Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Παραμύθι


Η Τήνος είναι ένα παραμύθι που πάει πίσω, πολύ πριν το 1823 ή 24, όταν ανακαλύφθηκε η εικόνα της Παναγίας, και για όποιον θέλει να το δει, υπερβαίνει το προσκυνηματικό, για το οποίο το νησί είναι γνωστό. Η ίδια η εκκλησία είναι χτισμένη σε ναό του Προδρόμου, νομίζω, και αυτός σε ναό του Διονύσου.


Το σημερινό λιμάνι είναι, στην δορυφορική εικόνα, κάτω δεξιά, πριν τις πρόσφατες προσχώσεις και άλλα έργα. Οι παραινέσεις μου, τον Μάϊο του '08, για πιο ρομαντικό ή ποιητικό λιμάνι ήρθαν λίγο καθυστερημένα, και το λιμάνι μας είναι λίγο ..χμμμ... Ωστόσο, το παλιό λιμάνι του Σταυρού (με Σ, στην εικόνα) έχει πιο πολύ παραμύθι. Είναι μεσαιωνικό ή αρχαίο; Ή και τα δύο;


Εδώ έδεναν τα καράβια που σταματούσαν για προσκύνημα ή καθαρμό, στο ιερό της Αμφιτρίτης, πριν πάνε στην Δήλο; Δυο βήματα είναι το ιερό της, από το λιμάνι του Σταυρού (με Α στην εικόνα).


Και περιττό να αναφέρω ότι ένα σωρό μονοπάτια – συγγνώμη, αρχαίοι και μεσαιωνικοί δρόμοι – καταλήγουν εδώ, στις βαρκούλες.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλορίζικα! βλέπω το όνομα aerial στους συνεργάτες

Ανώνυμος είπε...

Ηνταναι τοοου aerial ;
Μπάς κααάνας δάχτυλοους Σανιδααααά ;
Ούλα να τα περιμένς απο δ αυτ;

αμμοδύτης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 10.15,

"aerial" είναι "συνεργάτης" αυτής της ιστοσελίδας, όπως αυτό ορίζεται από τον παροχέα (blogger.com). Εγώ, σαν "διαχειριστής" (και αυτό δόκιμος όρος) μπορώ, μέσω blogger.com, να προσκαλώ άτομα, που φυσικά γνωρίζω, να γίνουν συνεργάτες. Αν ενδιαφέρεσαι, μπορείς και εσύ να γίνεις "συνεργάτης", αλλά χρειάζομαι το email σου. Οι σχολιαστές είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι. Οι "συνεργάτες" είναι κάτι διαφορετικό. Φυσικά και δεν μπορώ να σου επιβεβαιώσω ή να σου διαψεύσω αν είναι δάκυτλος του κ. Σανιδά (αλλά, μεταξύ μας, δεν το νομίζω)

Ανώνυμος είπε...

Μοιάζει σαν να κουράστηκες και να θέλεις να κληροδοτήσεις σιγά - σιγά το blog.
Σε αυτή την περίπτωση θα μου λείψουν οι ιστορικές αναλύσεις σου τις οποίες πολύ απήλαυσα όλο τον τελευταίο χρόνο.

Ανώνυμος 11:24 είπε...

Α, επίσης έμαθα και πολλά περί... φωτογραφικής τέχνης τα οποία μου χρησιμεύουν ήδη.

Artanis είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το αρχαίο λιμάνι...Στην αεροφωτογραφία φαίνεται ένας μώλος, να υποθέσω οτι πρόκειται για σπαράγματα υποθαλάσσια;

αμμοδύτης είπε...

Λες να κουράστηκα; δεν νομίζω... εξ άλλου τι θα κάνω τους καινούργιους μου φακούς; Απλά, χρειάζεται πολυφωνία, ειλικρινής πολυφωνία, και ευτυχώς η πλατφόρμα αυτή την επιτρέπει.

Η Τήνος είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέρος. Έχει την Χώρα που βλέπει ο επισκέπτης της ημερας. Την ενδοχώρα που βλέπει ο Αθηναίος ή ξένος ιδιοκτήτης του Σ/Κ. Έχει την ενδοχώρα των αρκετών αυθεντικών που παραμένουν. Έχει την νέα γενιά που έχοντας δει τον κόσμο, επιλέγει να ζήσει στο νησί. Έχει κάτι τρωκτικά που μύρισαν τυράκι και ήρθαν (για το τυράκι). Έχει τους οικονομικούς μετανάστεςε που μιλούν τα ελληνικά με τηνιακή προφορά, και συνδυάζουν το μεροκάματο με αγροτικά (σε χωράφια τρίτων, όπως πριν 50 ή 100 χρόνια έκαναν οι δικοί μας). Έχει 2-3 αρκετά ισχυρά "κατεστημένα".

Δεν θα έπρεπe όλοι να έχουν φωνή;

αμμοδύτης είπε...

artanis γειά σου, δεν σε "είδα" πριν, γράφαμε ταυτόχρονα...

Ανώνυμος 11:24 είπε...

Ωραία, σε ψάρευα και ως γνήσιος όφις τσίμπησες. Χαίρομαι ιδιαίτερα.
Τι εννοείς αρχαίο λιμάνι, υπάρχουν πηγές/στοιχεία; Για τον ναό φαίνονται ερείπια;

αμμοδύτης είπε...

Το ιερό της Αμφιτρίτης είναι επίσημος αρχαιολογικός χώρος. Για το "αρχαίο" λιμάνι είμαι σχεδόν σίγουρος αλλά δεν έχω βιβλιογραφία. Η Τήνος έχει πολλά "αρχαία" που όμως έχουν καταστραφεί από αιώνες εντατικής καλλιέργειας (και οι πεζούλες σίγουρα έχουν κάνει τον αρχαιολογικό κόσμο άνω κάτω). Επίσης πολλά "υποπτα" είναι ελαφρώς παρατημένα. Οψιδιανοί υπάρχουν πολλοί, και σε απίθανα μέρη. Κυκλαδικό ειδώλιο δεν έχω ακούσει... Ψευδόστομοι μυκηναϊκοί αμφορείς κλεισμένοι στο υπόγειο του μουσείου περιμένουν τον επιστήμονα να ευδοκίσει, αν και ένα παππούς μου είχε πει "δεν αφήνει --" και έκανε νόημα προς την εκκλησία.

Στο υπόγειο της εκκλησίας, κάτι φαίνεται από την προηγούμενη χρήση (εκεί που είναι το θαυματουργό νερό, νομίζω)

Ανώνυμος είπε...

Το ρομαντικό λιμάνι δεν κολλάει με τα προσκυνήματα.