Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Γράφεται ιστορία;


Αισθάνομαι ότι ζούμε σε περίοδο που γράφεται ιστορία. Ότι μετά 40 ή 140 χρόνια θα μιλάνε για το 2008 σαν την «χρονιά που όλα άλλαξαν»…(και αισθάνομαι αδυναμία που δεν μπορώ να πω τι έγινε μετά…). Για πρώτη φορά αισθάνομαι τόση αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί. Μερικοί από εμάς σχεδιάζουν για «κάθε ενδεχόμενο». Μερικοί άλλοι είναι πιο χαλαροί και πιστεύουν ότι η ζωή θα συνεχίζεται ούτως ή άλλως. Ίσως είναι συνάρτηση του τι αισθάνεται ο καθένας ότι έχει να χάσει.

Όσοι από εσάς είστε πάνω από 80 χρονών, θυμάστε εφιάλτες. Όσοι είστε πάνω από 70 θυμάστε τα χρόνια μετά τον εμφύλιο, είτε στην επαρχία είτε στην Αθήνα. Δύσκολα χρόνια. Όσοι είστε πάνω από 50, θυμάστε, ίσως, τους φόβους του ψυχρού πολέμου, τον πολιτικό διχασμό αλλά και την ελπίδα, τις προσδοκίες, την χρυσή εποχή της βελτίωσης.

Οι 40ρηδες και κάτω, δεν καταλαβαίνουν, ίσως, καν τι λέω.

Δεν έχω αμφιβολία ότι κάτι ιδιαίτερα σημαδιακό γίνεται, και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας, είτε σαν άτομα, είτε σαν χώρα είτε σαν Δυτικός κόσμος, είτε σαν πλανήτης. Απλά, δεν μπορώ να ψυχανεμιστώ πόσο δύσκολο, πόσο επώδυνο. Πόση ύφεση; Πόσος πληθωρισμός, Πόση ανεργία; Πόση κοινωνική αναταραχή; Τίποτα χειρότερο;

Οι λίγοι που έχουν μείνει στο νησί και ζουν όπως οι πρόγονοί τους πριν 150 ή 1.500 χρόνια, ίσως να μην καταλάβουν τις άμεσες εξελίξεις από αυτό που σήμερα είναι μόνο «κρίση ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς» ή το ξεκίνημα της «προς τα κάτω αναπροσαρμογής κινητών και ακινήτων αξιών». Αλλά και το νησί έχει περάσει δύσκολες και πολύ δύσκολες μέρες σε χρόνια που δεν υπήρχε καν δυτικός πολιτισμός.

Η Μαριεττώ, στα Κελιά, μου έχει διηγηθεί ιστορίες του ’30 και του ’40… ( http://ophioussa.blogspot.com/2008/04/2_25.html)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στενάχωρα πράγματα...
και δεν γίνονται και θαύματα να ελπίσουμε σ'αυτά!

Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση όμως, είναι ότι πως μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο!

Έγινε πολλά χρόνια πριν, μέχρι το 2008 όμως μεσολάβησαν πολλά, πως γίνεται?

Και είναι και δίσεκτο το 2008!!!

αμμοδύτης είπε...

H Citi διαγράφει $2.8 δις. (Καλό)

Το πετρέλαιο στα $70 , κάτω 5%, γκρινιάζει ο …ΟΠΕΚ

Ο Dow πάνω, κάτω, πάνω, κάτω, πάνω. Τζερτζελές, αλλά όχι το χτεσινό καζανάκι. Ο Nasdaq λίγο πάνω.

Οι Ελβετοί έβαλαν σωσίβιο $60 δις στην UBS

Το δολλάριο στα 1.35

Χρυσός κάτω 4%

Να ελπίζουμε ότι θα σταθεροποιηθεί η κάτασταση;

Πάντως δεν θα δούμε την Αποκάλυψη απόψε…, καληνύχτα.

zavodiniakia είπε...

Τις διάβασα τις αναρτήσεις για την Μαριεττώ. Εύχομαι να μην δούμε εμείς ή οι δικοί μας τέτοιες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Ιστορία μπορεί να γράφεται, να δούμε σε τι φάση θα είμαστε εμείς όταν γραφτεί για να την διαβάσουμε

pathfinder είπε...

"Το δολλάριο στα 1.35"
Είπες την μαγική κουβέντα. Οσο η διαφορά θα παραμένει ψηλά σε σχέση με το Ευρώ , θα γίνονται πράγματα και θαύματα απο του Αμερικάνους για να πουλήσουν το χρήμα τους.
Θυμάμαι μια κουβέντα απο τον Ρούσβελτ , αρχές του Β΄Παγκ.Πόλεμου.
"Να δώσουμε-λέει- το λάστιχο που ποτίζουμε στον γείτονα που καίγεται το σπίτι του,αλλά μετά θέλουμε να μας επιστρέψει καινούργιο λάστιχο.."
Σκέψου το λίγο. Είναι η αρχή του μάρκετινγκ της τρέχουσας παγκοσμιοποίησης