Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

nützliche Aufwendungen


Ο κύριος Σίκατσεκ είπε ότι από το 2002 έως το 2006 διαχειριζόταν ετήσιο κονδύλι δωροδοκιών περίπου $40-$50 εκατομμυρίων στην Siemens…για να διατηρήσει η Siemens την διεθνή της «ανταγωνιστικότητα» και να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

Ο Uwe Dolata (που εκπροσωπεί Γερμανούς ομοσπονδιακούς ερευνητές κατά της διαφθοράς) ανέφερε ότι η διαφθορά ήταν στον επιχειρηματικό τρόπο λειτουργίας της Siemens, ότι η διαφθορά ήταν θεσμός.

Εσωτερικά, στην εταιρία, οι δωροδοκίες είχαν ονομασία: ΝΑ “nützliche Aufwendungen” που σημαίνει «χρήσιμο χρήμα»

Μόνο στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός διαφθοράς ήταν $10-$15 εκατομμύρια τον χρόνο. Ενώ η τυπική δωροδοκία ήταν συνήθως 5%-6% της αξίας των συμβολαίων, σε ιδιαίτερα διεφθαρμένες χώρες, το ποσοστό αυτό ήταν μέχρι 40% της αξίας του συμβολαίου

Αν ο παγκόσμιος ετήσιος προϋπολογισμός για μίζες ήταν $40-$50 εκατομμύρια, και η Ελλάδα έπαιρνε τα $10-$15 εκατομμύρια, το ερμηνεύω ότι η Ελλάδα ήταν από τους ιδιαίτερα διεφθαρμένους.

Δείτε τους Times της Νέας Υόρκης:
http://www.nytimes.com/2008/12/21/business/worldbusiness/21siemens.html?_r=1
Και την Deutsche Welle: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,1823340,00.html

Ούτε κουβέντα εδώ στην Ελλάδα για το θέμα… Πάει ξεχάστηκε!
Η φωτό είναι από το άρθρο των nytimes

4 σχόλια:

zavodiniakia είπε...

μήπως πρέπει να κανουμε γαργάρα την Siemens για να μην μας βγάλουν απο το ευρώ?

Ανώνυμος είπε...

οι γερμανοί τουλάχιστον κάνουν αυτοκριτική. εμείς?

pchris είπε...

Πως να μη ξεχαστει?εδω στην ελλάδα ειμαστε εκπαιδευμενοι στη μιζα απο την κοιλια της μαννας μας..μιζα σε γιατρο,μιζα σε εφορια,μιζα σε πολεοδομία,μιζα για διπλωμα οδήγησης ,μιζα σε θεατρο και σε μπουζουκια για καλυτερη θεση,μιζα στην εκκλησια να αναψουν ολοι οι πολυέλαιοι στα μυστηρια κλπ,κλπ.Ειναι γονιδιο πια ετσι μη μας κανει εντυπωση πως ξεχαστηκε δεν ξεχαστηκε απλα ειναι κομματι της ζωης μας ειναι αυτονόητο νομιζω

Ανώνυμος είπε...

Η συγκάλυψη στην ελλάδα είανι για να μην φανούν τα λαμόγια και οι πουλημένοι προδότες και δοσίλογοι.

Οταν ο τάδε πολιτικός έπαιρνε τη μίζα του τα λεφτά ήταν δικα σου και δικά μου. Κλεψιμαίϊκα. Και ο «πολιτικός» κλέφτης, απατεώνας.

Και αναρωτιεσαι γιατί έχει τυφλή βία; Μπορεί προβοκάτσια, μπορεί γιατί τα πιτσιρίκια δεν ξέρουν το όνομα του κλέφτη και που έχει τη βίλα του.