίδιο μέλλει να κάνει και τώρα.
Ανάσα ψυχής οι φωτογραφίες σας asparagus

αμμοδύτης είπε...

asparagus

σαν τα χιόνια, γιατί έπηξα να γράφω άσχετα...

Το ελαιοτριβείο θα βοηθήσουμε ΟΛΟΙ να γίνει, γιατί θα δώσει ζωή στο νησί, και άντε να μπει και κανένα δέντρο. Ο δάκος μειώνεται αν όλοι βάζουμε παγίδες.

Πολύ όμορφες οι φωτό

Ανώνυμος είπε...

ΕΦΙΑΛΤΕΣ 156 - ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/12/156.html