Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η αυτοκατάργηση του κράτους πρόνοιας


Μου το έχουν πει τουλάχιστον από την δεκαετία του ’80. Η γενιά μου δεν θα προλάβει να δει σύνταξη. Ή, αν δει, θα είναι ένα υποτυπώδες μικροσκοπικό ποσοστό από τις συντάξεις που παίρνουν αυτοί που είναι σήμερα 70 χρονών.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: (1) Ο δημογραφικός και (2) ο διαχειριστικός.


Για τον δημογραφικό (κλικ στην εικόνα), τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν υπάρχουν αρκετά νέοι, δεν υπάρχουν αρκετοί σε ηλικία απασχόλησης (τυπικά από τα 20 και κάτι μέχρι τα 60 και κάτι), για να συντηρούν αυτούς που είναι πάνω από 60 και κάτι, σε ηλικία σύνταξης. Αυτός είναι ένα λόγος που θα μειωθούν οι συντάξεις, και θα ανέβουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Τώρα γιατί έχουμε περισσότερους γέρους από νέους είναι άλλο ερώτημα… Επιφανειακά, θα έλεγα δεν κάνουμε (ή για την ακρίβεια δεν κάναμε) αρκετό …σεξ. Ή τα αντισυλληπτικά ήταν εύκολα διαθέσιμα. Ή αποκτήσαμε προσδοκίες για εύκολη ζωή, με παροχές, ασύμβατη με παιδιά, ή με πολλά παιδιά, ή με παιδιά όταν ακόμα είμαστε 2οάρηδες. Και επειδή το φαινόμενο είναι Πανευρωπαϊκό και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην Ευρώπη από ότι στην Αμερική (και ανύπαρκτο στην Ασία), πρέπει να έχει σχέση με το κράτος πρόνοιας. Η αυτοκατάργησή του. Και μην τρέξετε για ...σεξ, εκτός αν θέλετε να λύσετε το δημογραφικό του 2035.

Το διαχειριστικό είναι πιο απλό, και πιο έντονο στην Ελλάδα (αλλά δεν έχω βρει σχετικά γραφήματα). Μέχρι περίπου την μεταπολίτευση, τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων ήταν υποχρεωτικά σε χαμηλότοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το κράτος κέρδιζε από τους τόκους, όχι οι ασφαλισμένοι. Μετά την μεταπολίτευση, το τι ροκάνισμα και ρεμούλα έπεσε στα ταμεία ήταν το κάτι άλλο. Οι Πρόεδροι και οι επενδυτικές επιτροπές κέρδιζαν από τα λεφτά των ασφαλισμένων, και όχι οι ασφαλισμένοι. Υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να κλέψεις από το ταμείο, ο πιο ευγενικός είναι να τα πιάνεις για να κάνεις ή να μην κάνεις κινήσεις. Πιο διακριτικοί τρόποι είναι να εξυπηρετείς διαχειριστικές ανάγκες του Δημοσίου. Χάνει π.χ. ο …Πρωθυπουργός λεφτά, την αγοράζει το ταμείο στην αγορά, ανεβαίνει η μετοχή κερδίζει ο Πρωθυπουργός. Μπορεί και να μην το ξέρει καν…. Μετά υπάρχει και η απροκάλυπτη κλοπή. Το κόλπο με τα δομημένα ομόλογα ήταν μία τέτοια.


Αν οι διάχυτες κλοπές, αρπαχτές και κακοδιαχειρίσεις είναι μαζί μας από το 1981, το μέγα έγκλημα έγινε επί Κυβέρνησης Σημίτη. Τότε, με την ευφορία της ένταξής στο ευρώ, υπήρξε απίθανος, πρωτοφανής, για μία και τελευταία φορά, πλούτος. Πλούτος στα ομόλογα, πλούτος στις μετοχές. Προσπάθησε το γραφείο του Πρωθυπουργού πρώτα με τον Σύμβουλό του, που αργότερα τον έκανε και Υπουργό, να αναμορφώσει τότε το ασφαλιστικό (βασικά μικρό κομμάτι του πλούτου μπορούσε να κλείσει τις τρύπες). Δεν τον άφησε το «σύστημα» ούτε να ρωτήσει που είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και όταν λέω το «σύστημα» δεν εννοώ κάποια σκοτεινή διαπλοκή (που, σας διαβεβαιώ, υπήρχε), αλλά το ίδιο το κόμμα. Μη μου τους κύκλους τάραττε.

Και φτάσαμε στο 2010. Η Τράπεζα της Ελλάδος, νομίζει ότι είναι πιο τίμια στη διαχείριση του ξένου χρήματος. Νομίζει… Η συμπεριφορά της, πρόσφατα, ήταν μάλλον εξαιρετικά βρώμικη. Δείτε αυτό:
http://techiechan.com/?p=299 Εγώ ξέρω ότι δεν θα πάρω σύνταξη. Υποψιάζομαι ότι πολλοί από εσάς δεν το έχετε πάρει χαμπάρι.

