Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ζωή που απορρίψαμε


Μαζευόμαστε αυτό το απόγευμα, μετά την βροχή, στο χωριό με τους νερόμυλους, τους περιστεριώνες και τα μονοπάτια. Ξεχνάμε, καμιά φορά, ότι αυτό που βλέπουμε είναι η ζωή, ή μάλλον η επιβίωση, ανθρώπων. Και το τοπίο γύρω γύρω δεν είναι αναμνήσεις, αλλά και συμφιλίωση με την ζωή στην Τήνο, ζωή που πολλοί απορρίψαμε, γιατί δεν είναι, ούτε ήταν πάντα, εύκολη.


Η Τήνος είναι μοναδικό σαν νησί γιατί εκτός από το γεγονός ότι έχει ζωντανή αγροτική παράδοση, έχει πλούσιο και εμφανές μεσαιωνικό υπόβαθρο. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας είναι ό,τι έχει μείνει από αυτήν την παράδοση και την ιστορία μας. Τα περισσότερα κτίσματα, στα χωριά ή στα χωράφια είναι του 19ου αιώνα, η παλαιότερα.


Τώρα που η λέξη "αειφορία" έχει γίνει της μόδας, να πω ότι η αγροτική ζωή στην μεσαιωνική Τήνο είναι το μόνο παράδειγμα αειφορίας που ξέρω. Εδώ το χωριό, εκεί πιο πάνω η πηγή, απέναντι τα περιβόλια, στους λόφους το κριθάρι, στο λαγκάδι οι νερόμυλοι. Δύσκολη ζωή. Τα μονοπάτια ήταν ο συνδετικός ιστός.

Έχω υπολογίσει ότι οι χειροποίητοι δρόμοι και τα μονοπάτια της Τήνου ξεπερνούν τα 1.000 χιλιόμετρα. Πραγματικό δίκτυο. Μερικά μεγάλα τμήματα έχουν φάρδος 4 ή 5 μέτρα, και είναι καλοφτιαγμένα πλακόστρωτα. Μερικά είναι στενά δρομάκια που καταλήγουν σε απομακρυσμένα χωράφια. Μερικά τελειώνουν σε αδιέξοδα ή διασχίζουν τις ελάχιστες ακαλλιέργητες εκτάσεις και συναντούν άλλα μονοπάτια σε άλλη πλευρά της Τήνου.


Μόνο πρόσφατα έγιναν αντικείμενο πολιτιστικού ενδιαφέροντος Μέχρι πριν 40 ή 50 χρόνια τα μονοπάτια ήταν η ζωή του νησιού, η επικοινωνία με άλλα χωριά και λιμάνια, η αγροτική, εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα Παλιότερα, πριν το 1700, τα μονοπάτια ήταν μάλλον και μέρος του αμυντικού συστήματος του νησιού ενάντια σε εισβολείς και πειρατές, σε καιρούς που η παρατήρηση της θάλασσας και οι μετακίνηση αμάχων ή στρατιωτών ήταν σημαντική.


Οι πεζούλες και τα μονοπάτια είναι το πρώτο που παρατηρεί ο επισκέπτης. Έτσι, σε μια περίοδο που ο τουρισμός είναι έσοδο για ένα κατά τα άλλα όχι πλούσιο μέρος, το τοπίο, και τα μονοπάτια είναι στην πραγματικότητα μοναδικός «αναπτυξιακός πόρος», που απευθύνεται σε επισκέπτες όλου του χρόνου και όχι μόνο του καλοκαιριού. Αυτό δίνει ζωή στο νησί και κυρίως στην ενδοχώρα του.


Είναι άξια συγχαρητηρίων όχι μόνο η προσπάθεια της Νομαρχίας να αναδείξει το θέμα, αλλά κυρίως η αυθόρμητη και κατά την γνώμη μου φωτισμένη προσπάθεια Συλλόγων, Κοινοτήτων και του Δήμου στην ίδια κατεύθυνση. Το Αγάπι είναι από μόνο του ένα ωραίο, ίσως λίγο ξεχασμένο, χωριό. Με λίγη προσπάθεια έγινε τόπος προορισμού επισκεπτών. Αυτό θα κρατήσει κόσμο εδώ, θα φτιάξει νέες καλύτερες υπηρεσίες, θα δώσει ζωή στο χωριό και την περιοχή. Εύχομαι το παράδειγμα εδώ να το μιμηθούν και τα υπόλοιπα χωριά, γιατί κάθε ένα έχει μυστικά να αναδείξει.

