Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Οστά στην Καμένη Σπηλιά


Εκεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, κατάφερα και ανήρτησα την διαδρομή προς την Καμένη Σπηλιά (εδώ). Πριν από χρόνια, είχα ξαναπάει στην σπηλιά, και είχα πετύχει δύο τύπους που είχαν βρει ανθρώπινα οστά, επιβεβαιώνοντας την παράδοση ότι πέθαναν άνθρωποι εκεί. Το μέρος είναι πολύ απότομο και δύσκολο για ταφή νεκρών που πέθαναν αλλού.

Η παράδοση λέει ότι οι «Τούρκοι» κυνηγούσαν κάτι χωριανούς, που έτρεξαν να κρυφτούν εκεί, αλλά ξετυλίχτηκε ένα κουβάρι μαλλί που είχε μια γυναίκα, και οι «Τούρκοι» τους βρήκαν και τους έκαψαν μέσα.

Τα οστά είναι σίγουρα. Το πώς πέθανε ο συγκεκριμένος (αν είναι από ένα άτομο) δεν ξέρω. Χωριό, κοντά στην Καμένη Σπηλιά δεν υπάρχει, με εξαίρεση τον οικισμό «Αφλαρέτ» και τα «Χωρδάκια», και λίγο πιο πάνω (νότια) η Πασσάρα. Η Αετοφωλιά είναι μακριά για να πάνε από εκεί να κρυφτούν. Αναρωτιέμαι… μήπως έχουν κάποια σχέση τα «Καστέλια» που είναι λιγότερο από 20 λεπτά δρόμο;

Η διαδρομή εδώ. Οι τύποι στην εικόνα είχαν γυαλιά για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

7 σχόλια:

Ελληνας Ναύτης είπε...

poly endiaferon

sigoura anthropou, paidi i shetika mikrokamomeni gyneka?
alla osta vrethikan?
kterismata?
Oi typoi aftoi ehoun kratisei ta osta?

αμμοδύτης είπε...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανθρώπινα, έχω δει και εγώ. Αμφιβάλω αν έχει κρατήσει κανείς οστά...

Δυστυχώς, μέχρι πρότινος, οι επισκέπτες τα πετούσαν στην θάλασσα (είχα ακούσει σχετικά ότι είχαν πετάξει κρανίο).

Αν ενδιαφέρεσαι, και σήμερα, αν ψάψεις στα χώματα (και λίγη κοπριά από κατσίκια) θα βρεις, αλλά δεν ξέρω ποιό είναι το καθεστώς και αν εάν μπορεί κάποιος να εμφανιστεί με ένα μηριαίον ή έναν σπόνδυλο στον Δημόκριτο και να ζητήσει χρονολόγηση...

Πάντως οι "Τούρκοι" της ιστορίας θα είναι η πειρατές ή πριν το 1715. Θα άξιζε τον κόπο (και τα 300 τόσα ευρώ) μια χρονολόγηση

Ανώνυμος είπε...

καμια φωτογραφία από τα Καστέλλια υπάρχει;

αμμοδύτης είπε...

Πήρα το παρακάτω email:

"Μπορώ να κάνω μια μικρή παρατήρηση χωρίς να θέλω να παρέμβω στο μπλογκ σου?

Καλό είναι να μην παροτρίνεις σε παράνομες ανασκαφές, σκαψίματα κοπριάς κλπ. Δεν ακούγεται ωραίο. Θα πρότεινα να πεις πως υπεύθυνη για την μελέτη των σπηλαίων είναι η Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογιάς Ν.Ελλάδας και να απευθυνθούν για περαιτέρω πληροφορίες εκεί κάνοντας αίτηση .

Καλό βράδυ".

Ευχαριστώ για την σωστή συμβουλή.

Παρακαλούμε τον όποιο αρμόδιο να ενδιαφερθεί για εμφανή αρχαιολογικά μνημεία 50 μέτρα από την άσφαλτο. Όταν έρθουν θα τους υπαγορεύσουμε την αίτηση να την μεταφέρουν στους αρμόδιους, καθ όσον φτωχοί και αγράμματοι.

Ως τότε, περιμένουμε, "ένα μήνα στο ακουστικό μας"

αμμοδύτης είπε...

1-2 φωτογραφίες από τα Καστέλια έχει στο slide show της διαδρομής για Καμένη Σπηλιά, στα "μονοπάτια" της ophioussa.com

Ελληνας Ναύτης είπε...

Den ksero kata poso to Elliniko Dimosio endiferetai gia tin kameni spilia. Edo den endiaferetai gia alla ligo pio simantika.

O dimos Eksomvourgou omos ehei vested interest (ennomo symferon sta ellinika?) na profylaksei kai giati ohi na anadeiksei to spilaio.

Ti leo tora tha mou peite!

Kamia idea apo kanenan?

Ανώνυμος είπε...

Geia sou re Mitso me ta gyalakia sou! ;)