Το διάγραμμα είναι από εδώ. Ο ηλικιωμένος, από εδώ.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι όλα σωστά αυτά. Για το δημογραφικό έφταιξε και η πολιτεία, η οποία δεν λάμβανε καμία μέριμνα για την οικογένεια, διότι την είχε βάλει στον αυτόματο πιλότο, έφταιξε και η κακώς εννοούμενη απελευθέρωση της γυναίκας.
Αλλα αν υπήρχε καλή διαχείριση στα ταμεία δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Την καλημέρα μου
@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μας φταίει το: "ποιός έχει λεφτά να μεγαλώνει παιδιά;".
Γιατί για πολλούς ισχύει αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού από το 2015, και όχι το 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις, ζητούν Ε.Ε. και ΔΝΤ με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1820266

Η Ρούλα Κορομηλά φταίει για την υπογεννητικότητα. Αντι να πάει ο Γιώργης στην κυρα Γιώργαινα χάζευε το χαζοκούτι στο καφενέ. Η Ρούλα Κορομηλά και η αστυφιλία του 60.

Εξάκτινος είπε...

Η υπογεννητικότητα μαστίζει όλες τις χώρες της δύσης διότι το σύστημα της προπαγάνδας φρόντισε να απαξιώσει την οικογένεια. Παράλληλα το οικονομικό μοντέλο αντιμετωπίζει την οικογένεια ως βάρος που προκαλεί οικονομικό κόστος. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Προκαλεί κόστος και την απαξιώνω για να μειωθεί το κόστος. Η χειραφέτηση της γυναίκας, οι σπουδές, η μεγάλη ηλικία τεκνοποίησης, η αδυναμία ανεύρεσης εργασίας πριν τα 30 και κατ επέκταση η αδυναμία χρηματοδότησης της οικογένειας (σκεφτείτε ότι οι γονείς μας δεν είχαν τέτοια προβλήματα) κλπ. προκαλούν την υπογεννητικότητα.

Τα οικονομικά των ασφ. ταμείων είναι άλλο καπέλο. Επί ΠΑΣΟΚοκρατίας οι εισφορές αντιμετωπίστηκαν ως φόροι και τους φόρους τους φάγανε. Ο Αντρέας είχε δηλώσει κατά την έναρξη της κλοπής των ταμείων ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος. Το πόσο εγγυημένες είναι το βλέπουμε σήμερα.
Αυτό είχε σα συνέπεια να έχουν εξαϋλωθεί τα λεφτά του κοσμάκη που θα χρηματοδοτούσαν τη σύνταξή του. Περίμεναν να τις χρηματοδοτήσουν από τις εισφορές των νεότερων αλλά η υπογεννητικότητα τους χάλασε τη σούπα. Μετά φέρανε μετανάστες που όμως προκαλούν περισσότερο κόστος από όσο προσφέρουν.

Εγώ πληρώνω 2.500 το χρόνο για σύνταξη. Αυτά τα λεφτά με τα χρόνια κι ένα επιτόκιο 3% δημιουργούν ένα κεφάλαιο περίπου 100.000 Ευρώ που φτάνει για να παίρνω μια σύνταξη των 1.500 ευρώ το μήνα για 15 χρόνια. Το ασφαλιστικό του Λοβέρδου δε μου εγγυάται ούτε το κεφάλαιο αυτών που έχω πληρώσει. Μου μιλάει για σύνταξη των 340 Ευρώ όση είναι σήμερα η σύνταξη του ΟΓΑ. Για τέτοιους κλέφτες μιλάμε.

Ανώνυμος είπε...

Μόλις πρόσφατα οι πολιτικοί μας κυκλοφορούσαν στους πολυσύχναστους δρόμους του Κολωνακίου και απολάμβαναν τις επιθυμίες τους στα καλύτερα και πιο ακριβά εστιατόρια της «δικής τους» πλατείας.

Οι επισκέψεις αυτές όμως έχουν αραιώσει, με τον φόβο ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αγανακτισμένους πολίτες. Κάτι που έχει ήδη συμβεί σε κάποιους τους, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί πολιτικοί και στελέχη μεγάλων κομμάτων μπήκαν στο στόχαστρο ακόμη και των πράων

Ανώνυμος είπε...

το καλύτερο ειναι αυτο που γραφει ο Εξάκτινος
και για ενα ακομα λογο, πληρωνει ο Ελλνας για να ασφαλιζονται εκατονταδες χιλιαδες λαθρομεταναστες

Ανώνυμος είπε...

Ο Εξάκτινος πάντα έγραφε σωστά

En' Tino είπε...

Φίλε αμμοδύτη σου έχω στείλει mail σε μια απορία που έχω.

Ευχαριστώ

αμμοδύτης είπε...

En' Tino το είδα, και σου απάντησα.

Εξάκτινε, χαίρομαι να σε βλέπω και εύχομαι να είσαι καλά!

En' Tino είπε...

Φίλε σε ευχαριστώ και σου απάντησα κι εγώ.
Ευχαριστώ

Καλημέρα