Περισσότερα για μονοπάτια της Τήνου στο http://www.ophioussa.com/monopatia%20page%201.html. Ο χάρτης με το δίκτυο στο http://www.ophioussa.com/Tinos-paths-only.html και η εικόνα είναι πολύ καλύτερη (και τα αρχείο αντίστοιχα μεγάλο)

10 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση...να μην ξεχάσεις να βάλεις φωτό...
κσλή Κυριακή να έχετε...Φιλιά απο ΝΖ...

Ανώνυμος είπε...

AΝ ΒΟΗΘΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΟ

Ανώνυμος είπε...

ηεκδηλωση στο ΑΓΑΠΙ πργματικα αξιζε δεν το περιμενα τοσ ομορφια μαγκεσ του χρονου να το ξανακανεται αθτο ειναι ο τουρισμος στη τηνο

Ανώνυμος είπε...

ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΦΙΛΕ ΑΜΟΔΥΤΗ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙ ΞΕΡςΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΒΑΛΕ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟ ΝΑ ΔΟΥΝ ΜΠΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ..............................

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΟΔΘΤΗ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΦΟΒΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΓΙΑΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ 180 ΑΤΟΜΑ ΑΡΓΗΣΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΒΛΕΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΡΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΣΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΕΔΙΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΩΧΩΡΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΙΔΙΕΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΤΙ .............

Ανώνυμος είπε...

WRAIO TO SXOLEIOSOY HZWH POY APORRICAME ALLA YPARXOYME KAI EMEIS KAPIES FWTO UA H8ELA NA DW

Ανώνυμος είπε...

φοβερη επυτιχια ειχε η εκδυλωση στο αγαπι φιλια πολλα σεαυτους που ελειπαν καλο χειμωνα του χρονου καλυτερα σας αξιζουν συνχαρητηρια αμοδυτη και σε σενα συνχαρητηρια αλλα και στο πατερα ΜΑΡΚΟ

Ανώνυμος είπε...

Όταν γύρω στο 1970 ξεκίνησε το Tinos Beach, αυτό που άρεσε στους ξένους ιδιαίτερα ήταν να καβαλικεύουν γαιδάρους και να ανεβαίνουν απο το μονοπάτι στο Κτικάδο.
Ήταν τότε ο Νίκος ο Νταής με καμιά δεκαριά γαιδάρ΄ κι έβγαζε μεροκάματο.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΕ.ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ.ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΟΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΜΑΝΙΚΙΑ ΝΑ ΣΥΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΕ ΕΝΕΡΓΑ.ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙ ΝΑ ΚΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ.ΤΕΛΕΙΟΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΤΙΝΟΣ ΛΙΓΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Σε παρασκολουθω τωρα τευλευταια και μπορω να πω οτι μαθαινω πολλα θελω να πω κατι στο ακρωατηριο σου οτι πολλα εχουν πει για καπιο της τοπ. αυτ.αλλα δεν με ενδιαφερει που βρισκει τα λευφτα και φτιαχνει τοσα καλα η σημασια ειναι οτι βλεπει μπροστα και τοεχει το οραμα για κατι καλυτερο για την ενδοχωρα με απλα πραγματα αλαξε ολο το σκηνικο τον εχσω ακουσει να λεει ολα ειναι ενα παραμυθι αλλα να το στησεις καλα ε αυτος το εχει πιασει το νοημα τηε αναπτυξης και του οικονομικου τουρισμου καντε και οι αλλοι κατι παρομοιο ολλα τα χωρια εχοθν κατι το ξεχωριστο και αναδυξτετο