Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Μελτέμι με σύννεφα


Από μακριά, τα δύο μεγάλα βουνά του νησιού λένε ότι έχουμε μελτέμι. Πως το λέει το δελτίο για τους θαλασσινούς; Υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, βόρειο ρεύμα ψυχρού αέρα που συναντά τον ζεστό αέρα, χαμηλά, και δίνει κύματα από σύννεφα, πάνω στις βουνοκορφές.


Αν προσέξετε, το σύννεφο, πάνω από το βουνό, όταν φυσάει βοριάς είναι κυρίως από την νότια πλευρά του βουνού. Στην βόρεια πλευρά, ο αέρας επιβραδύνεται (και η πίεση αυξάνει). Στην νότια πλευρά, ο αέρας επιταχύνεται τοπικά, και η πίεση πέφτει. Η αποσυμπίεση, μετά την πίεση έχει σαν αποτέλεσμα την τοπική πτώση της θερμοκρασίας του αέρα. Φυσικά, αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει σύννεφα στις βουνοκορφές (αλλά είναι ο λόγος που το σύννεφο είναι πυκνότερο ή μεγαλύτερο από την αντιθετη πλευρά από αυτήν που φυσάει ο αέρας)


Το φαινόμενο παρατηρείται εύκολα με ένα κουτί πεπιεσμένου αέρα που όταν το ανοίξεις κρυώνει. Είναι περίπου και ο ίδιος λόγος που φαίνεται και ο κώνος υδρατμών γύρω από ένα αεροπλάνο (και όχι το «φράγμα του ήχου»).


Εσείς βλέπετε τα σύννεφα στα βουνά, εγώ είμαι μέσα στα σύννεφα. Είναι αυτό που λέμε «από διαφορετική άποψη».

1 σχόλιο:

Artanis είπε...

Κατσαρά μπαμπακένια σύννεφα...Μάλλον όχι βροχάρικα όμως...
Μόνον περαστικά...