Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αστάθεια


Ριζικές πολιτικές εξελίξεις από τις δικές μας δημοκρατικές διεργασίες δεν βλέπω. Ούτε το «κεφάλαιο» ξέρει ακριβώς τι θέλει (το status quo ante, ξέρετε, δεν είναι ρεαλιστική επιλογή σε οικονομικά θέματα), ούτε κανείς ξέρει τι ακριβώς γίνεται στο πλανητικό οικονομικό σύστημα.

Αναλύοντας τα φλιτζάνια του καφέ και τους χρησμούς της Πυθίας, εγώ καταλήγω ότι η αστάθεια στο σύστημα είναι ακόμα εδώ. Απλά, με πολλά λεφτά (μερικοί λένε πληθωριστικά λεφτά) αποσοβήθηκε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αποσοβήθηκε; Ναι, για την ώρα, θα έλεγα, και με το ζόρι. Κι αν σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα τι θα κάνει η υπόλοιπη οικονομία;


Μυρίζομαι ότι αν οι κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων κράτησαν όρθιες τις τράπεζές τους, δεν θα συμβεί το ίδιο και για πολλές εταιρίες. Απλά γιατί δεν είναι εφικτό. Καμία παραγωγή δεν έχει ανακάμψει, η άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο, πιστεύω, είναι ή πληθωριστική ή πρόσκαιρη, και η όποια ευφορία δεν είναι παρά η ανακούφιση ότι ο ουρανός δεν έπεσε – ακόμα.


Υπάρχει μια περίεργη ισορροπία τρόμου πάνω από τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ είναι μακριά από το να συνέρθουν. Η Κίνα χωρίς τις ΗΠΑ, ή θα γίνει εσωστρεφής ή θα αποκτήσει …δημοκρατία. Ή θα υποκαταστήσει τις ΗΠΑ με την Ευρώπη. Χλωμό αυτό το σενάριο, δεν νομίζω ότι θα αρέσει στους Γερμανούς. Οι Γερμανοί καλά κρατούν, αλλά η περιφέρειά τους; Εμείς δηλαδή αλλά και οι πιο φτωχοί ανατολικοί…


Λένε μερικοί ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει μετά τα μέσα του 2010. Εγώ το ερμηνεύω ότι δεν ξέρουν τίποτα και μας λένε να περιμένουμε στο ακουστικό μας. Εν τω μεταξύ εμείς, περιμένοντας, αναρωτιόμαστε… Κυβερνά κανείς; Ή περιμένουμε τις διεθνείς εξελίξεις και τα πολιτιστικά μας δρώμενα;

Στην τελευταία φωτό, δύο κουρούνες παρενοχλούν μία γερακίνα...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κυβέρνηση περιμένεις? Καθε υπουργός εξυπηρετεί 5-6 κολλητους και κουμπάρους. Κάθε βουλευτής ταχτοποιεί το σπιτάκι του και το παιδάκι του αντε και κανένα ρουσφετάκι και κανένα _ωλαράκι.

Ανώνυμος είπε...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8093865.stm

Έξω, έχουν αρχίσει και "συνέρχονται", το Ελλαδιστάν όμως είναι ιδιάζουσα περίπτωση η οποία δεν σηκώνει προγνώσεις. Καλά κάνεις και είσαι απαισιόδοξος γιατί έτσι τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις να απογοητευτείς στη χώρα που ζεις.
Οι φωτογραφίες σου πανέμορφες, ωραία τα λουλούδια αλλά εξ' ίσου ωραία και η αλλαγή θέματος.
Τι πρόβλημα έχουν οι κουρούνες;

μελετηρός είπε...

Ο πειρασμός για προστατευτισμό θα είναι μεγάλος. Η άνοδος της δεξιάς ή μάλλον της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι άλο από τον προστατευτισμό από τους μετανάστες. "Εξω οι αλλοδαποί" θα είναι το σύνθημα του 2010. Να δούμε ποιοί θα δουλεύουν σε μας.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως το γεράκι παρενοχλεί την φωλιά των κορακιών;

Ανώνυμος είπε...

Κοινοτικό πρόστιμο ύψους 244,2 εκατ. € για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων
11/6 11:29 - Κοινοτικό πρόστιμο συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στη χώρα μας για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και δυσλειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή.

Ανώνυμος είπε...

ti douleia exeis esy sta pano meri???

Παράξενος είπε...

Το κουρούνες δεν είναι Τηνιακό,η γαϊλες θα ήταν,η κορώνες,η μαυροκόρακες.
Το πολύ πολύ αν δεν πάνε καλά τα οικονομικά, να πάμε στην Τήνο να σπέρνουμε και θερίζοντας να κάνουμε μπάλες σαν της φωτογραφίας

αμμοδύτης είπε...

ααα... το θαυμάσιο νεοελληνικό σύστημα... ανώνυμε 12.09

Ανώνυμε 12.23 Οι κορώνες μάλλον φωλιάζουν και το γεράκι δεν θα το είχε σε τίποτα για ένα κορωνοκοτοπουλάκι... Το άκουσα ότι μερικοί έξω λένε ότι συνέρχονται. Δεν το πιστέυω. Απλά δεν έπεσε ο ουρανός και πανηγυρίζουν, νομίζω.

μελετηρέ, συμφωνώ ότι πάμε σε φασιστικά αντανακλαστικά (σιγά μην χάσουν οι ξανθείες τις φιλιπινέζες τους)

Ανώνυμε 11.44, ή αυτό κάνει ή οι κορώνες αυτό φοβούνται.

Ανώνυμε 2.40, πιάνει και αγροτικούς δρόμους;;;

Ανώνυμε 3.28, άντε για να μην ζηλεύεις θα σου αφιερώσω την αποψινή...

Γειά σου παράξενε. "Κουρώνες" στα Κάτω Μέρη... Να δω τους Αθηναίους να κάνουν κύλημα...