Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Προσκύνημα στο Βρυσί


Η τηλεόραση έδειξε μόνο έναν Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο. Υπάρχει όμως και η Παναγία στο Βρυσί, όπου και φέτος τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια η Κοίμηση της Θεοτόκου.


Λόγω των πολλαπλών λειτουργιών - που δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς να εκκλησιάζονται σε διάφορες ώρες – η προσέλευση του κόσμου στην τελευταία επίσημη λειτουργία του διημέρου ήταν σχετικά λιγοστή.


Η συγκεκριμένη τελετή δίνει την ευκαιρία στις οικογένειες με μικρά παιδιά να παρευρεθούν οπότε είναι εύλογο να πούμε ότι ήταν «οικογενειακού χαρακτήρα!»


Φέτος είχαν τη χαρά οι πιστοί να παρακολουθήσουν δύο νέους της Τήνου (από την Καλλονή και από την Στενή) να δίνουν τους όρκους τους μπροστά στο Θεό και στο εκκλησίασμα ώστε να χειροτονηθούν ιερείς όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο προετοιμασίας τους.


Όσοι μπόρεσαν να παρευρεθούν στην μεταμεσονύχτια αγρυπνία είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το γεγονός αυτό. Είναι γεγονός υπαρκτό ότι οι καθολικοί ιερείς όλο και λιγοστεύουν στην Ελλάδα και ότι όλο και λιγότεροι νέοι επιλέγουν αυτό το λειτούργημα.


Πιθανολογείται ότι σε λίγα χρόνια οι ενορίες θα συμπτυχθούν (περισσότερο από σήμερα) και θα γίνονται οι τελετές μόνο σε «κομβικές» ενορίες. Το ερώτημα είναι ποιοί από τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών θα μπορούν να μετακινούνται χειμώνα καιρό για την λειτουργία των Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς παραδείγματος χάριν; Ή θα την παρακολουθούν από την τηλεόραση, εξ ού και το κανάλι «Εξώμβουργο TV»;

aerial

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Βρυσί είναι στο δρόμο για Καρδιανή, πάνω από την παραλία του Αγίου Ρωμανού. Η λέξη ‘Βρυσί‘ είναι από πηγή που είχε ο χώρος μέχρι που επώνυμος γείτονας άνοιξε γεώτρηση και την στέρεψε.

Η εικόνα βρέθηκε μεταξύ 1600 και 1619 και είναι μάλλον του 1400 με 1450. Γιορτάζει Πρωτομαγιά και Δεκαπενταύγουστο.

Παράξενος είπε...

Mε μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω οτι την εικόνα την κρατούν απλοί πιστοί και όχι όλοι οι επώνυμοι όπως γίνεται την πρώτη Κυριακή του Μάιου.Μήπως πρέπει να το ξαναδούν για τον Μάιο.

Ανώνυμος είπε...

καλύτερα τα προσκυνήματα από τα πανηγυρια. έχουν πιο πολλή ησυχία...