Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ενεργειακών συνέχεια


«Σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), η οποία εδρεύει στη Βιέννη, εκτιμάται πως θα κατασκευαστούν μέσα τα επόμενα χρόνια γύρω στα 100 καινούρια πυρηνικά εργοστάσια. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, είχαν ήδη υποβληθεί στη ΔΥΑΕ αιτήσεις για αδειοδότηση της κατασκευής 40 νέων εργοστασίων».

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/21/1644048.htm

Από τότε που άκουσα ότι σκέφτονται ανεμογεννήτριες στην Τήνο, έγραψα ότι όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι η λαϊκή αντίληψη, οι Α.Π.Ε., δηλαδή οι ανεμογεννήτριες και, λιγότερο, τα φωτοβολταϊκά, είναι κοροϊδία. Ή, για την ακρίβεια, μεταφορά χρημάτων φορολογουμένων από τσέπες πολλών σε τσέπες λίγων. Επιδοτεί η ΕΕ την Τήνο να καταστρέψει την γη της για να έχουν δουλειά λίγοι εργάτες σε κάποια Γερμανική φάμπρικα, και να «κονομήσουν» δυο-τρείς πονηροί δικοί μας. Χωρίς να λύνεται κανένα ενεργειακό ή να βοηθιέται κανένα περιβάλλον.

Είχα γράψει ότι, δυσάρεστο όσο και αν ακούγεται, μετά από λάθη του παρελθόντος, αλλά και πολλή προπαγάνδα από το λόμπυ του πετρελαίου, μία είναι η λύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποσότητες και χωρίς πολύ CO2. Όπως και μετά το 1979, οι ΑΠΕ θα πάνε στα ντουλάπια τους και οι κεντρικές κυβερνήσεις, υπό την πίεση της ύφεσης, (1) δεν θα πετάνε λεφτά σε χαζές επιδοτήσεις και (2) θα κοιτάξουν να επενδύσουν σε έργα υποδομής. Σε αυτήν την ύφεση, τα έργα υποδομής θα περιλαμβάνουν πυρηνική ενέργεια και δίκτυα διανομής (τόσο καλώδια για ρεύμα, όσο και σωλήνες για αέριο και ίσως νερά). Όχι δεν είμαι σοφός, απλά αυτό το έργο έχει ξαναπαιχτεί.


Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας μοιάζει με την φωτό αριστερά. Αυτό που φαίνεται δεξιά, δεν είναι ο αντιδραστήρας, αλλά οι πύργοι ψύξης των τουρμπίνων ατμού.

5 σχόλια:

Artanis είπε...

Καλημέρα απο ΝΖ...Σήμερα το πρωί σε "πέτυχα" τυχαία, κάνοντας ένα μικρό τουρ στο νετ...Ωραίο το μπλογκ σου, μου άρεσαν οι αναλύσεις σου, οι φωτό σου, τα κείμενά σου γενικώς...
Καλά να περνάς...

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να κάνουν 100 ή 1000 πυρηνικά.Αυτό τι σημαίνει για το μελλον μας;

En' Tino είπε...

Μόνο αν είμαστε ενωμένοι και χωρίς ιδιοτέλεια όλοι οι Τήνιοι μπορύμε να πετύχουμε κάτι. Βλέπε ΠΗΛΩΝΕΣ. Μπορούμε όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του (βλέπε http://www.diktioaigaiou.gr/contents/draseis.php?kkid=144&kid=62&action=show&m1=4&lang=1)να βοηθήσουμε. Ο καθένας μας μπορεί να επιρεάσει τον δικό του μικρόκοσμο και όχι μόνο...

Ο φίλος από "Rochester"

Ανώνυμος είπε...

http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/22/la-muela-renewables-spain-corruption

enjoy!

αμμοδύτης είπε...

Artanis, εγώ ευχαριστώ για την επίσκεψη

Ανώνυμε, η Γαλλία εδώ και καιρό ζει από πυρηνικά.

Μαζί σου φίλε από το Rochester, θέλει μάτια και αυτιά γιατί οι πονηροί έχουν πονηρέψει.

Far away με έφτιαξες, θα το κάνω ανάρτηση!

Καλή βδομάδα σε όλους.