Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Άδωνις


Προσοχή στα ψέματα... Μέρα που είναι...

Ψάχνοντας για τον Επιτάφιο, θυμήθηκα πόσο μοιάζει το τελετουργικό των ημερών με τα Αδώνια, την γιορτή για τον θάνατο και την ανάσταση του Άδωνι, που άρχιζε με πένθος και θρήνους, ξύλινα ομοιώματα του Άδωνι και της Αφροδίτης σε νεκροκρέβατα, λουλούδια και φυτά, και τέλειωνε με γιορτές, γεύματα και τέτοια.


Ο Άδωνις κάπως ήταν το 1/3 του χρόνου με την Αφροδίτη, το 1/3 με την Περσεφόνη και το υπόλοιπο, όπου ήθελε (και φαίνεται ήθελε την Αφροδίτη). Μετά θάνατον ήταν 6 μήνες με την μία και 6 με την άλλη. Γενικά, φαίνεται, στον Ελλαδικό χώρο τον λάτρευαν οι γυναίκες. Ήταν όμως ανατολίτης (Adonai, Tammuz κλπ).

Για κάποιο λόγο δυσκολεύομαι να μπω σε Πασχαλινή φάση… Θα φταίνε τα …επιτόκια...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό Πάσχα εύχομαι σε όλους με αγάπη.

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Ήταν πρώτη Απριλίου - Της ΕΟΚΑ η αρχή : Hellenic Patriotic News in Greek and English

Μέρα μνήμης και θύμησης για τον ωραίο Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Αποτίουμε φόρο τιμής στα αμούστακα παιδιά της ΕΟΚΑ, που έδωσαν το άλικο αίμα τους για Ελευθερία και Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα. Με αρετή και τόλμη πολέμησαν τους Βρετανούς και έδωσαν ανεπανάληπτα παραδείγματα ανδρείας και θυσίας. Τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, ενώ κατευθύνονταν προς την αγχόνη, κρατώντας ελληνική σημαία, τραγουδούσαν και φώναζαν συνθήματα.

Σε μια εποχή, που κάποιοι θέλουν να αλλάξουν την ιστορία μας και να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ιστορικές στιγμές του αγώνα της ΕΟΚΑ και τις θυσίες των παιδιών της. Λαοί, όμως, που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον. Κι εμείς δεν ξεχνούμε... Θυμόμαστε και τιμούμε αυτούς που έγραψαν το έπος της ΕΟΚΑ και άφησαν τρανά παραδείγματα ανδρείας και πίστης στην πατρίδα τους.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους, με την υπόσχεση ποτέ να μην τους προδώσουμε.

Ήταν πρώτη Απριλίου
Της ΕΟΚΑ η αρχή
Που ακούστηκε στην Κύπρο
Η φωνή του Διγενή

Και στον ήχο στης φωνής του
Έτρεξε η λεβεντιά
Για να δώσουνε τη μάχη
Εις της Κύπρου τα βουνά